21. 2. 2012 Superliga (26) KOMENTÁŘŮ

Ligové soutěže čekají novoty. Nejdříve se ale bude měnit pohár

 



Florbalové soutěže zřejmě čeká od sezony 2013/14 reorganizace. Z nejvyšších tří mužských soutěží by měly zmizet B týmy a 3. liga by neměla mít 4, ale jenom 2 divize. Inovace zřejmě čeká i na pohárovou soutěž, ta by se mohla hrát podle nového systému už dřív.

Pohár může získat novou podobu už v roce 2012. „Uvažujeme o tom, že turnajově se bude hrát jen 1. kolo, které mnohdy týmům slouží jako příprava na novou sezonu. Dál už by se hrálo vyřazovacím způsobem,“ vysvětluje sekretář ligových soutěží Zdeněk Mlčoušek.

Změna by ale nastala i těsně před koncem. „V návrhu jsou 4 čtyřčlenné čtvrtfinálové skupiny, v nichž by se týmy střetly každý s každým,“ dodává. Semifinále a finále by se pak hrálo podle stávajícího modelu.

Možný systém pohárové soutěže

Pohár by získal na atraktivitě, přibylo by více „domácích“ utkání. Výhodou pohárové soutěže je fakt, že se propozice vypisují vždy na nejbližší ročník před sezonou a klání nenavazuje na předchozí ročníky.

Mužské ligové soutěže rychlá změna jen tak nečeká, zamýšlený systém by ale za další 2, nebo 3 sezony měl přinést větší kvalitu. „Je to záležitost dlouhodobé koncepce, ale o změně modelu se jedná. Pokud by k ní došlo, tak až od sezony 2013/14 by se musely nastavit postupové a sestupové klíče, které by vedly k reorganizaci,“ říká Zdeněk Mlčoušek.

Výsledkem by pak byl systém o jedné extralize, jedné 1. lize, dvou divizích 2. ligy a čtyřech skupinách ve 3. lize. „Chtěli bychom, aby se i v nižších soutěžích mohlo hrát play off a zároveň by se pak také mohly lépe nastavovat postupy a sestupy,“ dodává činovník.

Možný systém ligových soutěží od sezony 2014-15

Změna by se výrazně dotkla B-týmů elitních klubů. Většina z nich hraje ve 3. nejvyšší soutěži a v tomto modelu by se musela posunout o ligu níž. Systém by však dal další příležitost klubům, které mají vlastní haly a chtějí florbal hrát na co nejvyšší úrovni.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • xxx napsal:

    To rovnou můžou udělat ligu pouze pro B týmy.

    • Germi napsal:

      Taky jsem si říkal, možná by to i na škodu nebylo takovou ligu udělat. Dát určitý pravidla pro přesuny hráčů mezi A ligama a B ligou, ale těžko říct, to je na dlouhou debatu..

  • STEPANCERNY.COM napsal:

    To je píčovina tohle! To chci vidět teda úroveň 2. ligy, když vyšoupnou Béčkový týmy extraligovejch klubů…

  • Pozor, pozor... napsal:

    2. Liga není pouze pražská divize, pánové… Ve všech divizích 2. ligy je celkem 48 týmů, z toho B-týmů je 8, pokud dobře počítám. Že z toho je 7 v PH+SČ divizi je „problém“ tohoto regionu.

    • STEPANCERNY.COM napsal:

      pokud jsou ty ostatní týmy v jiných divizích tak dobré, proč nehrajou 1.ligu? když už v 1. lize nemůže hrát Btým Extraligového klubu, mají šanci se tam dostat ostatní kluby. Béčko jsouží i A tymu jako rezerva a soucasne farma.. chodi za ne hrat hraci z A tymu a naopak.. a kdyz bude mezi nimi propast dvou soutezi, pak mohou klesnout i vykony extraligovych klubu… nerikam nejak razantne, ale navazuje to na sebe taky

      • Sencor napsal:

        No je vidět že hraješ za béčko Tatranu. Je to nesmysl. Takhle béčka vůbec nefungují. Žádné farmy to nejsou (až na výjimky). A kolik hráčů se podívá do A. Nula nula prd. Béčkaři tu jen řvou, že budou hrát niýší soutěže.

      • NoMore napsal:

        To je jednoduche, system postupu do 1.ligy je takovy, ze postupuje vzdy jen jeden… vykonostne jsou proto propastne rozdily mezi divizema 2.ligy, napr z JM za posledni roky postoupily tymy: Pocenice (vzdy hrali play off), Otrokovice (zrovna sli do extraligy), hatrick (zatim 3 pricka pred play off), z ostatnicb divizi tam velice casto tymy nakouknou na jeden rok a leti dolu… myslim ze PH+SC jen prospeje kdyz odejdou Bcka a posili jine tymy, prvnich par let to bude slabsi ale do budoucna to kvalite souteze prospeje

      • Brazdic napsal:

        Neboj se Stepane, uroven extraligy neklesne kvuli tomu, ze budes hrat o ligu nize 🙂

  • T. napsal:

    No jsem zvědav, kde se v tom nabitém podzimním kalendáři napěchovaném kvůli MS najde ještě místo pro čtvrtfinálové skupiny poháru a další zápasy navíc. Snad aby začala být liga opravdu profesionální…akorát ten pokyn k profesionalizaci by měl asi být od klubů a jejich reálných možností a né, že je k tomu donutí unie.

  • Karel napsal:

    2 a 3. celostatni? Kluby to bude stát akorát víc peněz (větší startovné, větší pokuty, větší nároky v předpisu, větší časová náročnost). Vžďyť už teď některé týmy nechtějí hrát 1. ligu mužů. Navíc tím uberete týmy regionům!!! A změna 2 a 3. ligy kvalitu určitě nezvýší, to není o soutěži pání treneři. Vždyť některé reigonální týmy jsou lepší než ty celostátní. Jen nechtěji tolik platit a jezdít pře pů republiky!!!

    • J. napsal:

      Souhlas. Zmena 2. ligy na 2 divize je blbost

    • 1.liga napsal:

      Nesmysl. V 1. lize není jediný tým, který by chtěl hrát 2. Bež se podívat na boje v play-down, jak se chlapci snaží, aby se udrželi. Úroveň 2.ligy je oproti 1. žalostná a zcela koresponduje se situací, která byla před „vyhnáním“ B týmů z 1.ligy. Je to prostě přirozený vývoj, který směřuje k dalšímu zkvalitnění. Nebude to hned, ale je to postupný vývoj. Navíc současné play-down v 1. je masakr. Při 2 padajících to bude snesitelnější.

      • J. napsal:

        Úroveň 2.ligy je oproti 1. žalostná?? Mozna to plati o divizi Ph a Sč, kterou loni Start98 vyhral s prehledem a v 1. je posledni. Naopak to asi neplati o divizi IV viz Hattrick a rok predtim Otrokovice. Rozdeleni 2. ligy na 4 divize je idealni. Udelat jen 2 je blbost. Je to taky otazka casu a penez. Uz vidim nadseni tymu z ostravska, jak jedou pres 3h napr. do jaromere ….

        • Pepa napsal:

          No a co, dneska jezí ČB do Rtyně, je to přes 4 hodiny cesty a taky je nebráníš. Na vše se nedívej jenom z pohledu jednoho týmu.

          • abc napsal:

            Taky to podle toho vypada. Dle statistiky hracu rtyne jsou radi, kdyz maji na zapas alespon 10 hracu. Neni se co divit, kdyz to maj vsude tak daleko.

        • 1.liga napsal:

          Uznávám, že s divizi IV. nemám zkušenost, ale pokud je tak dobrá, tak se vetšina týmů z ní dostane do jedné ze dvou divizí a ty horší doplní ostatní kvalitní. Takže cestování bude podobné a kvalita půjde nahoru 🙂

  • stensson napsal:

    mne se to celkem libi, urcite je lepsi mit A tim v 1. nebo 2. lize misto B timu, protoze A timy tahnou sebou celej klub vcetne mladeze a fanousku.

  • Boris napsal:

    Naprostý souhlas,tohle fakt nevyjde,vždyť družstvům 1.ligy pravidelně docházejí peníze už v průběhu ledna a pak se to lepí jak to přijde,je to opravdu naprostý nesmysl.Už jsem slyšel i názor mančaftu vedoucího 2.ligu,že do první nepůjde ,nemá na to prostě peníze.Naopak bych unii doporučil,už 1.ligu rozdělit na dvě divize,východ západ a pak třeba společné play-off,ale takhle,fakt nezvýšíme kvalitu našich soutěží!!!!

  • Znalec napsal:

    Zákaz B týmů v 1.lize jsem ještě pochopil, ale zakázat je i v třetí nejvyšší soutěži? To už mi přijde moc…
    A co zrušit B týmy úplně? A co na to Jan Tleskač?

  • Jirka napsal:

    Spousta kluků z juniorů, kteří se nedostanou do Áčka budou chodit po hostováních v jiných týmech aby si zahráli lepší soutěže. Nejsem si jistý jestli je to správně, ale řekl bych, že je. Vzhledem k tomu, že rozdíl tréninku Áčka a Béčka je obrovský (porovnávám pouze v klubu, v němž hraji) je pro mladší hráče lepší, když se budou zlepšovat v týmech v nižších soutěžích kteří tam hrají s Áčkem, hrají třeba o postup a trénují 3krát týdně a nebudou chodit jednou týdně plácat do balonku na tréninky Béčka ve svém mateřském týmu. Pokud se zlepší, stáhne si je mateřský klub zpět a budou hrát v Áčku…tahle změna není úplně od věci.

  • florbalista napsal:

    tenhle návrch se mi dost líbí

Napsat komentář

*