1. 8. 2012 Zahraničí (5) KOMENTÁŘŮ

Představujeme zahraniční týmy Elity Czech Open: SV Wiler Ersigen

 



Další ročník tradičního prestižního turnaje Czech Open se nezadržitelně blíží. Tentokrát se bude v Praze bojovat jubilejně podvacáté. My vám nyní nabízíme bližší pohled na jednotlivé zahraniční celky, které se vedle české osmičky představí v mužské elitě.
SV Wiler Ersigen, Švýcarsko

Tento celek ze země Helvétského kříže bezpochyby splňuje přídomek tradiční účastník. Wiler to do Prahy táhne vedle florbalových kvalit turnaje i z jednoho patrného důvodu: Švýcaři by rádi dosáhli na vytoužené zlato. Na Czech Open prozatím získali 3 medaile, jedno stříbro (2005) a dva bronzy (2006 a 2007).

Ze zmíněných ročníků je však vidět, že sláva švýcarského klubu jako kdyby poněkud zacházela, s čímž budou jistě chtít bratři Hofbauerové a spol. něco udělat. Právě Matthias a Christoph Hofbauerovi jsou dlouhodobě nejlepšími hráči tohoto celku. Oba mají podobně důležitou roli i v reprezentaci a v Česku se těší poměrně vysoké popularitě.

Christoph Hofbauer se takto často raduje z branek po spolupráci se svým bratrem

Vedle nich v týmu působí i finský elegán Esa Jussila, jehož jméno můžeme směle označit za jedno z nejznámějších ve světě florbalu. Proslavil se zejména v letech, kdy nastupoval za finský výběr pod názvem Finnsta IBK, který na pražském turnaji získal celkem 5 medailí (2 stříbra a 3 bronzy). Sbírku cenných kovů by téměř dvoumetrový forvard jistě rád rozšířil ve službách Wileru.

Esa Jussila v dresu finského výběru – Finnsty

V bavách švýcarského celku najdeme vedle bratrské dvojice a slavného Fina i několik dalších florbalových osobností. V obraně vyniká svou hrou i vizáží vytáhlý holohlavý zadák Simon Bichsel. Obranné řady dále vyztužují mladší Olivier Hirschi či Kaspar Schmocker. V útoku pak vedle bratrů Hofbauerových řádí Adrian Zimmermann nebo Patrrick Mendelin. Velmi pěkně se dívá na hru Philippa Fankhausera, jehož přehled na hřišti je obdivuhodný.

Wiler ale po sezoně, v níž získal mistrovský titul, musel počítat i ztráty. Esa Jussila přišel v týmu o jediného krajana, když se v klubu rozhodl nepokračovat Olli Oilinki, který se v Čechách proslavil rovněž v barvách Finnsty. V klubech se později představil v dresu švýcarského Langnau a Wileru. Ještě citelnější ztrátou by pro úřadujícího mistra SML mohl být odchod Henrika Quista.

Švédský zadák měl reputaci jednoho z nejlepších beků na světě a do švýcarského prostředí jistě vstupoval s velkými očekáváními. Ty byly sice naplněny ziskem mistrovského titulu, přesto v mužstvu pokračovat nebude. Osminásobný šampion ligy ale už oznámil jméno možného nástupce. Osmatřicetiletý Mathias Larsson, jenž s klubem slavil 3x zisk mistrovského titulu, se nyní po roční odmlce opět vrací k florbalu. Podepsal jednoletou smlouvu.

Wiler se tak i letos bude chtít prokousat co nejdále. Motivace švýcarských borců je o to zvýšená, že jim loňský Czech Open nijak valně nevyšel a na medaili z Prahy čeká Wiler už 5 let. Vloni po slušně rozehrané úvodní skupině Švýcaři v nadstavbě podlehli Vítkovicím (4:5) a následně si poradili s pozdějším vítězem z Dalenu (5:2). Ve čtvrtfinále ale definitivně zastavil Švýcary český mistr Tatran Střešovice.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*