28. 2. 2014 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

ZAČÍNÁ BOJ O EXTRALIGOVÝ TITUL, na nějž jsou letos 4 velcí adepti

 



Loni se vedle Herbadentu změnil ve finále extraligy soupeř, výsledek zůstal stejný. Jak to bude letos? Potvrdí Chodov vzestup výkonnosti a pokusí se po 5 letech znovu postoupit do boje o pohár? Vítkovice požene dopředu touha po nápravě loňského stříbrného smutku, Bohemians zase nechtějí opakovat situaci, že by se o zlato hrálo bez nich… A co Herbadent? Bude u toho znovu, nebo doplatí na úzký kádr a stane se senzace? Čtvrtfinále leccos napoví, už v něm se mohou favorité zapotit…

Herbadent Praha 11 SJM – Tatran Omlux Střešovice
V sezoně: 12:0, 11:0 (Jarolímová 8+1 – nikdo)
Kdy se hrají první 4 duely: zítra 16.00 a neděle 18.00 (SH Jižní Město), sobota 8. března 17.00 a neděle 9. března 15.00 (SH TJ Tatran Střešovice).

Nejméně vyvážená série ze všech čtvrtfinálových. Vždyť Tatran nedokázal Herbadentu dát gól už téměř 186 minut, poslední 3 vzájemné duely mají z jeho pohledu hrozivé skóre 0:42. Od návratu do extraligy, ať už byl tým pod křídly Děkanky, nebo nyní ve Střešovicích, se mu jen jednou z 11 zápasů povedlo stlačit rozdíl ve skóre pod 10 branek!

Byl to 3. duel čtvrtfinále play off 2011 (2:5), od té doby se kluby ve vyřazovací části nestřetly. Takový výsledek by asi Tatran bral všemi deseti, úspěchem pro něj bude každý vstřelený gól. Přesto trenérka Herbadentu Markéta Šteglová po volbě soupeřů na webu ČFbU uvedla: Do čtvrtfinále je to kvalitní soupeř.“

Markéta Šteglová povede svůj tým proti klubu, v němž získala své první tituly.

Markéta Šteglová povede svůj tým proti klubu, v němž získala své první tituly.

Možná v ní ještě rezonovaly doby, kdy za střešovický klub sama válčila na hřišti a na střídačce. „Máme na Tatran úzké vazby, jelikož jsme z něj vzešly,“ neskrývala. Žádnou nostalgií ovšem netrpí Anet Jarolímová, která florbalově vyrostla na Chodově a Tatranu vždy dá co proto. V posledních 4 duelech proti němu nasbírala 17 bodů, z toho v každém zápase mu nasázela minimálně hattrick!

TJ JM Pedro Pérez Chodov – EUROSPOLEČNOSTI Sokol Židenice
V sezoně: 4:0, 3:0 (Beránková 1+2 – nikdo)
Kdy se hrají první 4 duely: zítra 13.00 a neděle 12.00 (SH Jižní Město), sobota 8. března 17.30 a neděle 9. března 14.00 (SH SportPoint Brno).

I tady jeden ze dvojice už málem zapomněl, jaké to je vstřelit svému nadcházejícímu soupeři gól. Půst Židenic proti Chodovu trvá necelých 185 minut hry… Ovšem kdyby Brňanky chtěly z paměti vylovit poslední trefu do sítě bílomodrých, bylo by to příjemné vzpomínání. Naposledy se jim to povedlo ve 4. zápase loňské čtvrtfinálové série, který vyhrály 5:3.

Chodov a Židenice jsou týmy s nejlepšími fanoušky v extralize. Tahle zvířecí trojice doprovázela Brňanky do Prahy loni.

Chodov a Židenice jsou týmy s nejlepšími fanoušky v extralize. Tahle zvířecí trojice doprovázela Brňanky do Prahy loni.

Ačkoliv trenérka Chodova Michaela Marešová při výběru soupeřů zdůraznila, že Židenice udělaly od začátku sezony pokrok, i její tým je jiná „šajba“. Jestliže jsme loni psali, že „černý kůň play off je ustájen na Jižním Městě“, letos to už neplatí. Chodov je totiž vážným aspirantem na Superfinále, vždyť klidně mohl vyhrát základní část.

Vítkovice v ní celkově mírně předčil, jasně porazil Herbadent… A ve finále poháru (do nějž se ostravský celek nepřihlásil) proti němu víc než obstál. Ovšem nejdřív čeká Chodov překážka číslo 1 a v Brně si na něj věří. „Přál jsem si ho víc, bude nám herně víc vyhovovat. Sehráli jsme s ním vyrovnané zápasy,“ konstatoval kouč Židenic Martin Hájek.

1. SC WOOW Vítkovice – ELITE Praha
V sezoně: 12:1, 3:1 (Ferenčíková 1+4 – Chvátalová a Vranová obě 1+0)
Kdy se hrají první 4 duely: zítra a v neděli 14.15 (SC Dubina), sobota 8. března 19.00 (SH VŠE) a neděle 9. března 17.00 (SH Radotín).

Vítkovice se loni před semifinále rozehřály na Olomouci, letos je čekají náročnější soupeřky. Soupeřky, které si aktuální vicemistryně nepřály… „V posledním vzájemném zápase mě překvapily, jak jsou na tom dobře technicky. A taky se už na hřišti přestaly bát něco vymyslet. Zkoušejí se čím dál častěji prosadit individuálně. Rozhodně se z nich v průběhu sezony stal nebezpečný tým,“ prohlásila pro Moravskoslezský deník vítkovická útočnice Hana Sládečková.

Její slova nejlépe dokládá pouhý pohled na oba odehrané duely příštích soupeřů v sezoně: na začátku září v jejím úvodním zápase triumfovaly Vítkovice doma 12:1, o 5 měsíců později, zkraje února, byly v Praze rády za výhru 3:1. Kouč Tomáš Martiník pak žehral na naivitu svých svěřenkyň a upozornil, že ELITE nebude tak oblíbenou volbou pro play off jako dřív. Tehdy ani netušil, že se o pravdivosti svého výroku přesvědčí na vlastní kůži…

Kapitánka ELITE a nejlepší střelkyně týmu Lucie Veselá.

Kapitánka ELITE a nejlepší střelkyně týmu Lucie Veselá.

ELITE poté porazilo Chodov, jeho kapitánka Lucie Veselá mluví v rozhovoru na webových stránkách klubu o tom, že tým „udělal neuvěřitelný posun dopředu“. „Když budeme hrát týmově, plnit pokyny trenérů a nebudeme dělat zbytečné chyby při rozehrávce, můžeme zahrát velice vyrovnané zápasy,“ odhadovala. Týmu v té snaze bude chybět zkušená obránkyně Karla Kalecká, jíž zranění kolene ukončilo sezonu.

FbŠ „pipni.cz“ Bohemians – Crazy girls FBC Liberec
V sezoně: 6:2, 6:3 (Žůrková 2+1 – Urbanová 2+0)
Kdy se hrají první 4 duely: zítra 20.30 a neděle 20.00 (SH Děkanka), pátek 7. března 20.00 a neděle 9. března 13.30 (SH Dukla Liberec).

Liberec má poslední roky jasný program: začátkem března na čtvrtfinále play off za těžkým soupeřem do Prahy. Po 2 vydařených sériích proti Chodovu nyní přichází 2. díl střetů s Bohemians. Loni se po výsledku 4:2 na zápasy radovaly hráčky v zelenobílém.

Klíčem k postupu hráček Bohemians byly výhry doma. To Liberec nedokázal.

Klíčem k postupu hráček Bohemians byly výhry doma. To Liberec nedokázal.

Ty se letos ještě posílily, jejich elitní útok s Gabrielou Žůrkovou je k neudržení a další šiky ofenzivy nezaostávají. Vyztužila je třeba navrátilkyně Eliška Křížová. Kouč Jan Kaňkovský ovšem nezapomíná na sílu soupeře. „Bude se jednat o velmi náročná utkání už ve čtvrtfinále, což nám ale může pomoci k maximální koncentraci na klíčovou část sezony,“ přemýšlel.

Crazy girls loni prohrály ve čtvrtfinále všechny 3 zápasy doma. Letos pro ně volí stejný začáteční model pátek – neděle, tentokrát však vymění halu v Dobiášově za Duklu. Předminulý víkend tam klub slavil 20 let existence a nyní chce zavzpomínat na slavnější časy, kdy extralize vládl. Pomoci k tomu má i klubová legenda Tomáš Erben, který se vedle Lenky Bartošové postaví coby asistent na střídačku.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*