Radim Cepek, jeden z nejlepších českých florbalistů, ukončil svoji misi ve švýcarském Rychenbergu. Po čtyřech sezónách opouští tým, který i svými výkony přivedl i do finále NLA. A nejen to. Po Mistrovství světa ve Švédsku chce skončit i v týmu České reprezentace. Koneckonců – zde je exkluzivní rozhovor, který našemu serveru poskytl Radim Cepek dva dny po posledním zápase za HC Rychenberg.
29. 3. 2006 Švýcarsko (0) KOMENTÁŘŮ

Radim Cepek hlásí odchod…

 



V sobotu 25. března se ve Wankdorfhalle v hale Bernu hrálo finále Švýcarského poháru. Veliký úspěch pro Rychenberg byla už účast. Vyřazení v semifinále suverénního Wiler byla událost. Přece jen letošní sezónu to byla náhrada za nevydařený plán – postup do play-off NLA. Na utkání Rychenbergu s hvězdným Alligator Malans, kde hrají třeba Esa Jussila, Martin Olofson nebo Mathias Larsson se přišlo podívat neuvěřitelných 2340 diváků.

– Jo, bylo to super, diváků bylo hodně a byla skvělá atmosféra. Fanoušci skvěle fandili a bylo to příjemné. Škoda jen, že to nedopadlo šťastněji. Prostě na Olofssona ještě nemám. Byl lepší a rozhodl ten zápas. Nebýt jeho, tak jsme mohli vyhrát, ale byla to moc hezká zkušenost.


Říkalo se, že je to tvůj poslední zápas za Rychenberg.

– Ano, je to tak, byl to můj poslední zápas za Rychenberg. Už je to na sto procent.


Co že takové rozhodnutí?

– Teď můžu říct jen tohle. Konečně mám volno, volno, volno. Už jsem se těšil, až budu moct vypnout. Teď už vůbec netrénuju, dávám si pauzu abych načerpal nové síly, ale spíš i novou chuť do florbalu. Bylo to tady ke konci docela psychicky náročné. Jsem rád, že to skončilo.

Ale za rohem je už mistrovství světa.

– Ale samozřejmě, s tím se počítá. Mám naplánovanou individuální přípravu. Náš kondiční trenér Rychenbergu Patrick Albrecht ji se mnou bude celou absolvovat. Dělá atletiku a já s ním mám velmi dobrý vztah. Je nadšený, že může takhle se mnou trénovat. Těším se, poněvadž má super nápady na to, jak trénovat výbušnost, rychlost a koordinaci. Už jsem mu řekl, že má připravit tvrdé tréninky.

Takže nakonec to takové volno nebude.

– Začínám příští víkend. Bude to takové soustředění bez hokejky, něco jako jen běhání po horách. Nejdříve tvrdá kondiční příprava. Sedm až deset dní dvoufázově. A pak začnu zase i s hokejkou.

Zdá se, že chceš být ve Švédsku v nejlepší formě.

– Mám to už připravené do MS. Budeme spolu trénovat dvakrát týdně, a pak budu ještě taky dvakrát v týdnu v posilovně. Potom přijdou i herní florbalové tréninky. Chci být perfektně připravený. Tři týdny před MS vysadím a už se budu připravovat jen volněji s hokejkou a regenerací.


Co na to zdraví, přeci jen už jsi letos překročil třicítku?

– Zdraví ještě jde. Žádné vážnější potíže nemám, ale samo, že vše začíná více bolet. Vždycky se těším do repre na masáže od těch našich masérů. Jinak to jde, důležitá je zdravá výživa a dodržovat jídelníček a pitný režim.

Takže maséři u repre dělají dobrou práci…

– No tak zas je tolik vychvalovat nebudeme (s úsměvem), ale dělají fakt velmi dobrou práci. Já jsem s nimi hodně spokojený. A pak špička je náš doktůrek. S ním můžeme vyhrát i ten titul! Je fakt dobrý. S ním se to hodně zlepšilo a má to vliv na celý tým.

Kdy tě uvidíme opět v Čechách?

– Jedeme s Magdou až na turnaj ctyř zemí. Nevracím se hned. Jak jsem říkal, chci se připravovat na MS individuálně a Magda hraje ještě play-off s Red Ants. Vypadá na finále, takže nejdřív až na ten turnaj.

O švýcarské lize žen nemáme moc informací, jakou dostává Magda šanci?

– Není to lehké. Kádr je nabitý osmi reprezentantkama, ale sem tam dostává prostor i ona. Trenér sice hraje pořád jen na dvě pětky i proti slabým soupeřům, takže je to tězké. Magda hraje vždy buď třetinu nebo ke konci zápasu. Už to je podle mě úspěch, že se dostává na hřiště v takovém týmu. Těší mě to!

Švýcarsko je vůbec poslední dobou Čechům zaslíbené. Máme dva zástupce v semifinále.

– Už jsem přal Rýmovi (Miroslav Hanzlík) i Alešovi (Jakůbek) ať se jim daří v play-off. A se Sikim (Radek Sikora) jsem každý týden v kontaktu.

Pravda, Grünenmatt – česká kolonie, bojuje o NLA.

– Ano, ale s Grünenmattem to zase nevidím tak reálně. Nevím, nevím. Bude to hodně vyrovnané, přeci jen ale asi vyhraje Uster. Má lepší a zkušenější kádr.

Vraťme se ale zpátky k tobě a florbalu. Rychenberg opouštíš, co ale bude dál?

– Něco mám už rozjednané. Chtěl bych zůstat ve Švýcarsku. Z Čech žádné nabídky nemám. Tady už něco je. V jednání je Köniz nebo Wiler. Grasshoppers jsem odmítl. A pak i dvě z nižších soutěží. Opravdu reálně uvažuji, že bych šel hrát i nižší ligu. Chci si odpočinout od toho stresu. Je to třináct let pořád dokola.

Neláká tě znovu Švédsko? Přece jen tam česká florbalová stopa chybí.

– Ano, uvažoval jsem i o Švédsku. Pixbo, Storverta nebo Dalen, by nebylo špatné zkusit. Ale pak jsem si řekl, že to spíš nechám na těch mladších. Já jsem si tam už zahrál. Teď je čas na to, abych učil florbal ty mladší, měl kvalitní zázemí, hezký byt a florbalem se bavil jako teď v repre.


Takže na reprezentaci se těšíš, Mistrovství světa s vyvrcholením v Globenu – to je vzpomínka na začátky tvého florbalového života.

– Bylo by fajn rozloučit se právě v Globenu. Můžu říct, že v reprezentaci bych rád právě po tomto MS skončil.

A co za dva roky světový šampionát v České republice?

– MS 2008 je lákavé, protože bude v Praze. Ale uvidíme. Určitě si dám rok pauzu. A pak když budou mít ještě trenéři zájem a budu mít na to hrát za reprezentaci, tak se třeba rád vrátím. A když už na to mít nebudu, tak se půjdu podívat a budu fandit!

Díky za čas a rozhovor, Radime přejeme dobrou formu a ať vydrží zdraví.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*