11. 4. 2014 Extraliga žen (5) KOMENTÁŘŮ

Herbadent bude útočit na vyrovnání mistrovského rekordu. Proti se však postaví odhodlané Vítkovice

 



Za 7 dní byl prý stvořen svět. Herbadent za uplynulých 7 let vystavěl svůj vlastní. Svět, v němž není v boji o titul místo na porážky. Klub z Jižního Města ukořistil zlato 7x v řadě, mnohým už připadá málem neporazitelný. Zachová si tuhle auru i po nedělním Superfinále proti Vítkovicím, nebo ne? Ostravský klub jej loni dostal do úzkých, letos jeho hráčky mluví o tom, že nervozita z velkolepého prostředí, která je ze začátku omezovala, je už limitovat nebude…

Třetí ročník ženského Superfinále bude jistojistě v lecčems jiný. Poprvé jej bude živě přenášet Česká televize. Poprvé v historii budou pískat duel o zlato ženy. A dál? To už rozepíše samotný zápas, jenž má stejné obsazení jako loni. Tedy co se týče klubů.

Zatímco Vítkovice všechny hráčky z tehdejší nominované dvacítky (až na náhradní útočnici Martinu Bernardovou, Tamara Hašová byla tehdy zraněná na střídačce v civilu) udržely a ještě se posílily o členky slovenského národního týmu Katarínu Klapitovou a Michaelu Šponiarovou, Herbadent svou loňskou Superfinálovou sestavu výrazně proměnil.

Střelkyně vítězného gólu na 3:2 Denisa Billá je zraněná, Zuzana Macurová, která jí na něj nahrála, odešla, stejně jako autorka 2. trefy Lucia Košturiaková. Mimo hru je kvůli pochroumanému kolenu dlouhodobá kapitánka Dominika Šteglová, Martina Čapková se chystá na Superfinále ve Švédsku, další obránkyně Magdalena Žižková s kariérou skončila. Celkem 6 důležitých hráček…

I proto se množí řeči o tom, že je Herbadent slabší než dřív. „My ho ale pořád vnímáme stejně. Je to vítěz základní části a zvládnutým semifinále s Bohemians ukázal, že síla v něm pořád je,“ namítá vítkovický kouč Jiří Velecký, který osobně shlédl první semifinálový duel.

Andrea Pastušková (vlevo) v zajetí Dominiky Šteglové a Martiny Čapkové. Letošní pražské finále si z tria na fotce zahraje sama.

Andrea Pastušková (vlevo) v zajetí Dominiky Šteglové a Martiny Čapkové. Letošní pražské finále si z tria na fotce zahraje sama.

V něm Herbadent prohrál, ale další 4 následující utkání zvládl. Podobně jako Vítkovice, které se proti Chodovu nastartovaly za stavu 1:2 na zápasy a už se nezastavily. „Ovšem na každou výhru proti Bohemians jsme se musely nadřít, i když nakonec ta série vypadala výsledkově jasně,“ podotýká trenérka obhájkyň trofeje Markéta Šteglová, pro niž jsou prý Vítkovice vítaným soupeřem. „Hrají hezký, kombinační florbal, jestli jsme si někoho přály pro Superfinále, pak právě je,“ říká.

Její svěřenkyně mají v tomto složení určitě poslední šanci něco dokázat. Osmým titulem v řadě by navíc vyrovnaly rekord českého florbalu, jejž drží muži Tatranu, kteří v letech 2001-08 nikoho k mistrovským oslavám nepustili. Pro Herbadent by byla případná zlatá party takovým večírkem na rozloučenou. Některé hráčky zvažují odchod do ciziny, další konec kariéry, Ilona Novotná a Klára Rozumová se zase po play off vrátí do B-týmu. Obě si ale předtím užijí zápas na ozářeném pódiu, v nějž už samy nedoufaly.

Společně se zbytkem týmu měly o 4 dny delší čas na regeneraci, sérii s Bohemians dohrávaly některé hráčky s nemocí či šrámy. To Vítkovice musely bojovat až do soboty a kvarteto Hana Sládečková, Zuzana Hafarová, Kamila Paloncyová a Hana Ranochová zápolilo s nachlazením ještě v tomto týdnu. Například Sládečková šla poprvé na trénink až dnes.

Ovšem poslední dny před Superfinále už nejsou o fyzickém nasazení, spíš o psychické odolnosti. To čekání… Vítkovice na rozdíl od loňského roku vědí, co je v libeňské hale přivítá. Loni se prý jejich hráčky v 1. třetině praly s nervozitou a nejistotou z nového prostředí. Po 20 minutách prohrávaly 0:2. Pak ovšem dokázaly Herbadent zatlačit. Jak to dopadne letos? Vše k velkému finále je nachystáno…

Herbadent SJM Praha 11 – 1. SC WOOW Vítkovice
Neděle 13.00 (O2 arena, přímý přenos od 12.50 na ČT sport)

Rozhodčí: Lucie Hejnová, Jitka Romančáková

Výsledky v sezoně
Extraliga
Vítkovice – Herbadent 8:4          10. kolo (14. listopadu, Dubina)                Šponiarová 2+1 – Ferencová 2+0
Herbadent – Vítkovice 4:3sn     18. kolo (25. ledna, Střešovice) Jarolímová 3+0 – Pastušková, Kociánová a Enenkelová 1+0

Čísla a fakta
1:2          tolik gólů z loňska zbylo v sestavách obou Superfinalistů. Zatímco na straně Herbadentu odešla autorka 2. trefy Lucia Košturiaková a střelkyně zlatého gólu Denisa Billá je zraněná, na straně Vítkovic všechny opory zůstaly.

8             titulů v řadě je český florbalový rekord. V sezonách 2001-08 tuhle zlatou jízdu podnikli hráči Tatranu Střešovice. V ženách loni překonal svou šňůrou Herbadent vítězné tažení Liberce z let 2001-06.

17:20     za tolik minut 3. třetiny otočily Vítkovice explozí 6 branek domácí listopadový duel s Herbadentem, v němž prohrávaly 2:4. Nakonec triumfovaly 8:4…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*