Čtvrteční večer zkompletuje dvanáctku extraligových týmů pro příští sezonu. Již s předstihem si ale vítězstvím v play-off první ligy zajistili účast florbalisté Kladna. Středočeši budou úplným nováčkem nejvyšší soutěže, nikdy předtím v historii extraligu Kladno nehrálo.
22. 4. 2010 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Čeká se na posledního extraligistu, postup už zvládlo Kladno

 



Základ k úspěšně zvládnutému soutěžnímu ročníku nastartovalo předsezonní rozhodnutí. „Po dvou letech ve první lize jsme si stanovili za cíl do extraligy. Nutnou podmínkou bylo udržení stávajícího kádru a přivést k družstvu nového trenéra, který by znamenal nový impuls pro hráče. Obojí se povedlo,“ říká šéf klubu Zdeněk Jirák. Kladno nic nepodcenilo. Všichni hráči A-týmu zůstali v kádru, podepsali evidenční dodatky a k mužům přišel nový trenér Tomáš Janeček, který se netradičně, ale tak jak byl zvyklý, rozhodl skloubit trénování s hraním.

„Pro základní část bylo cílem skončit do 4. místa. Ale začátek sezony tomu moc nenasvědčoval. Tomáš Janeček experimentoval se sestavou a v této části sezóny chtěl hráče především poznat. V listopadu jsme byli na 9. příčce, která nezaručovala play-off,“ říká Jirák.

Důležitým faktorem pro výsledkový obrat bylo angažování zkušeného gólmana Petra Pajera. „Již v létě jsme se s ním dohodli, díky kamarádství s Tomášem Janečkem, že nás na druhou polovinu sezóny posílí. Tato situace nastala na konci listopadu a stala se klíčovou pro další vývoj sezóny. Od té doby jsme vyhráli 20 z 23 zápasů,“ vysvětluje Jirák klíčové momenty sezony.

Kromě Pajera posílili na podzim Kladno i Ondřej Kozák z Kings, bratři Hněvkovští z Tatranu a na konci přestupního termínu i Jan Rossler ze Sparty. „Opravdu se všichni stali skutečnými posilami. Zvedli kvalitu naší hry a zároveň výborně zapadli do již tak dobré party,“ soudí Jirák.

Kladno nakonec po výborném finiši na konci základní části šlo do play-off již ze druhé pozice. Ve čtvrtfinále vyřadilo SKV Vinohrady 3:0 na zápasy, stejným skóre skončila také série proti Paskovu Saurians v semifinále.

„Tam se nakonec ukázala u našeho mladého kádru vnitřní síla a až překvapivá vyzrálost. Přestože jsme vždy dostali první gól a v součtu zápasů vedli necelých dvacet minut, tak jsme opět zůstali bez porážky,“ vzpomíná Jirák.

Finále svedlo proti sobě dva nejlepší celky po základní části a taky dva týmy, které v play-off neztratily ani jeden zápas. Kladno prohrálo až osmý zápas v play-off, série se ale do jeho domácího prostředí stěhovala za stavu 1:1.

Klíčové sobotní utkání získali Středočeši díky dobrému nástupu a vítězství ke konci zápasu ubránili. Na nedělní zápas pak Kladno zajistilo speciální Tarkett a na něm oslavilo postup. „Úvod zápasu se nám nevyvedl, ale stejně jako v celé sérii i tentokrát rozhodly výkony brankářů a naše větší touha po vítězství,“ říká Jirák.

Vítězstvím 9:6 ve čtvrtém zápase Středočeši mohli začít oslavovat historický postup do extraligy.

„Skončila jedna etapa a nyní se již plně zaměřujeme na sezónu příští. S Tomášem Janečkem jsme se dohodli na prodloužení smlouvy. Hráči, kteří extraligu vybojovali, rozhodně budou tvořit kostru týmu i na příští rok. Výjimkou je bohužel Petr Pajer, který definitivně ukončil hráčskou kariéru. Do týmu chceme přivést také několik hráčů zvučných jmen. Zázemí našeho klubu je nadstandardní a na extraligu se velmi těšíme,“ říká Zdeněk Jirák.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*