20. 4. 2012 Zahraničí (4) KOMENTÁŘŮ

Malmö se barví do černobíla. O švédský titul se popere i Tomašík

 



Vítkovický tým se po dvou letech chystá na další boj o titul. Oproti předloňskému finále mu však chybí jedna velká opora: Milan Tomašík. Ale ani on o Superfinále nepřijde. Letos si zahraje to švédské. V sobotu, téměř ve stejný čas jako začne český boj o všechno, proti sobě nastoupí v Malmö týmy Storvrety a Dalenu.

Dalen letos sestavil snad nejlepší tým historie. Vrátily se všechny bývalé opory, které za poslední léta nabraly zkušenosti a i proto je severský celek na vítězné vlně. „Nálada je skvělá. Máme dobrou partu a je vidět, že kluci se tím baví. Ale zároveň je patrné, že každý začíná žít atmosférou nejdůležitějšího zápasu Dalenu v historii. Přístup je ode všech maximálně poloprofesionální,“ usmívá se český útočník. Naznačuje tak, že ani ve Švédsku dodnes florbalisté nejsou čistými profíky a vedle trénování a hraní musejí do práce.

Přesto si ve druhé polovině sezony v Dalenu užívali daleko většího komfortu. „Tento kalendářní rok jsme na všechny venkovní zápasy cestovali letadlem. Je rozdíl cestovat 3, nebo 14-16 hodin,“ porovnává Tomašík. Možná i proto se právě ve druhé části ligového ročníku odpoutal jeho tým od nejistého boje o příčky pro play off až do přímého boje o titul.

Proti týmu z Umeå bude stát věhlasná Storvreta, která sice měla s Falunem velkou práci, ale nakonec po 5 zápasech do Superfinále postoupila. „Každý si myslel, že to Storvreta urve. Oni jsou prostě něco jako Tatran v Čechách. Soustředí se na důležité chvíle ke konci sezony a umějí to jako málokdo,“ říká český forvard severského týmu.

Jihošvédské Malmö je od Umeå vzdálené téměř 1200 kilometrů vzdušnou čarou. Přesto už se přístavní město začíná barvit do černobíla. „Do Malmö jsme přiletěli v pátek dopoledne a s námi i první várka fanoušků. Ti další dorazí autobusy a letadlem zítra,“ líčí Tomašík. Potvrzuje jen to, že Dalen je známý věrností svých fans, kteří s týmem cestují třeba i na letní Czech Open.

Milan Tomašík je druhým českým florbalistou, který si prestižní švédské finále na jeden jediný zápas zahraje. Loni nastoupil v dresu Warbergu Aleš Zálesný. O zkušenostech si ale oba Češi zatím nic moc říct nestihli. „To si spíš popovídíme o zážitcích na reprezentaci v Bernu,“ plánuje exvítkovický centr.

Boj o švédský florbalový trůn začne v sobotu v 17.15 v Malmö. Ve hře o zlato je Storvreta IBK s Mikou Kohonenem, Hannesem Öhmanen nebo Henrikem Stenbergem. Proti bude stát Dalen s Ketilem Kronbergem, Pederem Bodénem, Andreasem Carlbomem a také Milanem Tomašíkem.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*