Vítkovice se po roce vracejí do Superfinále, vyzvou obhájkyně titulu z Chodova. Foto: Vlaďka Zoubková
3. 4. 2016 Extraliga žen (34) KOMENTÁŘŮ

Hotovo! Vítkovice s Chodovem využily první mečboly a utkají se v Superfinále

 



Nejvyšší ženská soutěž má jasno o superfinalistech. Vítkovice i Chodov využily své první mečboly a své semifinálové série vyhrály v nejkratším možném čase 4:0 na zápasy. Superfinále 2016 tak přinese souboj dvou posledních mistrů: Chodov primát obhajuje, Vítkovice zvítězily v roce 2014, kdy ukončily letitou nadvládu Herbadentu.

Na jedné straně Bohemians, Vítkovice nebo nejpozději Chodov, na druhé ale stál zatím ve všech superfinálových duelech Herbadent. To po dnešku neplatí: Bitvu o Prahu 11 totiž vyhrál Chodov 4:0, když dnešní utkání rozhodl až v nájezdech.

Herbadent přitom dřel a odčinil špatný konec první třetiny, kdy Chodov dvakrát skóroval. Povedlo se mu vyrovnat a když na konci druhé části Klímová opět poslala svůj tým do vedení, tak v 52. minutě skórovala Košturiaková.

V prodloužení měl Herbadent několik šancí, ale neuspěl. Nájezdová loterie pak přinesla superfinálovou místenku Chodovu, vystřelila mu ji Bachmaierová.

O poznání snadnější úlohu dnes měly Vítkovice. Ty vedly po deseti minutách 3:0, skórovaly Mandátová, Kociánová a Pastušková. Opět se mohly spolehnout na jistě chytající Visnevskou, která kapitulovala pouze po střele Polákové, na což zareagovala Mandátová.

Lotyšská brankářka si ve třetí části navíc připsala asistenci, když dlouhým výhozem vybídla ke skórování Kieckovou. Konečné skóre na 6:1 pro Vítkovice stanovila Kociánová.

Vítkovice se tak do O2 Areny po jednoleté odmlce vracejí, Chodov je úřadující šampion a po loňském úspěchu proti Herbadentu mu tak osud přihrál do rozhodující bitvy druhého zbývajícího soupeře z elitní trojice.

Výsledky semifinále extraligy žen:

HERBADENT – CHODOV 3:4n (konečný stav série: 0:4)
BOHEMIANS – VÍTKOVICE 1:6 (konečný stav série: 0:4)


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Gabriela Tožičková napsal:

    Rozhodujici chodovsky najezd vstrelila Kristyna Bachmaierova 😉

    • PetroF napsal:

      … prosím, ještě opravit gramatiku a nesprávná tvrzení „série vyhrály v nejkratším možném čase“ …

  • Jirka Bareš napsal:

    Závěr a v prodloužení byla hra vyrovnaná, přišlo mi že Chodov trochu znervózněl a nehrál svoji hru. Jinak zase prakticky stejně jako po celou sérii hrál Chodov svoje, byl na míči, vyhrával osobní souboje a Herbadent hrál svoji impotentní chaotickou hru bez nápadu a proto neuhrál jediný zápas, podle mě zaslouženě, je to trochu i škoda, divák mohl být trochu napjatější, což se mu trochu splnilo až dnes:-) Čekal jsem že Herboš nepostoupí, ale tohle byla podle mě celkem slabota a čekal jsem od něj malinko více, i když jsem přál Chodovu tak by to bylo zajímavější. Teď bude finále, mohla to být první vyrovnaná série v celém play-off, ale bohužel to bude pouhý jeden zápas, tak snad to bude aspoň stát za to

    • TOmአnapsal:

      Vzhledem ke zkušenostem a kádru Chodova oproti kádru Herbadentu (navíc když přišel o Šteglovou) nebylo moc o čem pochybovat, že si Chodov postup pohlídá. Tyhle zkušenosti a individuální schopnosti v play-off většinou třikrát víc rozhodují, než v základní části a Chodov to plně potvrdil. Stejně tak má Chodov v tomhle zcela jasnou převahu nad Vítkovicemi, které sice odchody před a během sezony dokázaly nahradit mladou krví, ale zkušenosti nemají a Chodov by si finále nebude-li mít vyloženě blbý den, měl pohlídat.

      • Jirka Bareš napsal:

        Postup stoprocentně, jenom jsem si myslel, že Herbadent i navzdory této situaci může třeba aspoň uhrát zápas, nebo více Chodovu zavařit, tedy až do prvního zápasu, pak už bylo pravděpodobné že nezíská ani ten. S tím finále souhlas, akorát pro mě škoda že to není série, byla by určitě zajímavá

        • TOmአnapsal:

          To souhlas…až tak jednoznačné to asi nečekal nikdo, zejména i v kontextu toho, že kromě posledního zápasu byly ty předchozí i celkem jasné a rozhodnuté a nešlo o žádné drama. Vítkovice mají kádr přeci jen širší než Herbadent, což by asi přineslo zajímavější sérii a asi né rovnou 4:0.

          • Petr napsal:

            Herbadent neprohrál proto, že by měl užší kádr. Chodov sice kádr má široký dost, ale stejně hrají jen vybrané hráčky, ostatní leští lavičku.
            Rozdíl mezi Herbadentem a Vítkovicemi není v šíři kádru, ale v tom, že Vítkovice na rozdíl od Herbadentu zvládají obranu a hrají organizovaně.
            Chodov má sice na hřišti herní mašinu, pokud ale Vítkovice budou důsledně bránit a hrát disciplinovaně, nemusí být papírový favorit konečným vítězem. Jinak se utkají dva nejlepší ženské týmy současnosti.

          • Emirates napsal:

            Ne že bych chtěl být hnidopichem, ale není mi jasné, podle čeho je podle vás Chodov papírovým favoritem. Základní část vyhráli Vítkovice, vzájemné zápasy mají s Chodovem taký lepší a jejich letošní vítězství nad Chodovem bylo rozdílem třídy. Takže papírovým favoritem jsou podle mě Vítkovice, což jim samozřejmě vítězství nezaručí.

          • Petr napsal:

            OK, beru to a souhlasím, že půjde o vyrovnanou hru bez jasného favorita. To, že někdo někoho v předchozích měsících porazil, v jednom zápase platit nemusí. Rozhodne disciplína, efektivita a obrana. No a jak se kdo vyspí. V každém případě se těším na finále, vypadá to na slušný zážitek.

          • ToMáš napsal:

            For Emirates: Myslíte ten zápas týden před Pohárem mistrů? Kdy Chodov přijel už s myšlenkama jinde a jen s cílem se nezranit? Navíc Vítkovice ještě s Kubíčkovou, což byla vždy minimálně třetina jejich úspěchu.

    • Petr napsal:

      Má i Vaše logická úvaha došla naplnění. Herbadent neuhrál nic a nic se i pod tlakem vyřazení na jeho hře nezměnilo. Strašná škoda, že se špička zúžila jen na dva týmy. Pokud nedojde k nějakému zázraku, Herbadent bude získávat od nyní jen bronz a Bohemka se štěstím brambory. Bohužel smutné konstatování a celkem natvrdo rozdané karty do další sezóny.

      • Svetr napsal:

        Myslím, že Herbadent přišel během této sezóny minimálně o 8 hráček a hrajou-li s 5-ti juniorkama, které „neleští lavičku“ dalo by se myslím říct, že mají poněkud užší kádr Kvalita a zkušenosti tak jednoznačně byly na straně Chodova.

        • Petr napsal:

          Sekundárně jistě, ale primárně hraje Herbadent svou stále stejnou taktiku, která na silné týmy již nestačí. Chodov naproti tomu začal hrát silově a kombinačně a má na tento způsob hry vhodné hráčky. Tímto stylem již loni vyhrál titul. Samozřejmě, že o co Herbadent na kádru ztratil, o to Chodov získal. Zkušenost je znát. Jenže i předchozí finále proti Chodovu a Vítkovicím ještě s Krupnovou a dalšími hráčkami byla stejnou přehlídkou herní bezmoci. Jedna nebo dvě hráčky tým nezachrání. Dle mého je ale největší ztrátou Herbadentu odchod Jarolímové.

          Souhlasím s tím, že Chodov byl z mnoha ohledů favoritem série. Na druhou stranu prošel až jednoduše. Myslím si, že bez ohledu na to, zda tam jsou zkušené hráčky nebo juniorky, Herbadent hraje naivní, neorganizovaný florbal, se špatně zvládanou obranou a nekreativní herní taktikou. A to je dle mého zásadnější než složení kádru.

          • Svetr napsal:

            Nemluvím o odchodu hráček před sezónou či dokonce dvěma ale o ztrátách v jejím průběhu. Osobně si myslím, že letos Herbadent utrpěl nejvíce ztrátou Šteglové.

            Je pravda, že Herbadentu zřejmě v posledních sezónách nevyhovují „velká utkání“ a pro mě je s podivem, že i když každý rok přijdou o několik klíčových hráček, drží se stále na špici.

          • Petr napsal:

            Herní kvalita v Herbadentu je, tam to zazdívá nekreativní herní taktika, založená na útočení. Na slabší soupeře to stačí, ti se stáhnou do obrany a nechají se přestřílet. Herbadent má pravidelně vysokou statistiku střel, horší je efektivita. Pokud hovoříte o velkých utkáních, tak to je právě dáno stále stereotypní útočnou herní taktikou, kdy se obránkyně nevrací a nezaskakuje za ní útočnice. Hrát proti silnému týmu de facto na jedinou obránkyni je sebevražedné. Přesto trenérky neustále aplikují stále stejný způsob hry. To prostě není náhoda, ale systémová chyba. Pokud nedojde k trenérskému oživení, ke zlepšení nedojde.

            To, že je Herbadent stále na špici, je výsledkem faktu, že stále těží z bývalé kvality (jako výrazné zásobárny reprezentace) a že většina týmů je horších a ještě dlouho nebudou mít z herního pohledu na to, aby Herbadent dohnaly (jestli vůbec). Na tyto týmy, včetně Bohemky, Herbadentu stále stačí i tým s větším podílem mladých hráček. Ovšem na Chodov a Vítkovice již nikoliv.

      • Carlitos napsal:

        Bohemka poté co přestala experimentovat s trenéry v druhé fázi sezony výrazně zlepšila svou hru a v mladých hráčkách má velký potenciál…Herbadent doplácí na úzký kádr, což ale má složité, neb sídlí na jednom smetišti s Chodovem, který je prostě a jednoduše přeplatí.

        • Petr napsal:

          Budu se opět opakoval problémem Herbadentu je dle všeho neschopnost vedení týmu udělat něco s hrou proti silnému soupeři. Přece není samo sebou, aby tým, který má ve svém středu několik současných i bývalých reprezentantek, natolik ztrácel kvalitu a začal zaostávat. Tam není progres v souladu se současným trendem vývoje ženského florbalu.

          V Bohemce finský trenér zavádí styl, který je založený na aktivní hře s míčkem, diktování tempa a způsobu hry. Chvíli potrvá, než se to dámy naučí a přijmou za své. V juniorkách je velký příslib a budoucnost týmu. Zatím to ale stále nestačí alespoň na bronz, stále je tam velká výkonnostní a zkušenostní mezera.

          • Svetr napsal:

            Neznám přesně historii repre účastnic, ale těch několik v jejich středu je Billá, Čapková a zraněnná Šteglová?

            Souhlasím ale s tím, že Herbadent hraje poněkud naivní hru, která na agresivní styl nestačí.

            Myslím, že Bohemians mají ve svém středu také několik bývalých i současných reprezentatek a pojetí jejich hry stačilo pouze na 20-ti bodový rozdíl od 1.-3.

            Přejme si aby týmů v ženské Extralize bylo mnohem méně, zvedla se tím konkurence a úroveň, což by jistě mělo kladný vliv i na mezinárodní úroveň.

          • Svetr napsal:

            Možná si vedení Herbadentu přečte vaše rozbory a do příští sezóny na to vlétne úplně jinak a vyhraje znovu Superfinále 🙂 Nechme se překvapit..

          • Petr napsal:

            Nehovořil jsem pouze o letošní sezóně, ale i dvou předchozích. V té době tam bylo hráček s repre zkušeností víc. A stejně to bylo houby platné, protože ve finále prostě herně nestačily. Herbadent v jednom utkání dal jednu branku a v druhém už žádnou. Billá a Šteglová, na kterých tým výrazně stojí, již nesplňují kritéria pro mezinárodní srovnání, jedině Čapková, donedávna pomalá, zrychlila. Jednoznačně uznávám, že z pohledu hráček s repre zkušeností je na tom Chodov výrazně lépe.

            Bohemka, ať se na mne nezlobí, je několik posledních let tým druhé garnitury. Bočanová a Hyršlová nemají formu z doby pravidelného nastupování v reprezentaci, agresivní a šikovná Poláková byla zraněná a formu si tak celkem drží jen rychlá Veselá. Zbytek hraje průměr, s výjimkou mladých hráček, ty ale potřebují získat další zkušenosti a mentální odolnost. Tam ke zlepšení dojde, otázkou je, zda to bude časem stačit na případný zisk medaile nebo jen na umazání velkého bodového rozdílu na třetí příčku.

            V každém případě je škoda, že se absolutní špička zúžuje aktuálně na dva týmy. Jistě by prospělo, kdyby týmy hrály spolu více těžkých utkání než dosud. Zápasy, kdy soupeři pro jeho výrazně slabší kvalitu nasázejí desítku branek, není motivační. A hrát to v šesti bez brankáře jako nácvik přesilovky nebo power-play, na to ženy nejsou.

          • Petr napsal:

            „Možná si vedení Herbadentu přečte vaše rozbory a do příští sezóny na to vlétne úplně jinak a vyhraje znovu Superfinále 🙂 Nechme se překvapit..“

            Nebojte, takové ambice nemám. Píšu co vidím a jak to vnímám. Jestli s tím někdo souhlasí či nikoliv, je jeho věc, natož, aby se tím řídil. Mně je jen líto, že tým se slavnou minulostí a kvalitou dnes začíná zaostávat. Činovníci Herbadentu jistě sami rozebírají, proč mu rozhodující utkání již třetím rokem nevycházejí.

          • Svetr napsal:

            Ja se nebojím, bylo by to určitě zajímavé 🙂

            Bohužel dokud bude mít ženská Extraliga 12.týmů moc zajímavých zápasů se očekávat nedá. Snad bude přbývat a vyrůstat více a více florbalistek a v budoucnu tak bude zábavná větší část ligy.

          • ToMáš napsal:

            No…dva týmy. V podstatě jen skóre po základní části rozhodlo, že musel z kola ven letos někdo z dvojice Herbadent – Chodov, na rozdíl od předchozích sezon, kdy to vycházelo na Vítkovice – Chodov a jednoho z nich. Takže rozhodnutí ve skóre po 22 zápasech, bych za tak vážný propad nepovažoval.

          • Jirka Bareš napsal:

            ToMáš: jak píšu níže, tabulka po základní části se (podle mě i díky obrovskému skoku v kvalitě od čtvrtého týmu níže) neukazuje jako relevantní měřidlo skutečného rozložení sil. Tím jsou až zápasy, kdy o něco jde a ty jak je vidět základní část skoro nenabízí a ty přichází až v play-off(rozuměj v semifinále – první kolo je o ničem), kde Herbadent nepředvedl skoro nic (stále stejné pokusy o založení útoku, končící zpravidla ztrátou míče do cca 4 vteřin poté, co se dostal na útočnou polovinu, což platilo za jakéhokoli stavu, slabé přesilovky bez nápadu, prohraná většina osobních soubojů, chabé výkony opor – hlavně Billá, byl velmi málo na míči atd.) a kromě závěru a prodloužení v posledním zápase tahal celou dobu jednoznačně za kratší konec a nebylo pochyb nejen o tom že vypadne, ale že zřejmě neuhraje ani jeden zápas, přestože hrál se soupeřem, který měl stejně bodů v ZČ. Takže výsledek ZČ je nutné brát s rezervou, protože jeho podobu(myslím tím první tři pozice) tvoří v podstatě 6 zápasů rozložených do celé sezony, což je velmi málo.

      • Jirka Bareš napsal:

        Souhlas, je škoda, že došlo ke zůžení špičky na dva týmy. Herbadentu nijak nefandím, ale kdyby na sobě zapracoval(tedy hlavně po taktické stránce jak jsme se shodli) a vyrovnal se opět špičce, bylo by to rozhodně zajímavější a prospělo by to komplet ženskému florbalu. Stejně tak by asi prospělo i zúžení ženské extraligy na méně týmů, zvláště když jsem měl letos tu čest vidět letmo úroveň první ligy, která má na extraligu navazovat. Té by to zůžení slušelo snad ještě více, protože některé zápasy měly úroveň klání na dívčích hodinách tělocviku na ZŠ a to mi přijde na druhou nejvyšší soutěž poněkud nedůstojné a taková úroveň nemůže zajistit postupivším dobrou přípravu na vstup do nejvyšší soutěže, ale to už je zase trochu jiný příběh

        • Carlitos napsal:

          No já nevím…základní část všichni tři stejně i ve vzájemných zápasech a rozhodlo jen skore a že semifinále dopadlo jak dopadlo…to i v mužích třeba letos. Přijde mi dost silné říkat, že se špička zúžila na dva týmy…dá se souhlasit, že Herbadent z těch tří asi v závěru sezony měl nejslabší formu, ale že by nepatřil do špičky….

          • Petr napsal:

            Když dojde na lámání chleba, resp. jak zde někdo napsal na „velké zápasy“, tak to prostě Herbadentu nejde. Herní styl Chodova a Vítkovic se prostě více přizpůsobil současnému trendu, u Herbadentu tomu tak není. Zkuste si znovu projít televizní zápas s Churem a pochopíte, co mám celou dobu na mysli. Herbadent stále do špičky patří, při současném formátu soutěže je ale pro něj nemožné při vícezápasové sérii přejít přes Chodov nebo Vítkovice. Kdyby mohl Herbadent hrát s Bohemkou, tak by ve finále byl.

          • Jirka Bareš napsal:

            To je samozřejmě pravda, že bodově na tom byly tři týmy stejně, ale podle mě právě tohle spíše ukazuje, že by bylo dobré přemýšlet o zúžení extraligy(kvůli vyšší koncentraci kvality), protože většina zápasů je pro ty první tři o ničem a pořadí se tvoří (z pohledu jednoho z těch týmů) prakticky jenom zápasy se dvěma soupeři, což je dost málo a nevypovídá to o skutečném rozložení sil, zkrátka to ty nejlepší nutí trochu zabrat pouze čtyřikrát za celou ZČ. Reálné rozložení sil se v celé nemilosrdné nahotě (hlavně z pohledu Herbadentu) ukázalo až v play-off, kdy Herbadent sice hrál proti týmu se stejným počtem bodů v ZČ, ale neuhrál jediný zápas a nebylo to nijak náhodné, naopak bylo to proto, že byl o třídu horším týmem, hlavně co se týče herního stylu a taktiky, kvalitní hráčky stále má, ale to nestačí na nic jiného než úspěch v základní části a vzhledem k celkové kvalitě ligy i na medaili. Ta rovnost bodů mohla mít v důsledku pouze jeden dopad a to je jak naznačuje kolega Petr, že by mohl Herbadent narazit na Bohemku a tudíž by hrál finále. To by ale s největší pravděpodobností prohrál a kdyby se hrála finálová série, tak by ho prohrál téměř s jistotou, nic by to ale neměnilo na tom, že „předčasné finále“ by se hrálo ve složení Chodov-Vítkovice a jeho vítěz by později téměř jistě bral titul a přijít by o něj mohl jen díky tomu, že se to hraje na jeden zápas a zároveň při nějaké shodě náhod a komplikací, které nastaly pouze v posledním zápase Chodov-Herbadent. Chápu jak to myslíte, ale právě ty zápasy v poslední době, kdy skutečně o něco jde ukázaly, že Herbadent do té absolutní špičky nepatří a že ji (dá se říci bohužel) tvoří pouze Vítkovice a Chodov a že tabulka po ZČ nemusí být odpovídajícím ukazatelem;-)

  • wtf napsal:

    opět chyby v článku, to není normální. V každém jiném médiu by redaktoři letěli na hodinu

  • Mno napsal:

    Vítkovice se tak do O2 Areny po roce vracejí, Chodov je úřadující šampion a po loňském úspěchu proti Herbadentu mu tak osud přihrál do rozhodující bitvy druhého zbývajícího soupeře z elitní trojice.

    Nevím nevím, ale podle mě Vítkovice před rokem v O2 Areně nebyly 😉

    • Mno napsal:

      „po roce neúčasti“ by se dalo celkem chápat, ale tohle?

      • Vojtas napsal:

        Lol, dalo by se chapat (btw moc pekna syntakticka konstrukce) cokoliv, kdyz se jako percipient trochu snazis, ale nechces-li znit jako google translator, nybrz rodily mluvci, reknes „po neucasti v lonskem roce“

  • petrik napsal:

    Letos na Chodov nikdo nema….jeden zapas je sice zradna vec,ale poslednich nekolik takovych finale (liga,pohar) uz Chodov zvladnout dokazal bez problemu a suverenne.

Napsat komentář

*