V pořadí třetí tým, který vám představíme trochu jinak, je slezský zástupce v naší nejvyšší soutěži. Jako první klub zavedl do extraligy video přenosy s živým komentářem. Řeč není o nikom jiném, než o florbalovém klubu z města oceli, Třinci.
11. 8. 2008 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kluby jak je neznáte – SK FbC Třinec

 



Sám klub se řadí mezi špetku florbalových měst, kde samotný florbal kořeny nemá. S florbalem se začalo totiž v nedaleké Bystřici nad Olší, kde parta florbalových nadšenců založila klub SK FbC Bystřice. A to zejména díky nově vytvořené sportovní hale v místní základní škole. Až po dvou letech účinkování se celé florbalové dění přesunulo do Třince a tehdejší bystřický klub se začal prezentovat jako SK FbC Třinec. Letos jednadvacátého srpna oslaví klub osmé narozeniny a jeho historie je za tak malou řádku let, co se týče postupů a sestupů, více než zajímavá.

Před třemi lety se Třinec sloučil s florbalovým klubem Lázně Darkov a frýdecko-místeckým družstvem. Pro následující sezonu, kdy se Třinec zapsal do extraligové historie, tak byl výrazně posílen a jeho základna se rapidně rozrostla. Jenže sezona mu nevyšla podle představ. V baráži podlehl Pardubicím a musel se znovu poroučet do první ligy. Po roce se ale dokázal díky skvěle odehranému ročníku v druhé nejvyšší soutěži u nás vrátit mezi českou smetánku.

Třinec je pro florbal místem doslova ideálním. Alespoň co se týče podmínek pro trénování a pořádání utkání. I přesto neoplývá zrovna excelentní hráčskou základnou a divácká kulisa na utkáních také nepatří k těm nejlepším. „Máme tu zde extraligový hokej, fotbalisté hrají druhou ligu a futsalisté také patří k těm nejlepším u nás. Je těžké takovým sportům konkurovat, ale postupně se tato situace zlepšuje,“ míní tiskový manažer Třince Igor Mainka.

Největším problémem bylo natáhnout diváky na samotné florbalové utkání. Většinou si sportovní fajnšmekři našli cestu do hokejové arény, než na extraligový florbal. „Jsme si toho vědomi a od příští sezony jsme změnili čas a den utkání. Oproti loňské sezoně, kdy jsme hráli v sobotu v sedmnáct hodin, budeme letos hrát v neděli dvě hodiny po poledni. Chceme fanouškům udělat takové sportovní odpoledne. Cílem změny hracího času je, aby sportovní nadšenci zhlédli nejdříve florbal a pak se přesunuli na hokejovou extraligu,“ přiblížil Mainka.

V loňské sezoně se tým, který střelecky táhl juniorský vicemistr světa Jiří Curney, dokázal mezi elitou zachránit a pro letošní rok má mnohem smělejší cíle. „Možná to bude hodně troufalé, ale chtěli bychom se dostat mezi nejlepší osmičku a zahrát si play-off. I když je okolo nás více extraligových klubů, v týmu potenciál je. Jde jen o to, využít ho,“ vzkázal všem ostatním týmům naší nejvyšší soutěže tiskový manažer klubu.

Foto: Petr Kotala


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*