Již podruhé se náš seriál o klubech vrací na sever Moravy, konkrétně do Ostravy. Po ostravském Pepinu tak přichází na řadu jejich městský rival a druhý celek loňského ročníku extraligy. Řeč nebude o nikom jiném, než o 1. SC SSK Vítkovice.
16. 8. 2008 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kluby jak je neznáte – 1. SC SSK Vítkovice

 



Florbalové Vítkovice nemají řadovou číslovku ve svém názvu náhodou. V den svého vzniku byl klub první nejen v Ostravě, ale i na celé Moravě. Klub před šestnácti lety založila parta dlouholetých kamarádů z vilové čtvrti v Ostravě-Hrabůvce pod názvem 1. SC Ostrava. „Od dětských let jsme jako parta kluků společně hrávali zejména fotbal, hokej a tenis. Pořádali jsme své vlastní turnaje nejen mezi sebou, ale i proti jiným, podobně nadšeným partám. Když nás tehdy Marcel Pudich svolal k sobě domů a navrhl nám založení florbalového klubu, tak jsme ani na chvilku nezaváhali,“ vzpomněl na prvopočátek vítkovické historie jeden ze zakládajících členů a současný člen správní rady Mirek Kníchal.

Po dvou měsících existence se 1. SC zúčastnilo svého premiérového turnaje. Na vánočním turnaji v Praze obsadilo z dvanácti zúčastněných mančaftů páté místo. Samotný turnaj tak odstartoval florbalovou mánii v Ostravě. Jako důkaz nadšení svědčí i tehdejší vybavení hráčů. Trička s nažehlenými čísly, nabarvené trenýrky, hokejová přilba, brankářův dres a tepláky vycpané molitanem a branky z různých gymnastických nářadí. Všechny tyto kuriozity byly docela rychle nahrazovány standardním vybavením, neboť s prvními úspěchy přicházeli také první sponzoři.

O rok později Vítkovice vybojovaly třetí místo na turnaji Banana Cup, druhé místo v kvalifikaci na premiérový Czech Open a na podzim úspěšně zvládly kvalifikaci na první ročník oficiální ligové soutěže. To už v týmu působily budoucí vítkovické legendy, jakými byli bratři Martiníkové, Daniel Grečmal, bratři Rybkové, Tomáš Matlenga a v neposlední řadě Daniel Folta, který se po mnoha letech strávených ve Švýcarsku do Vítkovic v létě vrátil.

V následujících sezonách hráči vytvořili skvěle šlapající partu, která vybojovala tři ligové tituly a dvakrát byla ve finále Czech Open. Svůj oficiální název získaly Vítkovice až v roce 1995. Florbalový klub 1. SC Ostrava se včlenil do klubu SSK Vítkovice a o novou hlavičku bylo rázem postaráno.

S příchodem nového tisíciletí přišlo do florbalových Vítkovic také několik změn. Klub se spojil s některými oddíly, jež měly širokou mládežnickou základnu, která ve Vítkovicích doposud chyběla. Vše vyvrcholilo na podzim roku 2003, kdy v rozehrané sezoně došlo po nevýrazných výkonech a výsledcích k rozsáhlé generační výměně. Většina hráčů základního kádru byla nahrazena juniory a dorostenci, z nichž se rekrutovaly současné opory Vítkovic jako je například Pavel Brus, Milan Tomašík, Martin Vladař, Lukáš Hrubý a také současný hráč švýcarského mistra SV Willer Ersigen Tomáš Sladký.

Pravděpodobně nejhorším obdobím prošly Vítkovice v loňském roce, kdy tehdejší vedení za zády členské základny připravovalo sloučení s městským rivalem FBC Pepino Ostrava. Tomu se naštěstí na poslední chvíli podařilo zabránit. Pro zcela nové vedení klubu zde byl nelehký úkol. Stabilizovat nejen hráčský kádr, ale také chod celého klubu. „Po roce usilovné práce si troufám tvrdit, že se nám podařilo obojí a pro vítkovický florbal to je jedině dobře,“ sdělil člen správní rady a šéftrenér Vítkovic v jedné osobě Radomír Mrázek.

Před nadcházející sezonou se podařilo tým vhodně doplnit. Na hostování z Hrabové přišel Janečka a z Prahy se vrátili Hanic s Vaňkem. K aktivní brankářské kariéře se vrátil Sekanina a z Pepina se podařilo definitivně získat dalšího gólmana Suchánka. Především se ale do týmu po čtyřech letech strávených ve Švýcarsku vrátil český reprezentant Daniel Folta. Tým naopak neopustil nikdo. Nastává tedy otázka. Budou Vítkovice oproti loňské sezoně ještě silnější? Na tuto otázku můžeme dostat odpověď už na konci srpna. To totiž změří svěřenci Radomíra Mrázka síly s evropskou špičkou na kvalifikaci o Pohár mistrů.

Foto: Archiv 1. SC SSK Vítkovice


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*