7. 12. 2010 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Nejmenší Evropan na MS Michal Dziurdzik: Díky české extralize jsem v Polsku za hvězdu

 



Vedle desítky českých florbalistů reprezentují Fortuna extraligu na světovém šampionátu v Helsinkách i další dva legionáři. Liberecký Dmitrij Uglanov si s Rusy zahraje čtvrtfinále, šanci na něj má i Polák Michal Dziurdzik z FBC Ostrava. Ten je s pouhými 165 centimetry navíc nejmenším Evropanem na turnaji.
„Nejmenší? To snad ne. U nás v týmu je myslím ještě menší kluk než já,“ nechce věřit holohlavý obránce. Menší než on jsou ovšem jen dva Singapurci a dva prckové z Japonska.

I přes tento handicap si jej v polském týmu považují, a to i díky jeho ostruhám z české nejvyšší soutěže. „Vaše extraliga mi pomáhá. Opravdu mám pocit, že jsem díky tomu nabral zkušenosti. A tady mě berou jako jednoho z těch lepších,“ říká Michal Dziurdzik.

Poláci jsou v elitní skupině mistrovství světa nováčky, i tak ale mají větší sebevědomí než třeba Australané. Ti se v neděli postarali o jeden ze zápisů do historie, když suverénním Švédům podlehli 1:39. „Ten zápas jsme sice neviděli, ale jsem si jistý, že my bychom tolik gólů nedostali. Patnáct by jich nám možná dali, ale dvacet snad ne,“ přemítá Dziurdzik.

Pondělní zápas Polsko – Švýcarsko přenášel kanál Eurosport2 a florbal v podání Poláků tak mohla vidět celá Evropa. „Myslím, že i díky tomu to v Polsku někdo sledoval a snad to nepůsobilo špatně. Mám pocit, že jsme dobře bránili. Trenér ale nechal sedět nejlepší hráče. Nic k nám k tomu neřekl, nehrál jsem ani já. Ale bylo to asi kvůli tomu, aby nás šetřil na zápas s Lotyšskem,“ přemýšlí zadák ostravského FBC.

„Máme šanci porazit Lotyše, a když se to nepodaří, rozhodně můžeme skončit do 10. místa. O Lotyších se bavíme, ale žádnou speciální přípravu nemáme. Videorozbory, jako mají Češi, třeba u nás vůbec neznáme. Ale jinak je to na podobné úrovni třeba jako v klubu v Ostravě,“ vypráví malý polský legionář.

Poláci v domácím prostředí uspořádali v září velmi dobře obsazený přípravný turnaj, kam dorazily i renomované týmy Švédska a Finska. Soustředění, jaké bývá zvykem u jiných národních týmů, ale neměli. Sešli se v Helsinkách pouhý den před startem šampionátu. „Sraz by byl náročný. Máme v týmu pět kluků, kteří hrají ve Švédsku, a ti cestovali zvlášť. Já jsem aspoň v pauze stihl zajet domů do Varšavy a pak jsem přicestoval s polskou částí týmu,“ vysvětluje Dziurdzik.

Florbal v Polsku se posouvá kupředu maličkými kroky. Přesto je vidět ve spoustě věcí změna. Národní tým vede Švéd Patric Johansson a hráči mají lepší podmínky. „Je to asi jako všude ve světě, kde florbal bojuje o místo mezi velkými sporty. Peníze nejsou skoro na nic. Ale cítím posun. Tady v Helsinkách nám například naše federace všechno platí. Měli jsme zdarma letenky, máme dobrý hotel, to je fajn. V minulosti to prý nebývalo zvykem,“ říká Dziurzdik.

Zápas Polsko – Lotyšsko, který je ve skupině B soubojem o postup do čtvrtfinále mistrovství světa, začal už v 8.30 českého času. Zda se Polákům podaří dosáhnout historického úspěchu, můžete sledovat na kanále Eurosport 2.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*