11. 3. 2011 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Vítkovice jsou jako první v semifinále, Ostravu dorazily za pouhých 207 sekund

 



Během 7 dnů vyhrály 3 zápasy a jako první dosprintovaly do semifinále extraligy. Hráčky Vítkovic ovládly jasně sérii play off o florbalové královny Ostravy a městského rivala FBC pokořily po dnešní výhře 5:3 celkovým poměrem 3:0 na zápasy. Rozhodující krok učinily ve skvělé kulise 190 hlasivek a po raketovém začátku.
Přitom tomu zprvu nic nenasvědčovalo. Houževnaté Remedicum do zápasu vlétlo a v čase 1:24 jej po standardce poslala tvrdou ranou do vedení Denisa Ratajová. Nicméně za necelé tři minuty už její tým prohrával 1:3. Postupně se trefily Tamara Hašová ranou od mantinelu, po standardce Klára Kociánová a střelou po zemi Zuzana Macurová. Její gól v čase 4:10 byl symbolický: na zádech nosí číslo 4 a nahrála jí hráčka s desítkou: Denisa Ferenčíková. „Věřil jsem, že zápas otočíme, ale že to dokážeme za dvě tři minuty, to asi ne,“ usmíval se po zápase vítkovický trenér Tomáš Martiník.

Jeho protějšek Michal Mariánek reagoval time outem. „Sériové góly jsme dostávali po celé čtvrtfinále,“ láteřil. „Vždy se držíme, pak dostaneme sérii gólů, což je škoda, protože vedení je v ženském florbale důležité. Myslím, že bez oddechového času by to s námi bylo horší,“ uvažoval.

I nadále byla více vytížena domácí gólmanka Iveta Máčilová, ale skóre se již do sirény neměnilo. Jenže uplynulo 90 sekund druhé třetiny a druhá lajna Vítkovic opět úřadovala. Macurová tahem pod břevno zvýšila na 4:1 pro hosty. Hra se poté viditelně vyrovnala a úspěch slavil domácí tým, když Denisa Hebronová zakončila do prázdné brány skvěle provedený protiútok. Poslední branku Vítkovic vstítila v čase 30:30 po standardce Veronika Enenkelová a soudě podle výrazu v obličeji, byla nejpřekvapenější osobou v ostravské hale.

Třetí část byla zase úplně jiná. Hrál se florbal nahoru – dolů, ve kterém ale opět byla nouze o vyložené brankové příležitosti. „Předpokládali jsme, že Remedicum do třetí části vletí, vždyť jim ani nic jiného nezbývalo,“ prohlásil Martiník. Očekávaný tlak ale nepřišel, místo toho dvě elitní střelkyně svých týmů, domácí Gabriela Žůrková a Andrea Pastušková předvedly, co se dá nedat.

Mariánek po zápase prozradil, proč očekávaný nápor nepřišel. „Hráli jsme na tři lajny. Vzhledem k síle soupeře a průběhu zápasu jsme se chtěli po deseti minutách dostat nadostřel, což se nepovedlo. A tak jsme nechali zahrát si náhradnice, aby také okusily atmosféru takového derby.“ Vítkovický kouč přidal také jeden důležitý argument. „Třetí část jsme odehráli na naše poměry hodně dobře, nikam se nehnali a čekali na chyby soupeře. A hlavně jsme perfektně bránili, až na branku 30 sekund před koncem,“ vyzdvihl Martiník.

Zmíněnou půlminutu před koncem se pěkně uvolnila Karin Vavrečková a střelou od mantinelu k tyči stanovila konečné skóre utkání na 3:5 z pohledu domácích. Hráčkám FBC tak sezona skončila, jejich soupeřky se mohou připravovat na semifinále, ve kterém se s největší pravděbodobností utkají znovu po roce s FbŠ Bohemians.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*