Katja Timmel říká, že se hlavně nesmíte ničeho bát. Foto: Flickr IFF
10. 2. 2016 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Na jedno ucho neslyší, šestkrát byla na šampionátu. Musíte více používat oči a nebát se výzvy, říká Katja Timmel

 



Německá florbalistka Katja Timmel patří k nejzkušenějším hráčkám své země. Ve svých třiceti letech má za sebou šest světových šampionátů, v roce 2009 si zahrála na EuroFloorball Cupu a v současnosti válčí za Red Ants s Michaelou Mlejnkovou. To všechno přesto, že na pravé ucho neslyší a celou kariéru se tak musí potýkat s vážným handicapem. V rozhovoru pro Florbal.cz mluvila nejen o sobě, ale také se snažila motivovat ostatní podobně postižené florbalisty.

Jen málokdo si dokáže představit, jaké to je, když slyšíte jen polovinu toho, co zdravý člověk, Katja Timmel navíc takto hraje florbal na nejvyšší úrovni. „Zvykla jsem si na to,“ usmála se. „Myslím si, že je lepší, když hrajete jako obránce, protože jste to vy, kdo dává rady útočníkům,“ podělila se o svůj pohled.

A je vidět, že si za dlouholeté působení na florbalových hřištích vydobyla respekt. „Myslím si, že Katja je perfektním příkladem toho, že se lze stát skvělým sportovcem navzdory nepříjemnému handicapu,“ pochválila svou spoluhráčku její jmenovkyně z německé obrany Katja Leonhardt.

Když posloucháte vyprávění Timmel tak máte pocit, že opravdový problém má vlastně jen jeden. „Neslyším na pravé ucho, na levé ano, takže vždy hraji vpravo tak, aby se mnou šlo při hře komunikovat,“ směje se.

Na posledním šampionátu skončilo Německo nečekaně páté. Foto: Flickr IFF

Na posledním šampionátu skončilo Německo nečekaně páté. Foto: Flickr IFF

Podle zkušené německé obránkyně je hraní florbalu s handicapem o dodržování zásad. „Samozřejmě, že je to o něco těžší, ale řekla bych k tomu nějaké tři věci: základem je to, že musíte věřit sami sobě a svým spoluhráčům, pak je potřeba při hře používat více oči a hledat si spoluhráčky a nakonec je potřeba prostě nasbírat zkušenosti a nebát se postavit té výzvě,“ popisuje.

Co radí podobně postiženým lidem, kteří třeba váhají, jestli florbal zkusit? „Určitě začněte hrát, pro mě je florbal mým nejmilejším hobby a nakonec uvidíte, že je to mnohem více než jen sport,“ nabádá.

A závěrem přidává pár tipů. „Snažte se být co nejlépe technicky připraveni. Měli by začít tím, že se naučí ovládat hokejku a míček bez toho, aby se na míček museli dívat, protože je třeba, aby oči používali k prostorové orientaci na hřišti,“ uzavřela Katja Timmel.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*