25. 7. 2012 Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Dalen čeká na Czech Open nový start. Bez mnoha opor a s finským koučem

 



Švédský IBK Dalen je tradičním účastníkem Czech Open a zároveň úřadujícím šampionem pražského srpnového klání. V přípravě na novou sezonu opět míří do české metropole, tentokrát však s výrazně změněným týmem a také s novým finským trenérem. Iiro Parviainen je vůbec prvním finským koučem ve švédské Superlize.

Na impozantní sezonu, ve které Dalen došel až do finále švédské ligy a dosáhl historického úspěchu, se asi bude dlouho vzpomínat. A ke zopakování výsledků bude potřeba asi mnoho práce. Tým z Umeå totiž, zdá se, staví úplně nový tým.

Odchod z klubu ohlásili zadáci Mattias Wallgren, který zamířil do Warbergu, a také další robustní bek Robin Nilsberth, jenž posílil tým nováčka švédské ligy z Granlo. Jisté je, že Dalen opustí lídr Johan Samuelsson, který se díky svým loňským výkonům probojoval až do dresu národního týmu. Konkurenci Milanu Tomašíkovi nebudou dělat ani Jonas Svahn, který jde do Falunu, a superstřelec Anders Carlbom. Ten zase jde užít klidu do druholigového Thorengruppen.

Ze starých známých tváří už nejsou v týmu ani Peter Sundelin nebo Lars-Erik Torp. Možná i kvůli výraznému odlivu opor se rozhodl opustit Dalen i kouč Ulf Halstensson.

Náhradu na trenérské lavičce už ale Seveřané mají. Novou výzvu zkusí Iiiro Parviainen, který v posledních 4 sezonách vedl Loviisu. „Byla to zajímavá nabídka. Od trenérů ve Švédsku jsem slyšel o Dalenu mnoho pozitivních komentářů,“ říká Iiro Parviainen.

Sportovní šéf Dalenu Urban Karlsson ukázal na prověřenou kvalitu. „Je to zkušený trenér a florbal dělá dlouhá léta. Můžu vás ujistit, že je to zajímavé jméno. Chtěli jsme se s ním potkat a seznámit se s jeho názory,“ vysvětluje své rozhodnutí.

Slovo dalo slovo a dohoda je na světě. Iiro Parvainen se stal vůbec prvním finským trenérem ve švédské Superlize. Možná ani nepřekvapuje, že se tomu stalo právě v Dalenu, který je otevřený florbalistům z celé Evropy. „Je to trochu s podivem, že někdo tady nekoučoval už dříve, ale mám pocit, že je to i tím, jaká je mezi Švédskem a Finskem ve florbalu rivalita,“ přemýšlí Urban Karlsson.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • PetroF napsal:

    … Iiro Parviainen je v Čechách spíše znám i z MS 2008, kdy tu vedl tým Rakouska v divizi B. Na dalším MS vedl Lotyšsko.

Napsat komentář

*