5. 11. 2014 Reprezentace - Junioři (2) KOMENTÁŘŮ

Hráčská kvalita Seveřanů je úplně jinde, smutní po krachu na EFT Luděk Beneš

 



Od reprezentace juniorů se na EFT ve Finsku čekaly velké věci. Vždyť několik jejích členů stabilně nastupuje (a prosazuje se) v seniorské extralize. Domů se ale čeští mladíci vrátili bez bodu a se skóre 9:39. Šéftrenér lvíčat Luděk Beneš nehledá výmluvy a přiznává, že zejména severští junioři jsou v současnosti o značný kus napřed.

Jeden z největších odborníků na mládežnický florbal u nás se nezdráhá pojmenovat věci pravými jmény. Na dotaz jaké jsou příčiny toho, že „turnaj nedopadl příliš dobře“ odpovídá zostra. „Turnaj dopadl katastrofálně. Poslední utkání 6:10 se Švýcarskem “nedopadlo příliš dobře“. Ale prohra 1:17 je obrovská ostuda, prohra 2:12 pak menší ostuda,“ nebere si servítky.

„Hráčská kvalita Seveřanů je úplně jinde než ta naše,“ přiznává smutný fakt. „Fyzička, technika, taktická vyspělost – to všechno mají Seveřané na vyšší úrovni. I my máme hráče, kteří se jim mohou rovnat. Ale u nás jsou to pouze jednotlivci, u nich desítky borců,“ dodává.

Zápasy ve finské Hämeenlinně podle toho vypadaly. Krok držela česká reprezentace jen v posledním utkání se Švýcary. „Těm bychom se mohli kvalitativně rovnat. Ale pouze za předpokladu, že vydržíme pracovat na 100 % po celých 60 minut,“ říká trenér. To se ale nepovedlo. Po nadějné úvodní třetině, kterou Češi vyhráli 3:0, zhatilo jejich snažení nepovedené druhé dějství s výsledkem 1:7.

Recept na zlepšení vidí kouč hlavně v tvrdé tréninkové práci. „Nám chybí pokora, chybí nám objektivní vnímání reality a snaha nespokojit se s ní, pracovat, zlepšovat se. Doufám, že většina z kluků, kteří zažili víkendové lekce (ale nejen ti…) si to vezmou k srdci a pracovat budou. Jiná cesta není,“ vysvětluje.

Výkon juniorského národního týmu poznamenala i absence některých stabilního opor a zkoušení několika nových hráčů. „Některým hodně vytěžovaným klukům jsme dali možnost odpočinku a doléčení zranění, dalším pak příležitost ukázat se v nejlepších zápasech (když pominu možnost Adama Delonga být na Champions Cupu), jaké florbalista v tomto věku může sehrát,“ vysvětluje šéf reprezentační střídačky.

Ani na experimenty se složením kádru se ale nechce vymlouvat. „My jsme jeli na EFT s hráči, o kterých jsme byli přesvědčeni, že jsou schopni podat slušné výkony v mezinárodní konkurenci a že se porvou o konečnou nominaci pro Mistrovství světa. Hráčům se to ale povedlo pouze se střídavými úspěchy… Při skóre 9:39 ze tří zápasů je velmi obtížné nebo spíše nemyslitelné, hodnotit kohokoliv na jakémkoliv postu vyloženě pozitivně,“ mrzí kouče, který kromě reprezentace vede i juniorský tým Tatranu Střešovice.

Zarážející byla zejména střelecká nemohoucnost českých mladíků. I v prvním tragickém utkání s Finskem měli šancí dost, v souboji se Švýcary pak byla nesrovnatelně větší produktivita soupeře rozhodujícím faktorem. V sestavě přitom byli 3 z 4 nejlepších střelců G2 ligy juniorů – Radek Mandík z Bohemians a vítkovická dvojice Jakub Vilím – Lukáš Pešat. „To ukazuje na kvalitu naší nejvyšší juniorské soutěže,“ tvrdí Beneš.

K jejímu zvýšení má přispět i rozšíření ligy a její rozdělení na několik regionálních skupin. To má vést ke zlepšení celkové kvality juniorské kategorie v České Republice a také ušetřit nejlepším týmům náklady na dlouhé cestování. O novém hracím modelu, jehož tvůrci se inspirovali ve Švédsku, se v posledním týdnu začalo bouřlivě diskutovat.

„Začíná se o tom mluvit, ale pozdě. Příslušné orgány ČFbU již konaly a rozšíření schválily,“ krčí rameny bývalý vynikající útočník Chodova i Tatranu a mnohonásobný český reprezentant. „Stále slyším pouze A, ale nikdo ještě neřekl B, tedy jaký systém a jaké podmínky (rozhodčí, trenéři) jsou pro takto rozšířenou soutěž připraveny,“ stěžuje si na nedostatečnou prezentaci změny jednotlivým oddílům.

„Umím si představit model, ve kterém by rozšíření soutěže mohlo přinést její zkvalitnění, respektive vyšší počet kvalitních zápasů. Ale muselo by to být velmi dobře promyšlené, dopředu připravené a komunikované. O ničem takovém nevím,“ přemýtá trenér.

Nová podoba soutěže by tedy podle něj nakonec mohla mít naprosto opačný účinek. „Obávám se nejhoršího, tedy toho, že se současná nevalná kvalita nejvyšší juniorské soutěže ještě rozmělní,“ glosuje.

„Ubyde velký počet kvalitních zápasů, veškerá poctivá a dlouhodobá práce řady trenérů nebude mít oporu v soutěži. A podobných výsledků, ale hlavně výkonů, jaké jsme předvedli na EFT ve Finsku bude přibývat,“ vyjadřuje své pocity Luděk Beneš. V zájmu českého florbalu doufejme, že se jeho churmé předpovědi nevyplní.

Foto: Český Florbal


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*