V dalším článku ze série pohledů na kluby z jiné perspektivy se dnes podíváme do severomoravské Ostravy. Město oceli je, bylo a snad i bude centrem florbalu u nás. Český florbal se tak, jak již bylo několikrát řečeno, rozdělil na dva velké neustále spolu soupeřící tábory. Prahu a Moravskoslezský kraj. A naše krůčky povedou do zákulisí jednoho z nejznámějších moravskoslezských klubů.
8. 8. 2008 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kluby jak je neznáte – FBC Pepino Ostrava

 



Vznik dnešního FBC Ostrava je datován k roku 1993, kdy samotný klub nesl název Dream team Ostrava. O tři roky později se klub přejmenoval na FBC Ostrava a během ročníku 1999/2000 vstoupil do klubu generální sponzor a výrobce pánských „ochranných pomůcek“ firma Pepino. Od té doby se traduje všeobecně známé jméno klubu FBC Pepino Ostrava. Už v roce svého založení se ostravský klub kvalifikoval do nejvyšší soutěže, z níž nikdy nesestoupil. I díky tomu patří Pepinu v historické tabulce třetí místo za Tatranem a městským rivalem z Vítkovic.

S postupným příchodem pánů Frankeho a Šimona se dá mluvit o dalším mezníku Pepina. Oběma jmenovaným se podařilo vzít pod křídla FBC Ostrava hned několik mládežnických kategorií a sloučením s UHC Ostrava přibylo i družstvo žen.

Prvotní zázemí našel klub v legendární hale Střední odborné školy dopravní na Moravské ulici, kde se střídal s vítkovickým konkurentem. Dnes však hrají extraligoví muži svá domácí utkání v moderní hale Sarezy, která po povodních v roce 1997 prošla význačnou rekonstrukcí. Dnes tak nabízí nejen hráčům, ale i divákům komfortní zázemí.

Nedostatek hal pro trénování je asi jedním z velkých problémů, se kterým se český florbal potýká. Ovšem bossové z Pepina nakonec vyřešili problém po svém. Před rokem postavili v městské části Vítkovice vlastní nafukovací halu speciálně pro florbal. Nechybí zde tribuna, nový tarkett a ozvučení. I díky těmto okolnostem byla hala schválena pro celostátní soutěže. Od nastávajícího ligového ročníku zde budou hrát svá domácí utkání týmy juniorů a žen. „Plánujeme i rekonstrukci šaten a sociálního zázemí. Projekt je již vypracován. Nyní spolupracujeme s vedením městského obvodu Vítkovice, soukromými investory a hledáme možnosti pro realizaci onoho projektu,“ dodal k otázce současného stavu FatPipe Arény, jak je hala Pepina nazvaná, manažer klubu Lubomír Šimon.

Vedení ostravského Pepina však myslí i na ty nejmenší. Ve své vlastní hale odstartovalo dlouhodobý turnaj, který je určen pro začínající florbalisty. Ti v šesti turnajích zápolili o celkového vítěze. Zájem o florbal v Ostravě také dokládá fakt, že turnajů pro mládež bude mnohem víc. „Od letošního ročníku jsme počet turnajů navýšili na deset pro každou kategorii, což je v celkovém součtu čtyřicet turnajů. Věříme, že to budou právě tyto turnaje, které pomohou k zlepšení hráčské základny,“ prozradil Šimon.

Ostravské Pepino vychovalo několik kvalitních hráčů. Důkazem úspěšnosti trenérské práce je i řada současných reprezentantů. Zálesný, Sikora, Ostřanský, Chrápek, Lébl a Trnavský prošli Pepinem nebo v něm stále působí. S tím se ale vedení klubu nechce spokojit. „Od školního roku 2009/10 chceme zavést výuku sportovních tříd se specializací na florbal. Netýká se to jen hráčů FBC Ostrava. Máme připravené florbalové zázemí, trenéry, třídy, školu a i ředitel je projektu nakloněn. Nyní je třeba postupným výběrem sehnat talenty do řad žáků. Jde o takovou naši vizi dalšího rozvoje florbalu v Ostravě,“ uzavřel manažer klubu.

Foto: Ladislav Káňa


Autor: Jiří Kroupa



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*