Jan Jelínek Jan Jelínek
16. 9. 2014 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kolik stojí kapitán reprezentace? Je to až 200 tisíc?

 



Na tu otázku odpoví ve středu večer arbitrážní komise. Jan Jelínek totiž do Mladé Boleslavi vlastně ještě definitivně nepřestoupil. A ani Chodov zatím nemůže počítat s Tomášem Vávrou. Kluby se nedohodly na odstupném a zástupci ČFbU řeší vše na poslední chvíli, tři dny před startem ligy.

Arbitrážní komise ve své 10 let dlouhé historii zatím ocenila českého florbalistu maximálně částkou 60 tisíc korun. Loni to byl gólman Jakub Výtisk, který v průběhu poslední sezony odcházel z Kladna do Mladé Boleslavi, předtím v roce 2010 pak stál stejně Jan Freund, jenž odcházel z Future na Chodov.

MALÁ HISTORIE

U případu Jana Freunda najdeme zajímavé paradoxy. Když byl u arbitráže poprvé a Tatran se dohadoval s Future na „odchodném“, stál po verdiktu komise pouhých 20 tisíc korun, i když rok předtím hrál na mistrovství světa. V období následujících tří let jeho cena trojnásobně stoupla. V roce 2010, to když odcházel z Future na Chodov, už byla jeho cena zmiňovaných 60 tisíc! Stačilo k tomu odehrát 55 zápasů a dát 39 gólů v extralize, reprezentace už u něj neměla zájem.

CENA ZA KAPITÁNA

Nyní čeká arbitráž další případ. Ve hře je Jan Jelínek, který odchází z Vítkovic do Mladé Boleslavi. Představy o odstupném se diametrálně liší. Vítkovická strana požaduje podle informací florbal.cz 200 tisíc, i když to šéf klubu Tomáš Krásný přímo nepotvrdil. „Před jednáním arbitráže to nechci nijak komentovat, ale očekávám, že komise stanoví výši odstupného adekvátně k hodnotě florbalisty. Rozhodnutí bude důležité, jelikož jde o první případ tak kvalitního hráče,“ říká Krásný.

Jan Jelínek

Jan Jelínek

Ani Mladá Boleslav částku neprozradila, mluví se však o tom, že nabízela polovinu toho, co si představují Vítkovice. Středočeši poukazují na fakt, že Jelínkovi ve Vítkovicích skončil kontrakt, není smluvně vázaný a odstupné za jeho přestup tomu má odpovídat. „Respektujeme právo Vítkovic na odstupné, od začátku říkáme, že Honza je výjimečný hráč, cena za jeho přestup má přinejmenším atakovat maximální částky v minulosti zaplacené v rámci transferů hráčů bez smluvních závazků, z toho náš návrh vychází. Jednání s Vítkovicemi probíhala věcně a racionálně, žádné velké emoce. Pouze se neshodujeme na tom, jaká je realita současného českého přestupního prostředí, bavíme-li se o hráčích bez smluvních závazků. Bohužel tak výrazně, že jsme nebyli schopní dojít k dohodě,“ říká mladoboleslavský generální manažer Tomáš Pacák.

VOLNÝ HRÁČ ZA PENÍZE?

Jisté je jedno, odstupné nulové nebude, i když Jelínek není ve Vítkovicích už smluvně vázán. „V současných řádech je v případě přestupů registrační princip upřednostněn před smluvním. Proto je Jan Jelínek stále hráčem Vítkovic,“ tvrdí Tomáš Krásný. „Není to tak, že hráč po vypršení smlouvy zůstane volným hráčem, jako třeba v hokeji,“ říká vítkovický funkcionář. S ním v tomto souhlasí i Pacák.

VÁVRA MEZI TATRANEM A CHODOVEM

Druhým hráčem, o kterém se ve středu večer bude jednat, je Tomáš Vávra. I tam jsou představy klubů odlišné. Podle informací florbal.cz by Střešovice za hráče, který pro klub vyhrál 10 mistrovských titulů a je v nejlepším florbalovém věku 27 let, dostaly 80-100 tisíc korun. „Diametrálně jsme se rozcházeli v názorech, a tak jsme věc postoupili komisi, která by na to měla dát svůj názor,“ říká Michal Bauer, šéf Chodova.

Tomáš Vávra

Tomáš Vávra

Střešovice ale mimo to poukazují na fakt, že jejich hráč nastoupil na turnaji Czech Open za Chodov, aniž by proběhl byť jen dočasný přestup na konkrétní turnaj. „Chodov nás bohužel ani nepožádal o to, aby mohl Tomáš hrát v elitní kategorii, což považujeme za nekorektní a z hlediska IFF turnajů, kam spadá i Czech Open, se jedná o porušení řádů,“ říká sekretář klubu Jiří Šatoplet. „Věc jsme konzultovali s Českou florbalovou unií,“ oponuje Michal Bauer, šéf Chodova. Stejně postupovala Mladá Boleslav v případě Jana Jelínka a stejně se to nelíbí ani Vítkovicím, které zvažují právní kroky vůči ČFbU.

KOLIK STÁLI NEJDRAŽŠÍ

Zatím nejdražším přestupem české florbalové historie byl Jiří Curney, který odcházel z FBC Ostrava do Mladé Boleslavi. Podle zdrojů florbal.cz šlo o částku vyšší než 300 tisíc korun. Curney ale byl ještě dva roky smluvně vázán v Ostravě a ve městě automobilů následně podepsal šestiletý kontrakt.

Jiří Curney

Jiří Curney

Nejdražším hráčem světa se stal v roce 2012 Rasmus Sundstedt, který ve věku 23 let přestoupil z Caperia do Storvrety za 500 tisíc švédských korun, dle tehdejšího kursu v přepočtu cca za 1,6 milionu Kč.

Nejdražší hráči po jednání arbitrážní komise:
60 000 Jakub Výtisk (FBC Kladno – Billy Boy Mladá Boleslav, 2013)
60 000 Jan Freund (SSK Future – TJ JM Chodov, 2010)
45 000 Matěj Koňařík (Bulldogs Brno – Panthers Otrokovice, 2011)
35 000 Filip Kejík (SSK Future – Bulldogs Brno, 2010)
30 000 Vlastimil Princ (SSK Future – Tatran Střešovice, 2009)
27 000 Filip Kejík (Bulldogs Brno – SSK Future, 2010)
25 000 Ilona Novotná (Děkanka – Tatran Střešovice, 2004)
25 000 Karel Ťopek (Panthers Otrokovice – 1.SC Vítkovice, 2008)
20 000 Jan Freund (Tatran Střešovice – SSK Future, 2007)


Autor: esport-test



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*