Jiří Curney. Foto: Štěpán Tomš Jiří Curney. Foto: Štěpán Tomš
31. 10. 2016 Superliga (2) KOMENTÁŘŮ

Není ranky, není branky: Curney už jich dal 269. Na tu důležitou ale zatím čeká

 



Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. A florbalová superliga nového rekordmana má. Jiří Curney dal v pátek v liberecké hokejové aréně hattrick. Nebo chcete-li své 267., 268. a 269. góly kariéry. Na to, že českou nejvyšší soutěž hraje teprve jedenáctou sezonu, je to slušný počin. Díky supertalentovanému kanonýrovi je dnes už na druhé příčce Libor Schneider, třetí pak zůstává Juraj Šádek.

První gól v tehdejší extralize dal kudrnatý klučina ještě v dresu Třince. „Tuším, že to bylo s Bohemkou v Třinci, myslím si, že to byl gól celkem o ničem, žádná krása,“ usmívá se při vzpomínkách na sezonu 2005/06. Daleko víc si pamatuje, že musel čekat na to, až mu konečně bude 16 let a bude mu povolen start v nejvyšší mužské soutěži.

Už je to opravdu 12 let, co Jiří Curney vstoupil do florbalového kolotoče a i sám cítí, že se tenhle sport rok sezonu od sezony mění. „To vůbec nejde porovnávat, je to úplně jinde,“ říká. Ale góly dává stále. „Nevím, jestli je to složitější, přijde mi, že ty góly dávám pořád podobně. Ale je potřeba na střelbě pořád pracovat a hlavně se do toho tlačit. Jak se říká: Není ranky, není branky,“ připojuje s úsměvem své oblíbené heslo. A že překonal Libora Schneidera? „Když dával mraky gólů, to jsem ještě nehrál. A když jsem proti němu občas nastoupil už hrával v obraně,“ vzpomíná na setkání s brněnskou legendou.

Curneymu je jedno, jak střílí, většinou ale ví, kde má stát a umí si najít pozici. Ale když budeme hledat nějakou jeho specialitu, možná se zastavíme u bekhendové střely, kterou pouští na branky soupeřů z běhu, jen tak mimochodem a bez varování… „Viděl jsem to u Petera Skácela, který tak střílel možná líp, než forhendem. Když jsem pak přišel do Boleslavi, tak jsem to začal celkem hodně trénovat. Ale pozor, sice se o tom mluví, ale já dám v sezoně takhle tak 3-4 góly, takže to zas tak šílená zbraň není,“ vysvětluje.

Krzyžanek, Skácel, Curney

Krzyžanek, Skácel, Curney

To spíš děkuje za produktivitu svým parťákům z útoku. „Já nejsem žádný Jágr, takže mi na ty góly prostě někdo přihrát musel,“ směje se. „Ani nevím, kdo mi nahrál na nejvíc gólů, ale každopádně jsem měl na spoluhráče vždycky štěstí. Hrál jsem a pořád hraju s mimořádnými florbalisty, bez kterých bych ten rekord samozřejmě nikdy nepřekonal,“ děkuje.

Když se ale nového lídra historických tabulek zeptáte na nějaké speciální góly, které mu nikdy nevymizí z paměti, budete zklamaní. Mezi téměř třístovkou tref není žádná, které by si nějak zvlášť cenil. „Věřím, že pár důležitých se mi už povedlo dát, ale někdy je to třeba gól na 5:3, díky kterému odskočíš a vyhraješ zápas. Ale že bych dokázal říct jeden nejdůležitější, tak na ten ještě opravdu čekám,“ přiznává smířlivě.

Petr Novotný a Jiří Curney

Petr Novotný a Jiří Curney

Curney, ač je kanonýrem par excellence, měl totiž už několikrát na konci sezon pořádnou smůlu. Mistrovský titul mu unikl ve finále jak s Ostravou, tak i s Chodovem a před dvěma lety i s Mladou Boleslaví. „Všichni tomu věříme, i když to bude těžké. Ale uděláme maximum pro to, aby to vyšlo. Důležité bude, jak v play off načasujeme formu…“

JAK ČEL ČAS S GÓLY JIŘÍHO CURNEYHO

2005/06 SK FBC Třinec
13 gólů / 16 zápasů

Vím, jen že jsem naskočil až v průběhu sezony. Na začátku jsem nemohl hrát, protože mi bylo jen 15 let. Čekal jsem na šestnácté narozeniny…

Jiří Curney 2006

Jiří Curney 2006

2007/08 SK FBC Třinec
25 gólů / 20 zápasů

Hrál jsem s Lukášem Petříkem a myslím, že i s Martinem Šrámkem. Co vím určitě, v obraně byl Honza Holovka.

2008-09 SK FBC Třinec
18 gólů / 19 zápasů

To byla bohužel ta památná sezona bez bodu…

Jiří Curney 2008

Jiří Curney 2008

2009-10 FBC Ostrava
27 gólů / 22 zápasů

První sezona v FBC, to se mnou hráli Peter Skácel a Radim Polášek. Ale nejsem si jistý jestli jsme to takhle i dohráli.

2010-11 FBC Ostrava
27 gólů / 22 zápasů

To jsem hrál s Michalem Šmídou a Dominikem Hanicem, v obraně pak Peťa Krzyžanek a Michal Dziurdzik. Musím říct, že to v té lajně šlapalo a i Peter Skácel nás na tréninku moc neměl rád.

Jiří Curney 2011

Jiří Curney 2011

2011-12 TJ JM Chodov
33 gólů / 22 zápasů

Tak tady byli se mnou v útoku Mates Jendrišák a Péťa Pražák. A dovolím si tipnout, že na většinu gólů mi Mates nahrál.

2012-13 FBC Ostrava
20 gólů / 22 zápasů

Přesně už nevím, kdo se mnou hrál, možná Dominik Hanic a Páťa Šimíček. Ale byla to sezona o ničem, nebylo to moc úspěšné. Že jsem měl na zádech číslo 89,8. Moc si to nevybavuju, ale asi je to tak.

Jiří Curney 2012

Jiří Curney 2012

2013-14 Mladá Boleslav
24 gólů / 22 zápasů

V první sezoně po přestupu do Bolky se to dost míchalo a já jsem hrál snad úplně s každým.

2014-15 Mladá Boleslav
40 gólů / 22 zápasů

To jsem hrál s Chroustíkama, v obraně Jelen a Křéňa. Myslím, že se povedlo dát těch 40 gólů.

Jiří Curney 2014

Jiří Curney 2014

2015-16 Mladá Boleslav
29 gólů / 22 zápasů

Hodně jsem hrál s Natym a pravá křídla se tam celkem měnila Nakonec s námi hrál nejvíc Tomáš Chroust.

2016-17 Mladá Boleslav
14 gólů / 8 zápasů

Všichni, co v té pětce jsou, umí nahrát, jediný takový typický zakončovatel je Krajíc. Funguje to dobře, jen bysme z toho měli víc vytěžit. Často zahazujeme šance a z každého gólmana děláme reprezentanta…


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • PetroF napsal:

    … faktografická chybička se vloudila – sezónu 2011/12 měl Jiří Curney dělenou mezi Ostravu (6 zápasů) a Chodov (16 zápasů v základní části). Zajímavé by bylo zjistit i další údaje (např. počty branek vstřelených soupeřovým týmům, soupeřovým brankářům, …, nejčastější nahrávači …)…

  • Rena napsal:

    That’s really thiinkng of the highest order

Napsat komentář

*