Náš žebříček opanovali hráči Falunu. Foto: Flickr IFF Náš žebříček opanovali hráči Falunu. Foto: Flickr IFF
31. 12. 2015 Zahraničí (4) KOMENTÁŘŮ

TOP 10 florbalistů a TOP 5 florbalistek světa 2015 podle Florbal.cz

 



Falun vládne světovému florbalu a nejinak tomu je i v našem žebříčku nejlepších florbalistů! Do elitní desítky se nám vešli hned čtyři hráči z elitní formace švédského šampiona. Králem roku 2015 je podle nás Alexander Galante Carlström, který svými góly vystřelil Falunu třetí titul ve švédské superlize a zároveň třetí triumf na Poháru mistrů v řadě. Mezi florbalistkami je naší královnou Anna Wijk.

Nejlepší hráči světa 2015 podle Florbal.cz

1. Alexander Galante Carlström (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 4. místo

Alexander Galante Carlström. Foto: Per Wiklund

Alexander Galante Carlström. Foto: Per Wiklund

26letý kanonýr v čele žebříčku vystřídal své florbalové dvojče Rasmuse Enströma. Hlavně díky jeho gólům trvá vláda Falunu nad florbalovým světem už třetí sezonu, vítěznou trefou rozhodl i vyrovnané finále Poháru mistrů proti Wileru. V minulé sezoně se s přehledem stal králem střelců švédské ligy a podobně suverénně vede střeleckou tabulku i v tomto ročníku.

2. Rasmus Enström (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 1. místo

Rasmus Enström. Foto: Flickr IFF

Rasmus Enström. Foto: Flickr IFF

Spolu s Carlströmem je hlavním motorem nejlepšího klubu světa i švédské reprezentace. Díky svému příjemnému vystupování mimo florbalové hřiště jsou mezi fanoušky velmi oblíbení, což se letos ukázalo v Mladé Boleslavi i v Brně. I když Enström svým hattrickem v superfinále pohřbil sny Matěje Jendrišáka o titulu, v české florbalové komunitě je možná větší celebritou než Sydney Crosby a Cristiano Ronaldo dohromady.

3. Martin Östholm (Pixbo Wallenstam, Švéd.)
Loni: 3. místo

Martin Östholm. Foto: Per Wiklund

Martin Östholm. Foto: Per Wiklund

Holohlavý kapitán „Červených lišek“ z Pixba obhájil své loňské umístění na bedně. Říká se o něm, že má asi nejtvrdší střelu z výběhu na světě – hlavně díky tomu je i na pozici beka velkým nebezpečím pro obrany všech soupeřů. Na druhé straně sám umí v defenzivě pořádně přitvrdit. Už šest let reprezentuje a v týmu úřadujících mistrů světa se propracoval až do první obranné dvojice.

4. Tatu Väänänen (Wiler Ersigen, Švýc.)
Loni: –

Tatu Väänänen. Foto: Flickr IFF

Tatu Väänänen. Foto: Flickr IFF

Malý chlapík s číslem 21 působí na první pohled nenápadně. Na hřišti ale i v 32 letech předvádí svojí extratřídu. Je kapitánem finské reprezentace a také švýcarského Wileru, který senzačně dovedl do finále Poháru mistrů. Může nastupovat v obraně i v útoku, bývá mozkem hry svého týmu a těží při tom ze svých obrovských zkušeností.

5. Kim Nilsson (Grasshopper Curych, Švýc.)
Loni: 2. místo

Kim Nilsson. Foto: Martin Flousek

Kim Nilsson. Foto: Martin Flousek

Po přestupu do Švýcarska fanouškům i expertům trochu sešel z očí, navíc se mu s Grasshoppers nepodařilo vybojovat vysněný titul. I tak je ale pořád výraznou postavou světového florbalu, stále s ním počítá i reprezentační trenér Vaara. Vysoký blonďák neboduje jen u ženské části publika, ale i na hřišti – již druhou sezonu patří mezi nejproduktivnější hráče švýcarské ligy.

6. Jonas Adriansson (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 6. místo

Jonas Adriansson. Foto: Per Wiklund

Jonas Adriansson. Foto: Per Wiklund

Je ve výrazném stínu dvojice Enström – Carlström. Právě on však alespoň ve Falunu neodmyslitelně patří na místo centra jejich „legie zkázy“. Většinou nepředvádí žádné parádičky a bodově se tolik neprosazuje, ve formaci s hvězdným duem ale obstarává nepostradatelnou černou práci. Během roku shodil své dlouhé vousy, mezi mantinely je ale přesto díky svému bojovnému stylu nepřehlédnutelný.

7. Matěj Jendrišák (Linköping IBK, Švéd.)
Loni: 8. místo

Matěj Jendrišák a švédské superfinále 2015. Foto: Per Wiklund

Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund

Český zástupce s přehledem obhájil umístění v TOP 10. Linköping dovedl do superfinále a táhne národní tým. Všem hráčům nastupující generace dokázal, že je tvrdá dřina může dovést až na úplný vrchol. K posunu na ještě vyšší příčky mu chyběly mimo jiné i výraznější úspěchy s reprezentací.

8. Patrick Mendelin (Wiler Ersigen, Švýc.)
Loni: –

Patrick Mendelin. Foto: Flickr IFF

Patrick Mendelin. Foto: Flickr IFF

Švýcarský šikula rozhodujícím nájezdem v semifinále Poháru mistrů proti SPV vystřelil Wileru účast v boji o titul nejlepšího klubu světa. Ve finále nakonec jeho tým podlehl, Mendelin se ale ve všech třech zápasech předvedl skvěle. Na EFT v Brně nastoupil v elitní formaci švýcarského národního týmu a vedl si parádně.

9. Thomas Holmgren (IBF Falun, Švéd.)
Loni: –

Thomas Holmgren. Foto: Per Wiklund

Thomas Holmgren. Foto: Per Wiklund

Důrazný vousáč před lety přestoupil z Dalenu do Falunu právě ve chvíli, kdy se klub z lyžařského města začínal usazovat na vrcholu světového florbalu. Jak napovídá jeho vzhled, dokáže hru pořádně přitvrdit. Jako stabilní člen první obrany ale také pomáhá tvořit hru trojice Enström – Adriansson – Carlström.

10. Lassi Vänttinen (Wiler Ersigen, Švýc. / SC Classic, Fin.)
Loni: –

Lassi Vänttinen. Foto: Mikko Hyvärinen

Lassi Vänttinen. Foto: Mikko Hyvärinen

Blonďatý florbalový Ježíš z Tampere byl u dvou finských titulů z mistrovství světa, reprezentační kariéru ale ukončil už po nepovedeném finále MS 2012. Teď táhne domovské Classic a s o 14 let mladším Peterem Kotilainenem se dělí o pozici vedoucího muže kanadského bodování Salibandyliigy.

Nejlepší hráčky světa 2015 podle Florbal.cz

1. Anna Wijk (KAIS Mora IF, Švéd.)
Loni: 4. místo

Anna Wijk. Foto: Martin Flousek

Anna Wijk. Foto: Martin Flousek

Wijk letos už poněkolikáté předvedla svou extratřídu a mezi mantinely vyhrála doslova vše, co se dalo. Nejprve oslavila švédský titul, v Mladé Boleslavi získala korunku na Poháru mistryň. Vše završila na prosincovém šampionátu, kde získala nejen zlato, ale také ocenění pro nejužitečnější hráčku turnaje.

2. Eliisa Alanko (SC Classic, Fin.)
Loni –

Eliisa Alanko Foto: Flickr IFF

Eliisa Alanko Foto: Flickr IFF

Starší z finských sester prožila rovněž výborný rok, byť jej skončila v slzách po prohraném finále na domácím šampionátu. Jinak ale dovedla domovský Classic k mistrovskému titulu a v pouhých sedmadvaceti letech se stala historicky nejlepší střelkyní finského národního týmu.

3. Anna Jakobsson (Endre IF, Švéd.)
Loni: 5. místo

Anna Jakobsson. Foto: Martin Flousek

Anna Jakobsson. Foto: Martin Flousek

Švédská střelkyně už tradičně táhne Endre a ke stálicím patří také v národním týmu. Byla to ona, kdo proměnil klíčový pátý nájezd finálové partie. Kdyby nedala, byly by Finky mistryněmi světa.

4. Jonna Mäkelä (KAIS Mora IF, Švéd. / NST Lappenranta – Fin.)
Loni: –

Jonna Mäkelä. Foto: Flickr IFF

Jonna Mäkelä. Foto: Flickr IFF

Finská brankářka dostála pověsti nejlepší ženy s maskou na světě. V létě vychytala titul Moře, po návratu domů vládne brankovišti NST. Jediné, co jí chybí, je domácí zlato, v nájezdové loterii totiž proti Švédkám neuspěla.

5. Malin Andreáson (KAIS Mora IF, Švéd.)
Loni: –

Malin Andreáson Foto: Flickr IFF

Malin Andreáson Foto: Flickr IFF

Nový objev na florbalové scéně, trochu připomíná loňský příběh Ranji Varli. Zazářila na Poháru mistryň, při zranění spoluhráčky z klubu Holmbom si zahrála také na světovém šampionátu.


Autor: red



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*