2. 10. 2005 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Sezóna sezón vypukne ve Švédsku v úterý 4. října

 



Švédský florbal si letos zaslouží bezpochyby obrovskou pozornost, před sebou má totiž doposud možná nejzajímavější sezónu ve své historii. Před úvodním buly je jisté zatím to, že maratón nejvyšší soutěže vypukne i skončí v Globen aréně, honosném paláci ve Stockholmu, jenž hostil klání ve florbalu zatím jen dvakrát. K prvnímu duelu v Globenu pak nastoupí Storvreta a AIK Stockholm, dva horcí kandidáti na setkání i v souboji závěrečném.

Je také dost dobře možné, že dvě nejzářivější hvězdy florbalové současnosti, Fin Mika Kohonen a kapitán švédské reprezentace Niklas Jihde, kteří obléknou právě dresy Storvety a AIK, se setkají na hřišti položeném v hokejovém chrámu švédské metropole hned třikrát. Při prvním duelu v novém ročníku, poté případně 8.dubna ve finále Elitserien nebo 28.května, kdy vyvrcholí opravdový svátek, světový šampionát navrátivší se po deseti letech do kolébky florbalu, o němž Švédové prohlašují, že posune florbal zase o kus dál.

Kromě toho se ještě podařilo švédským funkcionářům uspět na mediálním poli. Tamní televize odvysílá jenom do konce kalendářního roku devět přímých přenosů z Elitserien a celkem sedm utkání nadcházející sezóny by se mělo odehrát ve velkých hokejových arénách.
Navíc se většina mužstev v průběhu letní přestávky notně posilnila, kromě již zmiňovaných příchodů Kohonena a Jihdeho se ze Švýcarska vrátil do Jönköpingu Andreas Hedlund, nejlepší hráč posledního Poháru mistrů evropských zemí, ostrostřelec Peder Bodén zamířil po mnoha letech strávených v Dalenu do Pixba a legendy Hellgard s Hellströmem se pokouší znovu vzkřísit své kariéry.

Nejen příjemnými zprávami se však hemží švédský internet. Poté, co se z vybrané elitní společnosti poroučel legendární klub Haninge, je předvídán hořký osud i dalšímu tradičnímu účastníkovi a několikanásobnému mistru Elitserien ze stockholmské čtvrti Botkyrka. Balrog Oilers pojmenovaný podle nestvůry ze známé Tolkienovy ságy o Pánu prstenů straší daleko jiné noční můry. Již před loňskou sezónou se spekulovalo o finančních problémech, které citelně narušovaly správný chod oddílu. Nyní stojí vedení klubu před obtížným úkolem, jak se vypořádat s odchodem desítky hráčů a obstát v silné konkurenci s mladým a nezkušeným mužstvem.

Při pomyšlení nad tím vším vyvstává několik otázek. Pomohou hvězdné posily bohatým klubům k zisku cenné trofeje pro švédského mistra? Nebo se podaří svěřencům rozvážného trenéra Kenta Göranssona z Varbergu zlato obhájit? Jak dopadne ekonomickými problémy a odchody mnoha hráčů sužovaný tradiční klub Balrogu, rozloučí se s Elitserien stejně smutně jako ještě nedávno slavné Haninge? Jak se bude v nových působištích dařit Bodénovi, Öhmanovi, Jihdemu a ostatním? A sesadí někdo Švédy z pomyslného florbalového Olympu, nebo se florbaloví zakladatelé dočkají před domácím publikem šestého světového primátu?

Odpovědi budeme znát až na konci sezóny, její začátek však můžeme sledovat již v úterý 4.října v 18:30. Někteří šťastlivci mohou naladit kanál SVT 24 přes satelit, ti s rychlým připojením k internetu pak mohou využít streamovaného přenosu ze stránek svt.se.

(autor je šéfredaktorem internetového magazínu o švédském florbalu innebandy.unas.cz)


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*