28. 1. 2011 Zahraničí (2) KOMENTÁŘŮ

S papouškem ve znaku. Brazílie se přihlásila na MS 2012

 



Karavela florbalových conquistadorů už zakotvila i u břehů Jižní Ameriky. Brazílie se jako první zástupce tohoto kontinentu dokonce přihlásila do kvalifikace na mistrovství světa 2012 ve Švýcarsku. Jak obstojí země pětinásobných fotbalových mistrů světa ve sportu, který teprve objevuje?

V zemi už funguje program Floorball for all, jehož prostřednictvím švýcarští nadšenci zavádějí florbal v těch nejexotičtějších končinách planety jako jsou africký Benin, Džibuti, oceánská Papua Nová Guinea či asijský Kyrgyzstán a Nepál. Anebo Brazílie, kde projekt běží už od března 2007.

Žlutá místa vyznačují místo působení sdružení Floorball for all.

Hraje se v São Paulu, Riu de Janeiro, na zaprášených ulicích, pod mosty, i na otevřených školních hřištích, pokud tam zrovna nezavazejí basketbalisté. V samotných začátcích florbaloví misionáři z Brazílie psali: „Spousta věcí tu nejde tak rychle, jak bychom si představovali. Hledáme někoho v São Paulu, kdo by trénoval děti na okraji favely, která nedávno shořela.“ Není divu, že zrovna tohle drhlo: komu by se chtělo strkat krk do nemile proslulých slumů? Dobrovolník se našel až po třech letech…

I takhle vypadá florbalový trénink v Brazílii. Tenhle povrch se nevytírá...

To už se původní počet 35 dětí znatelně rozrostl. Právě na ně je program zaměřen. „Pohled na ulice je skličující. Mraky malých dětí bloumá od ničeho k ničemu. Dali jsme dohromady tým a hrajeme s nimi jednou týdně florbal. Jako všechny děti ulice i ony hrají přímo pod mostem,“ líčil situaci v zimě 2009 Mike, šéf pouličního programu v São Paulu.

Florbal hrají i děti z chudinských favel. Někdy jejich sálovky vypadají takhle...

Když minulý týden tamtéž uspořádala federace zápas, který sloužil zároveň jako draft příchozích talentů, hrálo se v hale. „Ve městě strašně pršelo a všude byl chaos. A když začal zápas těch, co si přišli florbal vyzkoušet, vypadl v celé čtvrti proud,“ uvedly stránky federace.

Koho si namalovat v Brazílii na masku? Ronaldinha přece!

Navzdory všem problémům se teď Brazílie, jejíž národní florbalová organizace byla založena už v červnu 1998, přihlásila do kvalifikace na MS. Ve tříčlenné skupině se utká o dvě postupová místa s Kanaďany a Američany. Její šance na postup se blíží nule. „Vždyť v obou zemích má dlouhou tradici hokej, mají nad námi výhodu. Nebo snad využijeme něčeho z fotbalu?“ dohadovali se lidé z federace. Pokud ovšem budou Brazilci stejně umínění jako papoušek, kterého si dali do loga svazu, má se brzy okolní svět na co těšit…

Logo Brazilské florbalové asociace.

Podívejte se na tohle video. Kluci hrají fotbal ve škole, ovšem bez mantinelů. Když jeden z nich střelou mine branku, jeho spoluhráč utíká míček lovit daleko za hřiště kamsi pod palmy. Dvě strany plochy jsou uzavřené: betonovým stupínkem tribuny a za jednou brankou dokonce zdí. Tady se do rohu nedoporučuje příliš rozbíhat… Vstupte do florbalové exotiky


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Nevim, ale prijde mi to, ze kluci na videu hraji florbal misto zmineneho fotbalku 😉 Mozna jine video 😉

  • Podpora napsal:

    Já jim docela fandím!!
    Myslím si, že by taky naše ČFBU se mohla zapojit k podpoře flórbalu jako jedna ze světových flórbalových velmocí. Vybrat si nějaký ten kontinent. Ale jak tak na to koukám, tak už zbývá Grónsko 🙂 nebo Antarktida :-)) !

    D.

Napsat komentář

*