Martin Šimek (Bohemians) a florbal v Dallasu Martin Šimek (Bohemians) a florbal v Dallasu
10. 2. 2015 Svět - ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

Bohemians se chystají za moře. Právě oni budou učit florbal v Texasu

 



Florbaloví klokani se nechali inspirovat historií fotbalového klubu z Vršovic. Věrni svému jménu vyrazí za oceán, aby propagovali český florbal a zároveň pomohli k rozvoji tohoto sportu americkém Texasu.

V roce 1927 vyrazil tehdejší tým AFK Vršovice do daleké Austrálie na turné, aby propagoval fotbal a učil jej protinožce. Obdobně se pustili do projektu i florbalisté. Nepojedou však do Austrálie, ale do Ameriky. Jméno Bohemians ale v USA rozhodně naznačí domácím, odkud budou jejich učitelé.

Po dohodě Bohemians s texaskou florbalovou federací startuje projekt, který by měl přispět k rozvoji florbalu v USA i v Česku. Klokani se tak stali partnerem projektu, který z velké části financuje a organizuje hokejový klub Dallas Stars, který hraje severoamerickou NHL.

NTFA neboli North Texas Floorball Association a FbŠ Bohemians oznámili společný plán na podporu rozvoje mládežnického florbalu v Texasu. Ten má čtyři části a konečným cílem je účast vůbec první skupiny florbalové mládeže z Dallasu v Praze a jejich zapojení v tréninkových kempech a později i turnajích.

PSALI JSME
OBÉZNÍ AMERIKU BUDE ZACHRAŇOVAT FLORBAL! DALLAS STARS DAJÍ DO ŠKOL VYBAVENÍ PRO 185 TISÍC DĚTÍ

Plán umožní NTFA vyslat hráče do České republiky. FbŠ Bohemians bude garantovat kvalitu a odpovídající úroveň florbalového programu pro účastníky pro zlepšení jejich individuálních dovedností, účast v týmových trénincích a v tréninkových utkáních. To by později mělo vést k jejich účasti v turnajích v ČR.

Florbal v Dallasu

Florbal v Dallasu

V zahajovací části programu navštíví zástupci FbŠ Bohemians Dallas, aby posoudili florbalový program NTFA, viděli hráče a týmy, zjistili úroveň soutěží a tréninků.

FbŠ Bohemians následně vyšlou trenéry i hráče z České republiky, aby se naplno zapojili do tréninků a zápasů v oblasti Dallasu, kde žije 7 milionů obyvatel. “Těšíme se na tuto příležitost jak zlepšit dovednosti našich hráčů i gólmanů”, říká Jukka Kotti, který má v NTFA na starosti právě rozvoj gólmanů.

Pozornost se soustředí zejména na hráče do 19 let, kteří by měli přicestovat do Prahy, aby se zúčastnili v mládežnických rozvojových programech a později i v turnajích. “Jsme pevně přesvědčeni, že tento program podpoří rozvoj hráčů do 19 let v rámci celé USA,” říká Darryl Gross, regionální ředitel programu mládeže do 19 let.

“Například Prague Games – letní turnaj mládeže ve florbalu se řadí mezi špičku světových turnajů a měl by být cílem programu pro tým hráčů U19 z USA,” říká Jan Bagin, otec jednoho z nejlepších českých extraligových hráčů, který v prvních jednáních zastupoval Fbš Bohemians. Mládežnické týmy NFTA by se chtěly v budoucnu zúčastnit turnajů nejen v ČR, ale i v dalších zemích Evropy.

“Jsme rádi, že Bohemians s námi chtějí spolupracovat. Je to velký krok v našem rozvoji mládeže” říká Kim Aaltonen, president NTFA. A plán začíná u mládeže: “Nyní usilovně pracujeme na založení pravidelné soutěže pro U19.“

NTFA byla založena v roce 2014, aby nabídla mládeži v Dallasu florbalový program, řídila soutěže a propagovala rozvoj mládežnického florbalu mezi komunitami v severním Texasu. Od svého založení podporuje jak mladé, tak dospělé hráče ve všech svých programech.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*