4. 12. 2012 Zahraničí (14) KOMENTÁŘŮ

200 gólů za dva dny! Padají jako na běžícím páse, ale je to vlastně dobře?

 



Druhý den florbalového MS se nesl ve znamení brankových hodů. Zapomeňte na čistá konta gólmanů, trendem je ofenzíva. Jen v pondělí padlo 116 gólů. Dohromady už 200! Je to ale vlastně dobře?

Pravda, skoro třetinu branek v pondělí nastříleli Švédové, kteří deklasovali Maďary vysoko 33:2. „Myslel jsem si, že soupeř bude lepší,“ povzdechl si kouč Tre kronor Jan-Erik Vaara. Maďarsko se vlastně na nic nezmohlo, po 7. minutách prohrávalo 0:8, dalších 6 gólů dali Švédové v pětiminutové přesilovce… Takový debakl nikdo nečekal. Přece jen, Maďaři jsou evropský tým a podobné nadílky inkasovaly většinou týmy, které nebyly ze „starého kontinentu“.

Maďaři byli na ručník. Gergely Kovácz by se nejraději neviděl…

Zakladatel a první prezident Mezinárodní florbalové federace András Czitrom, Švéd s maďarskými kořeny, byl možná zklamaný z obrovského rozdílu kvality, ale utkání komentoval diplomaticky: „Myslím, že výsledek odráží rozdíl mezi oběma zeměmi, pokud jde o počet licencovaných hráčů. Pro mě je ale důležitější, že se Maďarsko poprvé střetlo se Švédskem na mistrovství světa. Věřte mi, že je to víc než jakýkoliv výsledek.“

Andras Czitrom

To týmy z Asie se tentokrát držely. I když nehrály proti celkům úplné světové špičky, ale s pobaltskými reprezentacemi. Japonci vzdorovali Lotyšům a prohráli 1:11. Singapur vstoupil do turnaje prohrou 2:13 s Estonskem.

V Curychu proběhlo měření sil tradičních hokejových velmocí: Ruska a Kanady. Hrál se ofenzivní zápas, možná i proto, že se tribuny zaplnily delegacemi ze škol. Téměř 15 stovek mladých diváků vidělo přestřelku. Rusové byli jasně lepší, vyhráli zaslouženě 13:6 a možná naznačili, že se budou chtít s Německem poprat o místo ve čtvrtfinále. Snad jen tento zápas vypadal v pondělí vyrovnaně, gólový rozdíl se v tomto případě zastavil na čísle 7.

Willy Fauskanger o sobě dal vědět už v neděli. A zářil i ve druhém utkání šampionátu. Přidal další hattrick a Norsko smetlo Poláky poměrem 16:2. Takový debakl se nečekal. A je to tu zase, vítěz vyhrál o 14 gólů, to není málo.

A Češi? Byli sice sami na sebe naštvaní, že zápas s USA nebyl tak hladký, jak si představovali, ale úkol splnili. „Dělali jsme moc chyb a vím, že to od trenéra v kabině uslyšíme. Ale opravdu jsme nehráli dobře,“ říkal Aleš Zálesný. Přesto vítězství v poměru 13:4 definitivně posunulo Čechy do čtvrtfinále.

Gól, skoro do prázdné brány. Lotyši rozebrali Japonce

Ještě jednou zpátky k počtu gólů. Za dva dny jich padlo v Curychu a v Bernu dohromady přesně 200. Florbal se díky tomuto faktu může pyšnit tím, že je čím dál víc atraktivní pro diváky. Jenže má to i druhou stranu mince. Výsledky 33:2 nebo 21:1 spíše odrazují a mnohdy to vypadá jako na zápasech 3. nebo 4. ligy. Silná čtyřka je pořád zbytku světa daleko vzdálená. Něco je špatně…


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • zexurion napsal:

    a co je spatne?ze další země začali hrát florbal? WTF 😀

  • zexurion napsal:

    třeba amričany jsem viděl včera poprví a hrali dost slušně, ale asi si autor myslí že maďaři vezmou hole do rukou a přejedou švédy 8:3

    • Filda napsal:

      Ale sami američani přiznali, že mají v týmu jen 4 američany a zbytek hráču z evropy co si změnili občanství.

  • fanda napsal:

    myslím, že by se mezinárodní federace měla zamyslet a otevřít téma astronomických skóre a výkonnostního rozdílu k diskuzi…nevidím na tom nic špatného – v účasti japonska, malajsie, maďarska a dalších – nicméně ze sportovního hlediska a nakonec především pro florbal samotný je to sebevražda. zápasy postrádají to základní proč na tyhle utkání chodit – napětí, vyrovnanost, bojovnost , nejistý výsledek do konce atd. zápasy jsou nudné, fádní, monotónní – fanoušek se nebaví a tak tam nejde. samotné výsledky potom ani nepřispívají k další propagaci florbalu ve světě – koho by bavilo prohrát 33:2 ? zasvěcení vědí, že ms je o posledních 4 zápasech, na tyhle zápasy bude stoprocentně plný dům…závěrem – podle mého by florbalová federace měla přidat, heslo olympionismu tento šampionát plní, jako mistrovství světa však leckdy působí dost legračně…

  • doktor Chocholoušek napsal:

    pokud s tím chtějí na olympiádu, musí takové výsledky padat.

    • S313 napsal:

      Právě, že nesmí. MOV chce větší vyrovnanost zápasů min. prvních 6 týmů (tj. že i takové Norsko občas porazí Finy), aby mohl florbal na olympiádu. Výsledek 11:5 ve finále tomu nenahrává, zápasy Maďarska a Singapuru jakbysmet…

  • Jan Tleskač napsal:

    Možná by byl dobrý upravený vylepšený formát jako je na MS v hokeji. Akorát by se vytvořila třeba jedna osmifinálová skupina a jedna o záchranu. Tam by si týmy vzali body se vzájemných zápasů. Pak by byly ve skupině se silnou čtyřkou třeba Estonci, Norové, Lotyši, Němci a na tyhle týmy se už dá dívat a slabý by si mezi sebou taky zahrály vyrovnané zápasy. Ale ať tam ty týmy jsou, je to dobře pro budoucnost.

    • sasky napsal:

      Nemyslím si, že by florbal měl být organizovaný odvrchu (od MS). Nebo si myslíte, že Japonsko, které má 320 registrovaných hráčů může postavit kvalitní reprezentaci? IFF by se opravdu měla zamyslet na systémem MS – 8 týmů je maximum, co je podle mě v současnosti schopný florbal vyprodukovat. IFF by měla ve spolupráci s řekněme top8 podporovat rozvoj v méně vyspělých zemí např. formou patronátu (každá země by dostala za úkol připravit programy podpory pro 1-2 další země).

      • Jakub napsal:

        Můj názor na tudle věc je,že pro týmy top4 je to jenom formalita,takové týmy porážet.
        Ale pro ten zbytek je to velká zkušenost,jenom vidět hrát ikony finské,švédské,české a dalších reprezentací.Určitě jim to dá hodně hrát s kvalitními soupeři.Ale taky si myslím že prostě jednou za 2 roky to nestačí.Ve florbale by mělo začít fungovat něco jako kdysi v hokeji.Švédové a Finové,by měli začít jezdit do zemí které jsou na tom hůře a podporovat tamní florbal,předávat zkušenosti,treninkové metody atd.To samé by se mělo dít ve všech zemích evropy.Přece jenom každá interakce z hráči kteří jsou zkušenější strašně pomůže.

        • sasky napsal:

          Tak hrát s nory, estonci, lotyši apod. z hlediska rozvoje určitý smysl má. Ale už to nemá smysl s Japonci, Singapurem, Maďarskem apod. V těchto zemích se nejdříve musí vytvořit dostatečná základna (od mládeže po elitní soutěže) a pak se můžeme bavit o rozvoji reprezentace. Pokud se např. v Brazílii (opravdu jenom příklad) dá repre dokupy stylem:“Kdo si zaplatí letenku, tak jede“, tak jaký to má smysl?

  • www napsal:

    33:2? To je na konec kariery…

  • eno nuño napsal:

    Není to dobře, IFF si stěžuje, že má málo peněz a není schopná uspořádat Pohár mistrů v důstojné formě a pak na MS 2014 vymyslí takovou zhovad***st, že budou hrát úplně všichni kvalifikaci, jaký má význam, že budeme hrát se Španělskem 30:0 a Švédi s Británií 60:0? To kromě zážitku se setkáním hvězd nedá nic ani těm slabým týmům. 16 týmů na MS je absolutní max. pro aktuální rozpoložení florbalu.

  • florbal napsal:

    florbal by se měl vrátit k amatérismu, hru pro zábavu mas, škoda peněz

  • Karel Plechata napsal:

    Florbal lidem, ne k lidem..celé MS letos nabízelo jen nezajímavá a krajně nevyrovnaná utkání (s jedinou výjimkou FIN vs. SCH), nekvalitními na úrovni amatérů vedených bojů před prázdnými tribunami dělá IFF florbalu medvědí službu!

Napsat komentář

*