Po nevydařeném vystoupení české florbalové reprezentace na přípravném turnaji Euro Floorball Tour ve finském Kuopiu oslovila redakce florbal.cz trenéry extraligových týmů a zeptala se na jejich názory. Je ještě čas připravit národní tým do stavu konkurenceschopnosti před blížícím se světovým šampionátem? Mistrovství světa začíná již za 34 dnů?
3. 11. 2008 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Co říkají trenéři? Je to alarmující, ale také žádnou paniku…

 



První anketní otázkou bylo zhodnocení vystoupení reprezentace. I když je tento fakt bylo těžké hodnotit, neboť převážná většina dotázaných zápasy neviděla, o mnohém napovídají i samotné výsledky a i ty jsou téměř podle všech alarmující.
Druhým okruhem je, zda si čeští florbaloví trenéři myslí, že je ještě čas na nápravu. Neboli, zda se za tak krátký časový úsek dá s naladěním formy něco udělat.
A jak by se v současné situaci a na pozici reprezentačního trenéra zachovali sami dotázaní? Na to najdete odpověď ve třetí otázce.

Lukáš Procházka, TJ JM Chodov

1) Výsledky jsou alarmující, ale pokud člověk ty zápasy neviděl, těžko může soudit. Myslím, že je teď nejdůležitější otázka atmosféry v týmu – pokud zůstala i přes ty výsledky pozitivní a odhodlaná, tak nemusí znamenat žádnou katastrofu. Chtěl bych jen říct, že teď je strašně jednoduché přijít s kritikou. Je potřeba věřit, že to trenéři zvládnou a s tou složitou situací se vypořádají a je nutné jim k tomu dát potřebný klid!

2) Je potřeba si asi uvědomit, že se s tím musí něco udělat. Myslím, že výhoda je, že už může být jenom lépe (s úsměvem). Otázka je, co udělat? – to musí zvážit vedení, analyzovat zápasy, vyhodnotit, kdo co týmu v těch zápasech přináší a jestli jeho vytížení, popřípadě nominace je adekvátní. Ohledně dalších donominací je to pak hodně složité. Pro mě je dalších minimálně pět hráčů, kteří by rozhodně mohli do finální nominace promluvit a jsem přesvědčený, že by tomu týmu měli co dát. Upřímně se mi od začátku nezdála nominace v obraně. Taky je klíčová otázka brankářů…

3) Takhle se to nedá říct, já ty zápasy neviděl – nevím, jaké byly záměry, průběh, atmosféra v kabině. Pokud by mě někdo zklamal, co se týče přístupu k zápasům, pak bych neviděl problém se ještě výrazněji zamyslet nad nominací. Ale klíčové hráče, kteří mají odpovídající přístup je potřeba v takové chvíli dostat do pohody.

Radomír Mrázek, trenér 1. SC SSK Vítkovice a juniorské reprezentace

1) Já jsem nároďák neviděl hrát dobrý rok. To, co ve Finsku předvedli, nemělo s florbalem moc společného. Vůbec nechápu, co se tam stalo.

2) Už je podle mého pozdě. Nechci vše házet na hráče, ale přijde mi, že neví, co hrát. Bylo to úplně bez pohybu, neměli jsme nebezpečný útok. Byl to prostě alibistický výkon. Jakoby hráči neměli motivaci a přijeli do Finska na výlet.

3) Já věřím, že pod mým vedením by se nic takového nestalo. Takový bezkrevný výkon bych hráče nenechal předvést.

Libor Šťasta, TJ VHS Znojmo

1) Nechápu to. Jejich předchozí duely byly alespoň vyrovnané a teď takový kolaps. Nyní je otázka, v čem tkví chyba.

2) No, vedení něco udělat musí. Poněvadž to, co předvedli, bylo hrozné. Pokud by to takto vypadalo i na Mistrovství světa, byl by to pěkný propadák. Ale nevím, zda je na to čas. Dva roky utekly jako voda a ti, co průběžně dostávali šanci, tak tam teď nejsou a tým je složen z hráčů, kteří už na to nemají. Florbal jde prostě hodně rychle kupředu. Dřívější opory už teď prostě moderní florbal nestíhají.

3) Trenér to má rozhodně těžké, ale na to měl myslet dřív. Je to pořád stejné. Podle mého nemá naše reprezentace čím překvapit. A mělo by se začít od píky. Zkvalitnit metodickou činnost unie, která by byla k dispozici všem trenérům. Ta dnešní metodika je nedostačující a pak to má odraz i u reprezentace.

Petr Ďarmek, Tatran Střešovice

1) Výsledky to určitě nejsou dobré. Když tým začne prohrávat, může se stát, že na něj padne deka. Možná měl vliv i závěr prvního zápasu. Je také potřeba uvědomit si tlak veřejnosti.

2) Rozhodně není radno teď šířit paniku a uvědomit si reálný cíl. Víme, že hrajeme o třetí místo a víc by bylo jen souhrou okolností.

3) Samozřejmě, že jako každý trenér bych vybral jiné hráče, možná bych na dvou třech místech udělal nějaké změny. Ale celkově bych neměnil, pokud trenér dlouhou dobu důvěřuje hráčům, na poslední chvíli osu týmu změnit nemůže.

Jiří Stožický, Sokol Mladá Boleslav

1) Zápasy jsem neviděl, ale výsledek je určitě špatný. Buď bylo v hráčích příliš velké uspokojení, nebo museli být nervózní.

2) Je dobré, že takové varování přišlo ještě včas. Tým se teď musí pořádně připravit, věřím, že se s tím dá rozhodně něco dělat. Určitě by neškodilo vzít dva nebo tři mladé hráče na úkor starších. Ti by tomu týmu určitě dali nějaké oživení.

3) V současné chvíli je potřeba důkladně rozebrat zápasy a poučit se z nich, Na velké změny je pozdě. Úloha trenéra je momentálně v tom, zklidnit tým a podpořit ho. Osa týmu by měla zůstat.

Jan Zahalka, SSK Future

1) Těžko hodnotit, když jsme to neviděli. Trenérům rozhodně nezávidím, teď na ně padne kritika a další porce zodpovědnosti. Každopádně je lepší, že se ten neúspěch dostavil teď, než na samotném mistrovství. U nás je to tak vždycky. Už si myslím, že doháníme svět a pak se sjedou nejlepší hráči a přijde podobné vystřízlivění.

2) Času moc není, navíc už to rozhodně není měsíc, ten tým se znovu sejde snad jen na soustředění. Mně samotného mrzí, že tam nejsou mladí hráči, kteří by dodali trošku šťávy. Myslím, že v současné chvíli by ten tým mohl obsahovat třeba i pět jmen mladých kluků.

3) Už před odjezdem do Finska bylo řečeno, že se jedná o přípravný turnaj. Trenér psal, že v některých fázích byla i hra dobrá. Takže teď je třeba poučit se z chyb a něco vymyslet. Rozhodně není radno šířit paniku. Tým se musí uklidnit a připravit se na základní skupinu. Tam se začne a tam se musí odrazit k lepším výsledkům.

Filip Vítek, Bulldogs Brno

1) Zápasy jsem neviděl, ale jestli toto mela byt prověrka před MS, tak pro trenéry, ani pro hráče zřejmě nebyla tak příjemná, jak možná čekali. Nic to ale nemění na tom, že reprezentace se dlouhodobě připravuje na vrchol, kterým bude až samotné MS.

2) Tato facka asi zabolela, ale může mít i hodně pozitivní důsledek na všechny. Nejvíc důležité zápasy budou ve skupině a nyní si to možná všichni ještě víc ujasní. Tam by měl být česky tým silný. Nevidím nic špatného na tom, že proti momentálně lepším Švedům, Finům, ale také Švýcarům nepůjdeme jako favoriti.

3) Razantní změna by nyní byla k ničemu. Trenéři si hráče připravují dlouhodobě, což se musí projevit hlavně v zápasech, které nás mohou poslat do bojů o medaile. V reprezentaci jsou ti nejlepší florbalisté, jestli někdo může kádr oživit, tak jedině hráč s vynikající momentální formou a takových moc nebude.

Foto: archiv florbal.cz


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*