2. 2. 2012 Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Za dveřmi je Finnkampen, souboj velmocí budou řídit Češi

 



Florbalové souboje Finska a Švédska nejsou prestižní jen na světových šampionátech. Tradiční únorové měření sil, Švédy zvané Finnkampen (nebo chcete-li finsky Ruotsi-ottelu) se tentokrát uskuteční v sobotu ve finském Joensuu. Duely tradičních finalistů mistrovství světa bude opět řídit český pár rozhodčích Petr Černý – Jiří Janoušek.

Pro Švédy bude akce velmi specifická. Poprvé se u kormidla představí úspěšný trenér a bývalý reprezentant Jan-Erik Vaara. Tým Tre Kronor se poctivě připravuje ve svém táboře v Bosönu. „Myslím, že Švédsko má výborné podmínky pro to, aby se opět vrátilo na mistrovství světa ve Švýcarsku na trůn. Potřebujeme otestovat kvality hráčů na mezinárodní scéně. Závěry o tom, kdo by mohl být v prosinci v týmu, ale budeme dělat až v průběhu dubna na turnaji Euro Floorball Tour,“ řekl Vaara.

Ten do svého týmu povolal 3 úplné debutanty: Benjamina Löfdahla, Martina Ojaniemiho a Jonase Svahna. Sází ale i na zkušenost Johana Andersona. V týmu nejsou tradiční opory Svensson, Djurling, Quist, Calebsson nebo Stenberg.

To Finové už dlouhá léta mají reprezentační výběr ustálený a trenér Petri Kettunen staví na základech práce Petteriho Nykkyho. V Joensuu tak nebude k dispozici snad jen gólman Henri Toivoniemi a útočník Mikael Järvi. Premiérově se v dresu Suomi představí Oliver Wardi, Perttu Puska a Tatu Eronen.

V Joensuu bylo už tři dny před sobotním kláním vyprodáno. Pořadatelé ještě na poslední chvíli navyšovali kapacitu o 250 míst. Ve Finsku i Švédsku se navíc horlivě diskutuje o přenosových právech. Vše spěje k tomu, že zápas nebude vysílat televize YLE, neboť finská federace nemá dostatek financí na to, aby pomohla při výrobě přenosu. Špatně to však vypadá i s právy na internetový přenos. Je tak velmi pravděpodobné, že letošní Finnkampen uvidí jen diváci v hale.

Program čtyřutkání Finsko – Švédsko (sobota 4. února, Joensuu)
09.00
juniorky
11.45 junioři
14.30 ženy
17.30 muži

Body z jednotlivých zápasů se sčítají.

Sestavy pro zápas mužů:
Finsko: Eero Kosonen (Happee), Jarno Ihme (Seinäjoki) – Tommi Aro (Tapanilan), Juha Kivilehto (FC Helsingborg), Tatu Väänänen (Seinäjoki), Mika Savolainen (Classic), Oliver Wardi (Espoon Oilers), Mikael Lax (Rychenberg) – Perttu Puska (Josba) Mika Moilanen (Tapanilan) Esa Jussila (Wiler), Oscar Hänninen (Espoon), Mikko Kohonen (Seinäjoki), Lauri Kapanen (GC Curych), Kari Koskelainen (Chur), Jani Kukkola (Helsingborg), Tatu Eronen (Josba), Rickie Hyvärinen (Caperio-Täby), Mika Kohonen (Storvreta), Tero Tiitu (SSV Helsinky). Trenér: Petri Kettunen.

Švédsko: Patrik Jansson (AIK), Benjamin Löfdahl (Tyresö) – Jesper Berggren (Storvreta), Eric Björk (Falun), Alexander Egebrant (AIK), Anton Karlsson (Linköping), Martin Ojaniemi (Jönköping), Mattias Samuelsson (Storvreta), Mattias Wallgren (Dalen), Martin Östholm (Pixbo) – Johan Anderson (Jönköping), Rasmus Enström (Falun), Rikard Eriksson (Warberg), Alexander Galante Carlström (Falun), Patrik Hagberg (Caperiotäby), Linus Henriksson (Warberg), Joel Kanebjörk (Storvreta), Martin Karlsson (Linköping), Kim Nilsson (AIK), Johan Samuelsson (Dalen), Rasmus Sundstedt (Caperiotäby), Jonas Svahn (Dalen). Trenér: Jan-Erik Vaara.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*