25. 2. 2011 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

V play off extraligy se budou poprvé volit soupeři. A to mailem

 



Extraliga stojí na prahu revoluční novinky. Letos se totiž budou dvojice pro play off skládat volbou, jak je to zvykem v ostatních zemích velké čtyřky. Vybírat budou ti, kteří si to právo vybojovali v základní části. Systém otestovali minulý týden zástupci mužské 1. ligy, v nejvyšší soutěži budou mít první slovo ženy. Burza soupeřů začíná už tuto neděli v 8 hodin večer.
Na výběr bude ze čtyř týmů, které skončily na 5. až 8. místě. A vedle kvality soupeře se bude přihlížet i na to, odkud potenciální soupeř pochází. Mnohé kluby se totiž budou chtít vyhnout zbytečnému cestování. V nevýhodné pozici jsou Vítkovice, které by při úsporném řešení čekalo nevyzpytatelné derby s FBC Ostrava. Možná i proto se vedení klubu usneslo, že na náklady hledět nebude.

Pokud se nestane nic mimořádného, jako první bude vybírat Herbadent. A ukáže nejspíš na Děkanku, v úvahu pak připadá i ELITE, v poslední době se skloňuje také jméno Liberce. Se všemi protivníky má obhájce titulu jasně pozitivní bilanci. Pak půjde na řadu druhý, třetí a čtvrtý tým bude muset vzít zavděk soupeřem, kterého si nikdo nezvolí. „Jestli ovšem všichni práva volby využijí, což není jejich povinnost. Pokud ne, dostane se ke slovu i čtvrtý tým,“ říká předseda ligové komise Jiří Tichý.

Jak bude proces probíhat technicky? Začne se v 8 hodin večer tím, že sekretář komise elitních soutěží Zdeněk Mlčoušek vyzve mailem na kontakní adresu klubu vítěze základní části, aby si zvolil soupeře. „Na odpověď bude mít tři čtvrtě hodiny,“ podotýká. Informaci o složení první dvojice následně zveřejní a v 9 odešle další mail druhému týmu. A tak dále, proces se teoreticky může protáhnout až k půlnoci.

Novinka měla hladkou premiéru minulou neděli v 1. lize mužů, žádný lapsus jako ve Švýcarsku, kdy zástupce Alligator Malans volit zapomněl. „Všechno proběhlo bez problému. Myslíme si, že kluby mají na odpověď dostatek času. Jen by ji neměly nechávat na poslední chvíli. Na případné neodeslání mailu kvůli technickým potížím totiž nebudeme brát zřetel,“ upozorňuje Tichý.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*