25. 4. 2013 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

150 000 MĚSÍČNĚ PRO RYTYCHA? Přál by si to každý, říká český gólman

 



Švédsko řeší velkou kauzu. Gólman Helsingborgu David Rytych prý bral měsíčně 50 000 švédských korun! S informací přišel bulvární list Expressen. Český brankář ale tuto informaci vyvrací.

Byl to velký šlágr. Davida Rytycha si vybral Helsingborg jako náhradu za finského gólmanského mága Henriho Toivoniemiho. Rytych šel do švédské ligy s vizitkou superstar, měl za sebou vítězství v Poháru mistrů a 3 sezony ve finské lize, mimo jiné i v prestižních klubech SPV Seinäjoki a SSV Helsinky. Mika Kohonen si pamatoval, jak mu český brankář chytil nájezd a dojem udělal Rytych i při vítězství na světovém šampionátu akademiků.

Jenže ve Švédsku to Rytychovi nevyšlo. I když měl s sebou podporu v podobě krajana Milana Garčara, na hřiště se příliš nedostal. Daleko větší prostor dostával Jonathan Paulsson a česká opora, která přišla do týmu z SSV, seděla jen na lavičce.

Milan Garčar se stal historicky prvním střelcem Helsingborgu v jeho nové aréně.

Milan Garčar se stal historicky prvním střelcem Helsingborgu v jeho nové aréně.

Částečně vinou dlouhodobých problémů s koleny, na hřiště se ale Rytych příliš nepodíval ani v průběhu druhé poloviny sezony. Helsingborg se nedostal do play off a média hledala viníky.

Když se mluvilo o tom, zda byli přínosem Češi, trenér Kent Göransson se Rytycha s Garčarem zastal. „Jsou to fajn kluci, kteří toho chtějí ve florbalu hodně dokázat, ale my jsme je nedokázali nijak dál posunout na vyšší úroveň,“ sdělil bývalý trenér švédské reprezentace, když oznamoval, že pro další sezonu už s českým duem nepočítá. „Bohužel to nevyšlo, měli kontrakt na jednu sezonu, ale na další už jej neprodloužíme,“ řekl Göransson.

I on už má ale zřejmě dny v jihošvédském přístavu sečtené. I když se z postu trenéra jen přesune do struktur vedení klubu.

Ale zpátky k Rytychovi. Podrobnosti jeho kontraktu opravdu vedení Helsingborgu nezveřejnilo, list Expressen ale přišel se zaručenou informací o tom, že Rytych bral 50 000 švédských korun, v přepočtu je to 150 tisíc českých korun měsíčně!

To však Rytych dementuje. „Nevím, zda šli po nějaké senzaci, ale byl jsem opravdu trochu zaskočený, protože se ta informace nezakládá na pravdě. Musel jsem to vše uvést na pravou míru,“ říká český reprezentační gólman.

Opravdovou výši kontraktu ale neprozradil. „Nebylo by to fér vůči mně, ani klubu,“ míní. Přiznává ale to, že byl jedním z mála profesionálů v FCH. „Je to tak, že dostanete smluvní částku a musíte si z ní hradit vše,“ vysvětluje Rytych.

David Rytych v rozhovoru pro florbal.cz

David Rytych v rozhovoru pro florbal.cz

Ani ve Švédsku, v nejprestižnější lize světa, se zatím florbalem běžně vydělávat nedá. I spousta velkých hvězd musí mít k honorářům za hraní druhou práci.

Znalci švédských reálií považují částku za přemrštěnou. „Divil bych se, kdyby měl David Rytych takové peníze. Ve Švédsku je průměrný plat necelých 30 000 švédských korun a 50 000 berou opravdu špičkoví manažeři velkých firem. Počítejte ale samozřejmě vyšší životní náklady, Švédsko je 2x až 3x dražší země než Čechy,“ říká Martin Eriksson, který působil v českém florbalovém prostředí i jako reprezentační trenér a v současné době je funkcionářem v klubu IBK Halmstad.

Rytych podle jeho názoru může brát právě oněch 30 000 švédských korun, ty jsou pak daněné podobně jako v Česku, čili přibližně 20 %.

Dá se spekulovat, že plat okolo 50 000 švédských korun mohou mít hvězdy jako Mika Kohonen nebo Hannes Öhman. Vše jsou ale jen dohady. I ve Švédsku se o penězích mlčí a jedinou ověřenou informací, co se týče přestupní částky, byl trejd Rasmuse Sundsteda z Caperia do Storvrety za půl milionu švédských korun.

Rasmus Sundstedt

Rasmus Sundstedt

Jak tedy Expressen přišel na částku 50 000? „Možná to vzniklo jako nějaký šum v průběhu sezony. Jednalo se o tom, že by mě mohl Helsingborg pustit na hostování do nějakého jiného klubu a mluvilo se o této částce. Ale nakonec jsem v týmu zůstal,“ vysvětluje si Rytych.

Český brankář je nyní zpátky ve finském Seinäjoki, které se stalo jeho druhým domovem a připravuje svou diplomovou práci. A přemýšlí o tom, kde bude v následující sezoně působit. Nevylučuje přitom ani návrat do Čech! Nabídky zřejmě přijdou, o platu 150 000 korun si ale ještě musí nechat zdát. „Každý florbalista by si přál takový plat. Snad někdy v budoucnu,“ věří v pohádkové florbalové časy David Rytych.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*