13. 2. 2012 Zahraničí (6) KOMENTÁŘŮ

Je to hokej bez výstroje, popisuje Sikora čtvrtfinále s Wilerem

 



Měla to být jednoznačná záležitost. Mistrovský Wiler si ve švýcarské lize vybral za soupeře pro čtvrtfinále play off podceňovaný Grünenmatt. Jenže ve třech zápasech zatím dokázal vyhrát jen jednou. Česká kolonie z haly v Sumiswaldu překvapuje a z předem jasného duelu je drama.

Prvním malým náznakem pro změnu pořádků v tradičních soubojích Wileru a Grünenmattu byl trejd gólmana Pascala Haaba. Ten odešel z Wileru v zimě do týmu konkurenta, a tak má ve čtvrtfinálovém souboji o motivaci postaráno.

Pascal Haab ještě v říjnu chytal za Wiler

Přitom ještě v říjnu v Mladé Boleslavi byl jedničkou švýcarského mistra. „Pascu je výborný, věděli jsme, že nám pomůže. Ale není to jen o něm. Když dodržujeme taktiku, funguje to. Jakmile polevíme, hned přijde trest,“ říká jeden z trenérského dua Grünenmattu Radek Sikora. „Je to jako válka Česko – Švýcarsko. Radím se i s Radimem Cepkem a s Tomášem Trnavským,“ dodává Sikora vzápětí.

A vzpomíná na to, že zelená mašina nemá s jeho týmem problémy poprvé. „Už jsme trochu trápili Wiler před dvěma lety. Ale to jsme začali věřit, že je můžeme porazit, až když v sérii vedli 2:0. Teď jsme do toho šli hned od prvního zápasu. Jejich individuální kvalita je obrovská, my jsme tým. Uvidíme, co z toho vyhraje,“ říká zkušený florbalový matador, který loni ukončil kariéru a začal se věnovat trenérskému řemeslu.

Radek Sikora zažívá jako trenér premiérovou sezonu

A Grünenmatt si pod jeho vedením v neděli započetl už druhé vítězství. Ale ani zápas, ve kterém podlehl, nebyl z jeho strany beznadějný. „Napoprvé jsme je překvapili, s tím jsem počítal. V sobotu do toho šli na maximální hranici rizika, ale dokázali jsme se z 0:4 vrátit za pár minut zpátky na 4:4. To jejich sebevědomí samozřejmě nahlodává. Moc ho teď nemají,“ myslí si Sikora.

Wiler přitom tvoří sestava složená ze samých mezinárodně ostřílených matadorů. Styl, jakým se prezentují, je ale podle Sikory velmi čitelný. „Moc toho změnit nemůžou a ani to neumějí. Už je drží v podstatě jen Jussila. Ten se fakt špatně brání, ale kouknu zase na video a něco na něho vymyslím,“ chce zase vylepšovat český trenér Grünenmattu.

Možná ale měla na výkon švýcarského mistra vliv reprezentační pauza. „Wiler mi přijde trochu vyšumělý, asi je to kvůli náročnému programu nároďáku. Reprezentace byla v Lotyšsku a bylo tam od nich asi 7 hráčů,“ podotýká Sikora.

A jakým stylem chce Wiler zaskočit? „U nás je to hodně o křídlech, ta to mají nejtěžší. Pomáhají centrovi skoro až na malém brankovišti a pak zase musejí zpátky vytvářet tlak na rozehrávku,“ vysvětluje obětavou a fyzicky náročnou hru svého týmu.

Grünenmattu síly pomalu ubývají, počítá šrámy, ale vede a na regeneraci má 5 dní. „Martin Vladař má po včerejšku výron a Rindlisbacher po loktu od Jussily zlomenou lícní kost,“ lituje Sikora.

Fabian Rindlisbacher

Jeho tým má však sebevědomí. „Wiler hraje agresivní 2-2-1, ale my už víme, jak se přes to dostávat. Chodíme hodně do situací dva na jednoho, nebo tři na dva. Samozřejmě ale ty běžecké souboje vepředu jsou brutální. Je to hokej bez výzbroje, nemusím snad říkat, jak vzadu hrají Quist, Wittwer, Schmocker nebo Bichsel. Ale nahecovaní jsou samozřejmě i naši kluci, všichni hrají na maximální level. O dalším víkendu bude určitě cílem minimálně jeden zápas zase vyhrát,“ přeje si bývalý český reprezentant.

Sumiswald byl o víkendu na nohou i díky Čechům. Švéd Jens Frejd v neděli vyrovnal 12 sekund před koncem a Daniel Šebek po nahrávce Tomáše Chrápka za dalších 22 sekund zařídil vedení 2:1 na zápasy. „Bylo 595 platících diváků a snad dalších 300 na volné vstupenky,“ užívá si přízně publika Sikora, velitel 4členné české kolonie.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*