18. 12. 2011 Zahraničí (3) KOMENTÁŘŮ

Rytych jede na svátky domů, pod stromečkem čeká nová helma

 



Půlrok strávený v helsinském SSV si náramně užil a na nedostatek prostoru si rozhodně nestěžuje. Během svého krátkého působení ve finské metropoli stihl vyhrát i florbalovou „Ligu mistrů“. Po více než dvou měsících se David Rytych opět vrací do Čech. Tentokrát za odpočinkem a za rodinou, aby si užil vánoční svátky.

Konec roku 2011 nejlepšímu klubu Evropy příliš nevycházel. Po prohrách doma s Koovee a se Seinäjoki hrozil týmu Davida Rytycha třetí kolaps. V Mosahalli, domovském stánku Tapanilanu Erä, prohrávalo SSV už 1:4 a český reprezentační gólman střídal, v brance ho nahradil Toni Lötjonen, známý i z působení v legendární Finnstě.

„Šel jsem z brány dobrovolně, ale on už se stejně rozcvičoval. Klukům bych stejně nepomohl,“ přiznává David Rytych. Konkurence na brankovišti SSV se ale zřejmě bát nemusí. „Toni se vrátil, protože se nám zranila dvojka. Takže nám teď trochu pomáhá. Já chytal snad kromě dvou zápasů všechno, už toho na mě bylo docela dost. Takže jsem rád, že nám pomohl konečně vyhrát,“ vysvětluje český gólman.

SSV Helsinky jsou pro Rytycha třetím finským klubem a v zemi tisíce jezer si už vydobyl renomé. Pozici gólmana číslo 1 v mistrovském klubu potvrzuje i vynikajícími statistikami. V hodnocení brankářů Salibandyliigy mu patří druhá příčka a patří mezi pět nejvytěžovanějších mužů ligy mistrů světa.

Chytat za nejlepší klubový celek Evropy ale je zároveň zrádné. „Je to takové, že na člověka nic nejde, protože ti kluci jsou hrozný hračičky. A pak, když to soupeř prohodí, tak je to brejk a tím pádem vlastně superšance. Když se daří, tak je to skvelý. Ale to umí každej jouda. Horší to je, když se nedaří. Ale to je tak vždycky,“ říká Rytych. „Jinak je to ale perfektní, prostě je vidět, že to je naprosto profesionální klub. Něco jako Chelsea,“ pochvaluje si.

Davidu Rytychovi neunikl ani vynikající úspěch českých florbalistek na mistrovství světa ve Švýcarsku. Klíčový zápas sledoval ho u televizní obrazovky a své brankářské kolegyni Janě Christianové poslal velkou gratulaci. „Řekl bych, že to byl jeden z nejlepších individuálních výkonů brankáře na ženské úrovni. Švýcarky je fakt mlely strašně, říkal jsem si, že není možný, aby holky vyhrály. Ale Jana chytala skvěle, myslím, že vyhrály hlavně díky ní,“ vysekl poklonu na dálku do dvou tisíc kilometrů vzdáleného Winterthuru.

Maska pro Davida Rytycha - od Romana Vítka

V pondělí přiletí David Rytych do Prahy a má v plánu pospíchat duel Chodovem a Vítkovicemi. „Přiletím těsně předtím, ale chci to stihnout,“ těší se na pohárové finále. A jako dárek k vánocům je pro něj připravená nová helma.

„Je od Romana Vítka, tak doufám, že mi pomůže, moc na ní spoléhám,“ říká. Pardubický gólman a zároveň šikovný airbrusher během pár měsíců připravil pro Rytycha hezké překvapení. „Odpočinu si a 6. ledna to zase začne,“ ví David Rytych. Ve Finsku dělá českému florbalu to nejlepší jméno.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Jirásek napsal:

    ta maska je parádní 😉

  • Karel napsal:

    „Když se daří, tak je to skvelý. Ale to umí každej jouda. Horší to je, když se nedaří. Ale to je tak vždycky“
    Jak v Ivánkovi:“když se daří a padá to tam to umí každej blbec…“:-D přirovnání s Chelsea výborný, proč ten jednorožec na té masce? Ví někdo?

Napsat komentář

*