V dalším díle seriálu, který cestuje po extraligových klubech, zamíří naše stopy do centra tuzemského automobilového průmyslu. Jedná se o tým, který hned při své premiérové návštěvě florbalové extraligy předčil všechna očekávání. Jedná se o Mladou Boleslav.
26. 8. 2008 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Jak kluby neznáte – FBK Sokol Mladá Boleslav

 



Mladoboleslavský klub začal psát svou historii na jaře roku 1998. V té době začal v místním Sokole vznikat florbalový tým, který z velké části tvořili studenti místního gymnázia. Zanedlouho ale na mladoboleslavské florbalové scéně vznikl Sokolu konkurent. Teprve před pěti lety našly oba týmy společnou řeč. A to zejména kvůli krizi, která boleslavský florbal potkala.

Po několika vydařených sezonách, ve kterých se FBK Mladá Boleslav dostala do první ligy a Sokol do druhé, přišel útlum. Oba týmy hrály ve svých soutěžích o záchranu, ovšem setrvání v soutěži se podařilo jen týmu FBK Mladá Boleslav. Mladoboleslavský Sokol se musel poroučet do třetí ligy. Všem, kdo se v Boleslavi o florbal starali bylo v tu chvíli jasné, že je nezbytné oba městské rivaly sloučit.

Od roku 2003 se tak hráči obou týmů prezentovali jako FBK Sokol Mladá Boleslav. Hned v nadcházející sezoně se ukázala síla místního florbalu. Boleslav s přehledem vyhrála druhou nejvyšší soutěž a všichni tehdejší florbaloví nadšenci se mohli pyšnit přízviskem extraligoví.

Podmínky se Mladé Boleslavi stejně jako v ostatních florbalových městech rok od roku zlepšují. S čím se ale v Bolesalvi potýkají, je nedostatek tréninkových prostor. „Podmínky máme mnohem lepší než tomu bylo v začátcích před deseti lety, ale určitě nejsou ještě zcela optimální. S postupem do nejvyšší soutěže, růstem členské základny a celkově se zvyšující náročností na finance, rostou i nároky na lepší klubové podmínky, vyšší kvalitu práce. Nejvíce nyní asi bojujeme s tréninkovými prostorami pro naše družstva. Situace už je taková, že po vzoru jiných českých florbalových měst bychom rádi vybudovali ryze florbalovou halu,“ prozradil asistent trenéra A-týmu Aleš Tůma.

Ve své premiéře mezi českou elitou obsadila Mladá Boleslav páté místo. A to nebylo z její strany vše. V následující sezoně skončila dokonce druhá po základní části, přičemž dlouho celou soutěž vedla. Zatím poslední extraligová sezona skončila pro Mladoboleslavské v semifinále, kde je vyřadily ostravské Vítkovice.

V nadcházející sezoně tak nemohou být cíle party okolo lídra týmu Petra Novotného nížší, než ty předchozí. „Prvním postupným krokem je vždy samozřejmě účast v play-off, ale po výsledcích z minulých let nemůžeme mířit níže než do semifinále. Navíc kvalitní příprava a dobrý herní projev v úvodu sezony mi naznačují, že bychom se konečně mohli úspěšně vypořádat se semifinálovým prokletím a zahrát si na jaře o titul mistra republiky,“ přeje si Tůma.

Na co se ale vlastně mladoboleslavská florbalová veřejnost těší nejvíce? „V první řadě samozřejmě na florbalové mistrovství světa, jehož vrchol se bude odehrávat kousek od nás. Jinak také opět na kvalitní útočnou boleslavskou hru okořeněnou mnoha hezkými akcemi a ještě hezčími góly. A všichni věříme, že se bude v Boleslavi konečně hrát extraligové finále,“ prozradil Tůma.

Foto: Archiv www.florbal.cz


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*