Zápas, na který se nikdy nezapomene. Pro jeho dramatičnost, ale hlavně pro jeho historický význam. Poprvé v dějinách florbalu totiž nezískali titul mistrů světa Švédové, ale jejich věční chrti z Finska.
14. 12. 2008 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Finové: Titul! V Praze se psala historie, Švédové poprvé padli

 



Finové ztratili sice vedení 4:0, ale obrat soupeři vrátili a výsledek 4:6 pak otočili v prodloužení na 7:6. Krásné pražské vyvrcholení parádního šampionátu!

Finové svým fanouškům připravili mimořádné drama. V první třetině si rychle vytvořili čtyřbrankové vedení, ale pak se ukolébali a nabyli dojmu, že se jim už nemůže nic stát. A to je proti Švédům chyba. Impulsem k obratu bylo střídání gólmanů na švédské straně. Sjögrena, který si skoro nesáhl na míček, vystřídal za stavu 0:4 Daniel Ramsin.

Trenér Göransson také promíchal sestavu a hrdinu posledního šampionátu Svenssona poslal do elitní formace ke kapitánovi Jihdemu. Švédský stroj pak začal pracovat na plné obrátky. Do konce druhé třetiny snížil výběr Tre Kronor na rozdíl jediné branky a v poslední části hry ve svém výkonu pokračoval.
Finové se ocitli pod švédskou palbou a dovolili svému soupeři pomýšlet na sedmý titul v řadě.

Projektil Eskelinena znamenal vyrovnání, další dva góly od Svenssona a Jihdeho pak dvoubrankové vedení. Kdekdo v hledišti, v němž se sešlo přes 13 tisíc fanoušků, mluvil o finále předchozího šampionátu, v němž Finové promrhali vedení 3:0.

Tentokrát se ale Järvi a spol. nesložili. Do hry je vrátily přesilové hry, které ze své oblíbené pozice proměnil spasitel Vänttinen. Po jeho dvou gólech bylo vyrovnáno, a stejně jako před dvěma lety ve Stockholmu došlo na prodloužení. V polovině nastavení se k sólu nadechl nejlepší hráč Finů Rickie Hyvärinen, přešel přes Kranberga a předložil Tiituovi míček před prázdnou bránu. Švédové poprvé na světovém šampionátu neuspěli. Na další dva roky se stali florbalovými vládci Finové, kteří konečně korunovali své 12 let dlouhé úsilí. Zlato budou obhajovat za dva roky na domácí půdě.

Foto: Mats Ragnarsson


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*