30. 11. 2010 Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Kanada poprvé na MS. Jak vypadá florbal za velkou louží?

 



Zatímco v hokeji je kanadská reprezentace pro českého sportovního fanouška postrachem, ta florbalová je spíše v kategorii „ bezbranná exotika“. Dosud kanadští florbalisté hráli divizi C mistrovství světa, která se vždy odehrála bez většího zájmu diváků i médií. Tento rok po změně systému MS si ale národní tým země javorového listu po úspěšné kvalifikaci, kde v dvojutkání porazil tým USA, zahraje finálový turnaj. O tom, jaký je vůbec florbal za Atlantikem, vypráví prezident Florbalové federace Britské Kolumbie a viceprezident Kanadského florbalu Greg Beaudin.

Díky komu se dostal florbal do Kanady a do jaké doby se datují jeho začátky?
Počátky florbalu v Kanadě se připisují skupině hráčů z Winnipeg Bandy, kteří hráli ve Švédsku hokej a právě tam se o florbalu dozvěděli. Tehdy vznikla aliance mezi evropskými hráči florbalu a kanadskými hráči ledního hokeje. Takže jakási organizace florbalu započala ve Winnipegu díky hráčům, kteří ho vůbec neznali, či nikdy nehráli. Prvním člověkem, který dodal florbalu v Kanadě renomé, byl šéf kanadského hokeje (Hockey Canada) Björn Kinding. V témže období se v Torontu zformoval univerzitní klub a místní florbalová liga. O něco málo později, když jsem pracoval pro divizi ledního hokeje firmy Salming, jsem přivedl florbal i do západní Kanady. Klíčové také bylo, že největší kanadská města měla vždy nějaké hráče ze Skandinávie nebo Švýcarska, od kterých jsme v začátcích čerpali.

Kdy a kým byla založena Kanadská florbalová federace?
Skupina lidí, která ji založila, se poprvé sešla před téměř deseti lety. Svoji činnost ale před čtyřmi roky utlumila a federaci převzali pionýři kanadského florbalu. I já jsem byl součástí tohoto nového týmu a přejmenovali jsme organizaci, aby byla jednoduše nazývána ‚Kanadský florbal‘ (Floorball Canada). Stejně jako u mnoha jiných malých organizací soupeřících o své místo na poli národních sportů prošla tou naší spousta lidí, ale ti nejzapálenější vždy zůstanou. A tak jsme stále stoprocentně dobrovolnickou organizací, která dodnes není státem podporovaná či dotovaná.

Kolik je v Kanadě registrovaných a neregistrovaných hráčů?
U nás v Kanadě jsou registrováni pouze ti hráči, kteří hrají některou z našich soutěží. Jejich počet samozřejmě představuje pouze zlomek všech florbalistů. Dohromady v provinciích Ontario, Britská Kolumbie, Québec, Alberta, Saskatchewan, Manitoba a nově i v Pobřežních provinciích (malé provincie jako Nova Scotia, Prince Edward Island a další na východním pobřeží Kanady – pozn. aut.) máme přes 10 000 hráčů, převážně z řad mládeže. Avšak registrovaných je pouze něco kolem tisícovky.

Jaké soutěže organizujete?
Každým rokem pořádáme národní šampionát, na němž se utkávají aktivní provincie, o nichž jsem se zmínil v předchozí odpovědi. Nadcházející ročník se bude konat 3.-6. února 2011 při příležitosti zápasu kvalifikace na MS žen 2011 mezi výběry Kanady a USA u nás ve Vancouveru. Jinak Florbalová federace Britské Kolumbie pořádá mnoho turnajů jak pro dospělé, tak i Fair Play turnaje mládeže. Stejnou činnost vykonává i federace v Ontariu. Máme elitní ligu dospělých a rekreační ligy, jejichž počet každou sezonu roste. Další kapitolou jsou letní turnaje, které nalezneme v Montrealu, nově v Ottawě a hlavně Canada Cup v Torontu, což je takové naše malé Czech Open. Je to skvělý turnaj, na němž hostují týmy ze Švýcarska, Finska, Česka a USA. Ve Vancouveru plánujeme pro příští rok velký mezinárodní turnaj s názvem Vancouver Open.

Jaká je vaše vize o budoucnosti kanadského florbalu z hlediska počtu hráčů a jeho rozšíření?
Kdybyste věděli, jak jsem byl před pěti lety plný optimismu! Jsem rád, že jsem i nadále stejně optimistický, ačkoliv mé předpovědi jsou již méně agresivní. Vím, že florbal převrátí školní hokejovou scénu naruby a tvrdě na tom pracuji. Na každé škole bude mít smysl hrát sálový hokej pouze ruku v ruce s florbalem. Počítám, že to bude trvat dalších 5 let. V příští dekádě bude mít florbal v Kanadě mezi jedním až pěti miliony hráčů! To je více než u naší národní posedlosti – ledního hokeje.

Jaký je v Kanadě vztah mezi florbalem a hokejem?
Zatím výborný! Chápu, že od prvních dnů, kdy florbal spatřil světlo světa, byly mezi jeho hráči a hokejisty třenice. Florbal byl považován za slabšího bratrance hokeje. Ale to není případ Kanady. Zdejší hokejisté milují všechny typy hokeje a právě florbal je pro ně extrémně zábavný. Takže harmonicky spolupracujeme a já osobně každý den navazuji partnerství s hokejovými kluby, asociacemi i Kanadskou hokejovou federací. Můj otec (Norm Beaudin, hvězda Winnipegu Jets 70. let, mj. spoluhráč Bobbyho Hulla – pozn. aut.) byl profesionálním hokejistou. Hrál NHL, WHA a trénoval a hrál ve Švýcarsku. Mluvil jsem s jeho vrstevníky a spoluhráči a všichni se shodují na tom, že florbal je skvělý doplňkový sport pro hokejové hráče. Kluci z NHL jako Pat Quinn, Bobby Hull a Glenn Sather hráli s mým tatínkem a všichni do jednoho podporují naši misi. Společně se současnými hvězdami NHL, jakými jsou třeba dvojčata Sedinovi z Vancouver Canucks, florbalu vytváříme díky hokejovému kouzlu výrazný kredit.

Budete hrát poprvé finálový turnaj MS. Z jakých hráčů se skládá váš národní tým a jak se těší na svoje první souboje se světovými top týmy?
Náš národní tým se skládá z Eurokanaďanů, hokejbalistů a mladých talentů kanadského florbalu. Evropané florbal umějí. Hokejbalisté mají skvělé herní dovednosti, ale potřebují mu přivyknout. A mladé pušky se učí podstatu florbalu a přinášejí do něj ducha kanadského hokeje. S nimi máme před sebou silnou budoucnost, i když vidíme, že se i ostatní týmy zlepšují. Co se týče TOP 4, ti jsou pro nás tak nadpozemští, že nevím, jestli je vůbec někdy doženeme.

Znáte nějakého Čecha, který v Kanadě hraje soutěžně florbal?
Ano, v současnosti ve Vancouveru hraje Tadeáš Venzara. Loni tady byl Honza Martásek a byl velmi dobrým hráčem. Máme zde ale i další.

A nakonec otázka, která hýbe celým florbalovým světem. Co bude podle vás pro florbal klíčové, aby se dostal na letní olympijské hry 2020?
Rychle se to datum blíží. Myslím, že pro florbal bude rozhodující umístění Her (mezi kandidáty na pořádání je i kanadské Toronto – pozn. aut.). Dále věřím, že umístění florbalu na program olympijských her je důležité a mám silný pocit, že s naším rychlým globálním rozvojem bude Mezinárodní olympijský výbor rád klepat na naše dveře čistě jako vyjádření reakce na fenomenální růst konkurenceschopného florbalu na celém světě. Takže pokud budeme naše děti vychovávat k lásce k florbalu a budeme pokračovat v rozvoji florbalu vozíčkářů, které tak dostaneme na paralympiádu, budeme již velmi blízko našemu cíli. A doufám, že ho dosáhneme už v roce 2020.

Lubomír Skála


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*