7. 12. 2010 Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Jak si vedou největší soupeři Čechů? Kdo má formu na zlato?

 



Český tým je díky přenosům televizních kamer pod drobnohledem všech florbalových fanoušků doma. Přímo v Helsinkách jsou ale ostře sledovány i další reprezentace „velké čtyřky“. A podle zápasů v základních skupinách se dá odhadnout forma tradičních florbalových velmocí, které s velkou pravděpodobností budou bojovat o tři sady medailí.

ŠVÉDSKO
Šance na semifinále: 99%. Šance na medaili: 95%. Šance na zlato: 50%.

Švédové na poslední akci inkasovali tvrdý direkt. Mnoho expertů jim po výprasku od Finska v generálce nedávalo šanci a kdekdo se ptal, co se to s florbalem v jeho kolébce děje.

Nová superstar Rasmus Sundstedt hraje ve velké pohodě

Možná to byl ale mistrný manévr kouče Kenta Göranssona. Ten snad jako jediný nepropadal panice a nepříliš příznivý výsledek mlčky přešel. Že by Švédové inkriminovaný duel úmyslně vypustili? A Göransson vedle toho udělal další překvapivý tah, když netradičně vyřešil pro Švédy zapeklitou otázku ohledně gólmanů. Vzal sebou dva úplné nováčky. Proč? V zákulisí se mluví o tom, že ani Peter Sjögren, ani Daniel Ramsin nechtěli dělat dvojku…

Dokonce i v samotném Švédsku, které jindy oplývá sebevědomím, zůstali před šampionátem experti skeptičtí. Indicie rozhodně týmu Tre Kronor nenahrávají. Co se zkušeností týče, mimo hru zůstal i trofejemi ověnčený Henrik Quist.

Jenže od úderu startu šampionátu hraje v Helsinkách zase to staré dobré Švédsko s ostřílenými mazáky, jakými jsou Fischerström nebo Calebsson. Vikingové moc dobře vědí, že teď už se hraje naostro a nešetřili ani nevyzpytatelné Estonce nebo bezmocné Australany. Nový rekord skóre 39:1 v zápase s protinožci jen dokumentuje jejich hlad po úspěchu.

FINSKO
Šance na semifinále: 97%. Šance na medaile: 95%. Šance na zlato: 40%.

Domácí Finové si chtějí magické hry užít. Na hřišti ale tým Suomi zatím příliš přesvědčivě nevypadá. I když se Finům báječně povedla příprava, je několik náznaků, které dávají tušit jejich možnou katastrofu.

Dovede Mika Kohonen Finy opět ke zlatu?

Trenér Petteri Nykky sleduje své svěřence z angažmá ve Švýcarsku, nemá tedy tak blízko k týmu jako v minulosti. Na poslední přípravu pozval 30 hráčů, kteří se porvali o místo a i díky tomu rozdrtili v generálce Švédy. Pak ale přišlo zúžení nominace a od té doby byli Finové ve velkém klidu. Soustředění v teple egyptské Hurghady možná ostatní soupeře jen vyprovokovalo.

Výběr Finska má ve svém středu stále univerzála Miku Kohonena a čím dál větší prostor dostává jeho bratr Mikko nebo dělník pole Harri Forsten. Svou sílu mají i svérázní střelci Hyvärinen nebo Vänttinen. Oproti poslednímu mistrovství světa je ale vidět, že se možná nepodařilo nahradit osobnost zadáka Vesy Punkariho. Nykky dokonce vynechal na posledním šampionátu báječného Santtu Mannera a s top formou nepřijel ani Juha Kivilehto. Dvojice, která šla zkusit štěstí do švédské Superligy, zřejmě nenačasovala svůj odchod do Helsingborgu ideálně.

Stratég Nykky možná nechává trumfy v rukávu. Jednou z mála věcí, které naznačil, je možná varianta, kdy střelec Tero Tiitu hraje i v obraně. Tak jako tak, Finové v úvodních zápasech šampionátu sebevědomí nenabrali. Jako jediní z top týmů nepřekonali dvacítku nastřílených gólů, pravda, jejich soupeři byli věhlasnějšího jména než zástupci asijsko-oceánské zóny. A i když se kvůli tomu možná nenervují, nezaujaté diváky museli daleko více nadchnout Švédové nebo Češi.

ŠVÝCARSKO
Šance na semifinále: 90%. Šance na medaile: 50%. Šance na zlato: 5%.

Tým ze země helvétského kříže je, co se týče přípravy, naprostým opakem Finů. Zatímco celek Suomi si užíval slunce u Rudého moře, Švýcaři se sešli jako už tradičně ve vojenském výcvikovém táboře.

Švýcaři sází na tradiční systém, hru Matthiase Hofbauera ale už všichni znají

Oni ani na nic jiného skoro nejsou zvyklí. A i díky tomu pokaždé přijedou na mistrovství světa precizně připraveni.
Tentokrát je ale týmu vidět určitá stagnace. Hra Švýcarska vlastně posledních osm let stojí na souhře bratří Hofbaeurů a na individuálních schopnostech Simona Stückiho nebo Adriana Zimmermanna. Kouč René Berliat tentokrát opomněl Rogera Gerbera, který odešel za florbalem do Švédska.

I když je v týmu šest nováčků, nové prvky celek z alpské země nepředstavil. Jedinou opravdovou osobností z mladých nastupujících hráčů je průbojný Joel Krahenbühl, další jen doplnili léta budovaný švýcarský systém.

Také tady ale je nutné uvést jeden velký vykřičník. Se Švýcary se příliš nepočítá a oni tak mají spoustu času na soustředění. Jak už mnohdy ukázali, když jde o medaile, umějí zapnout a úspěch vydřít. Češi o tom vědí své. V boji o bronz pokaždé prohráli a na světovém šampionátu umlčeli zvony jen jedinkrát v roce 2004 právě v Klotenu.

Nevýraznou hru z úvodního vystoupení s týmem Lotyšska, po které brali vítězství 6:2, tak nelze brát úplně vážně. Vyprovokováni střeleckými rekordy se i oni pustili do kanonády – a do sítě Singapuru nasypali 37 gólů.

————————————————–

Tipnete si, kdo se nakonec bude radovat z titulu mistrů světa a kdo zůstane bez medaile?
Anebo dokáže některý z týmů druhého sledu vyřadit někoho z favoritů?

————————————————–

Program čtvrtfinále:
Středa 8. prosince:
16.45
Finsko – Lotyšsko
19.30 ČESKO – Estonsko

Čtvrtek 9. prosince:
15.00
Švýcarsko – Rusko
18.00 Švédsko – Norsko


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • ...ICH... napsal:

    Myslím si že češi mají na finále. A že hru o bronz budou hrát fini se švýcari 🙂 Spíš bych si to takhle přál ,ale uvidíme

Napsat komentář

*