7. 5. 2012 Zahraničí (3) KOMENTÁŘŮ

Přišla šance, tak jsem ji využil. Švédsko jsem chtěl zkusit, říká Rytych

 



Konec spekulací, David Rytych bude v následující sezoně chytat za Helsingborg. S jihošvédským týmem v sobotu podepsal předběžný kontrakt na jednu sezonu. Českému reprezentačnímu gólmanovi se splnil sen zachytat si prestižní Superligu.

Oficiální představení Davida v novém klubu proběhne až v průběhu května na tiskové konferenci. Tam také český brankář podepíše smlouvu. „O zájmu Helsingborgu jsem se vlastně dozvěděl před EFT. Chytat proti Švédsku jsem neměl, ale nakonec se to seběhlo tak, že jsem šel do branky. Takže jsem nemohl pustit ani gól,“ říká v nadsázce.

Výkony v Bernu Rytychovi pomohly zvýšit prestiž. „Vlastně moc klubů nevědělo o tom, že jsem volný hráč. Až teď po turnaji mě týmy začaly kontaktovat. Ale nechci se už zpětně dívat dozadu. Vybral jsem si Helsingborg. Ze Švédska to byl jediný klub,“ vysvětluje 25letý brankář své rozhodnutí.

Nabídky měl i z Finska a z Čech. „Byla to vlastně taková shoda náhod. Šance přišla, tak jsem ji využil. Nikdo nikdy neví, jak dlouhá bude kariéra. A Švédsko jsem chtěl zkusit,“ komentuje své rozhodnutí.

David Rytych

Po třech letech ve Finsku se asi bude muset učit nové věci, tou nejzásadnější bude zřejmě řeč. Helsingborg ale na druhé straně láká atraktivním prostředím. „Určitě to bude velká změna. Trochu jsem se o tom bavil s Milanem Tomašíkem. Těším se navíc na novou arénu. Je pro 5000 diváků a je jen pro halové sporty: florbal a házenou. Když budeme hrát dobře, třeba se ji povede naplnit. A je to dostupnější i pro české fanoušky,“ věří Rytych. Helsingborg je blíž než Helsinky, do Prahy navíc jezdí přímá autobusová linka.

Z dohody mají radost i v klubu. „Bez dobrého gólmana je velmi těžké něco vyhrát. Rytych je určitě dost dobrý pro to, aby našemu klubu pomohl na cestě ke zisku titulu. Spolu s ním budeme mít další příležitost udělat k tomuto cíli v příští sezoně další krok,“ pochvaluje si sportovní manažer klubu Glenn Stjärnqvist.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • johny napsal:

    Gratulace k angazma!

    Mne jen prijde zvlastni, ze takhle kvalitni golman bude v pate sezone po sobe chytat za paty klub. A ze vlastne vzdycky po tom jednom roce se mluvi o tom, kam pujde, a ne ze by se jednalo o setrvani. Jeste to v tom florbale funguje nejak divne.

    • Dan napsal:

      A to v minimálně posledních třech sezónách má naprosto famózní formu a řadí se k nejužší světové špičce. Také tomu nerozumím.

      • Honza napsal:

        Tak pokud vím, tak po roce u SPV Rypimu Josba nabídla mnohem větší prostor v bráně, v SPV se střídal s Ihmem nebo kým. Před letošní sezónou Josba zájem o pokračování měla, jenže nabídce od SSV šlo těžko konkurovat. A teď vrací Toivoniemi zpátky, tak by stejně nemělo důvod zůstávat, protože toho by si trenér SSV nejspíš nedovolil posadit. I když si myslim že Rypi má teda už minimálně stejnou výkonnost jako Toivoniemi a k tomu je rozhodně perspektivnější, ale to už je věc vedení SSV.

Napsat komentář

*