Češi byli od finále nesmírně blízko, přesto slaví Finové. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
10. 12. 2016 Mistrovství světa (14) KOMENTÁŘŮ

Čechy dělilo od prodloužení s Finskem sedm vteřin, naději ukončil Salin

 



Sedm vteřin. Tolik dělilo českou reprezentaci od prodloužení semifinále mistrovství světa. Výborný výkon ze závěrečného dějství se Čechům nakonec nepodařilo dotáhnout a ti prohráli 3:4. V posledním dni turnaje je čeká zápas o bronz se Švýcarskem.

Česká reprezentace v boji o finále mistrovství světa narazila na svého tradičního semifinálového soka z posledních let. V letech 2008, 2010 a 2014 Češi vždy narazili na finský výběr a jinak tomu nebylo ani v Rize.

Početný český kotel srocující se před utkáním v hledišti věstil výtečnou podporu florbalistům v červených dresech. Ani tentokrát nezačali Češi ve stejné sestavě jako čtvrtfinálový duel. V brance dostal důvěru Lukáš Souček. První dvě formace naskočily do duelu ve složení ze začátku turnaje, ve třetí formaci pak Martina Koutného nahradil Marek Beneš a Patrik Dóža se ve stejné lajně posunul na pozici centra.

Duel začal z obou stran opatrně. Diváci dlouho neviděli vyloženou šanci, Součkovu pozornost prověřil například dalekonosnou ranou Tommi Aro.

První gól padl až z relativně nenápadné finské šance v půlce úvodní třetiny. Balónek vzal po finském brejku za českou brankou Nico Salo a s míčkem vykroužil až před Součka. V dobré pozici pod sebou ještě našel zcela volného Sami Johanssona, jenž otevřel skóre.

Po obdržené brance navíc na trestnou lavici usedl Martin Tokoš. Nabídnutou početní výhodu Finové za půl minuty přetavili v druhou branku duelu.

Finové do prostředního dějství nenastoupili se stejným zápalem jako do úvodu utkání. Hluchou pasáž ze strany obou týmů přerušila až jedovatá rána Petera Kontilainena. Střelu nejproduktivnějšího z Finů ovšem stačil Souček na poslední chvíli vytáhnout.

V půlce duelu se nicméně z bezprostřední blízkosti po nezištné akci prosadil Tomáš Sladký. Zkušený český útočník vstřelil gól ve svém rekordním 127. klání za reprezentaci.

Česká radost z vyrovnání ale trvala pouhých 13 vteřin. Přesně za tu dobu si vzali Finové dvoubrankové vedení nazpátek díky druhé brance Johanssona. Hladový střelec Finů o několik momentů později sahal dokonce po třetím zásahu, o hattrick jej ovšem připravila helma Lukáše Součka.

Do konce třetiny ale ještě stačili úřadovat Češi. Za finskou brankou obral zkušeného Juhu Kivilehta o míček mladík Marek Beneš. Talent Tatranu následně nabil Tomu Ondruškovi před Eera Kosonena a útočník švédského Warbergu už z blízkosti dokázal snížit na 2:3.

Rozjetí čeští florbalisté následně vyrovnání po střele Lukáše Veltšmída slavit nemohli, pokus obránce totiž v poslední minutě vytáhl nohou Kosonen. Další zajímavá chvíle přišla vteřinu před koncem po faulu Savonena, který Čechům nabídl zajímavou možnost přesilovky.

Početní výhodu na začátku závěrečné třetiny Češi k vyrovnání nevyužili, nebezpečný tlak si nicméně udrželi. Ve 49. minutě vypálil parádní bombu ze středu Matěj Jendrišák, jeho nadějný pokus ale tentokrát skončil pouze na břevně Kosonenovy klece.

Finskou obranu opařil až skvělou individuální akcí Daniel Šebek, který se prosmýkl okolo tyčky a vyrovnal na 3:3.

Na zaskočených Finech byla patrná nervozita, Češi naopak hráli sebevědomě a měli větší tlak. Už to vypadalo, že zápas směřuje do prodloužení. Eemeli Salin z poslední šance prostřelil Součka do šibenice. Na Finy po infarktovém závěru čeká finále, Češi zabojují se Švýcary o bronz.

Výsledek druhého semifinále mistrovství světa:

FINSKO – ČESKO 4:3 (2:0, 1:2, 1:1)

Branky: 11. Johansson (Salo), 15. Kailala (Kotilainen), 33. Johansson (Lamminen), 60. Salin – 33. Sladký (Tokoš), 36. Ondrušek (Beneš), 55. Šebek (Jendrišák). Rozhodčí: Hakan Soderman, Glenn Boström. Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 6 445.

Sestava Finska: Kosonen (Ihme) – Väänänen, Stenfors, Lamminen, Savonen, Kivilehto, Aro – Kotilainen, Kukkola, Kailiala, Salin, Salo, Johansson, Manninen (40. Tiitu), Kohonen, Moilanen.

Sestava Česka: Souček (Kafka) – Němeček, Jelínek, Suchánek, Veltšmíd, Sýkora, Šešulka – Šebek, Jendrišák, Curney, Sladký, Tomašík, Tokoš, Ondrušek, Dóža, Beneš.

Sestřih utkání:

Záznam utkání:

Galerie utkání:

  • Zápas s Finskem byl nesmírně vyrovnaný. FOTO: Flickr IFF.
  • Patrik Suchánek hlídá dvoubrankového Sami Johanssona. FOTO: Flickr IFF.
  • Český kotel bylo slyšet. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
  • Tomáš Sladký se trefil ve svém rekordním 127. utkání. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
  • Nejproduktivnější Fin Peter Kontilainen se pod výhru podepsal jednou asistencí. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
  • Zkušený Juha Kivilehto si v utkání často nevěděl rady s Markem Benešem. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
  • Daniel Šebek vyrovnával po skvělé samostatné akci na 3:3. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
  • Finové slaví branku Eemeliho Salina sedm vteřin před koncem. FOTO: Flickr IFF.
  • Český kat Eemeli Salin (číslo 3) vstřelil vítěznou branku utkání v čase 59:53. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
  • Češi i přes velice dobrý výkon Finům nakonec podlehli. FOTO: Flickr IFF.
  • Finy čeká zítra finále se Švédy. FOTO: Flickr IFF.

Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • jarda napsal:

    Asi nejlepší zápas Cepkovy éry, Češi odehráli maximum. Po takovém průběhu si vsadím na Šwajc… A snad se Fini zvednou, ať je finále zajímavě, nevěřím, že tohle byl jejich strop.

  • Florbal napsal:

    Další Cepkův prohraný zápas.
    K tomu není co dodat, každá první třetina a čekání co se bude dít.
    Pokud nebudeme hrát od počátku aktivně, tak to bude pořád stejné.
    To Švýcaři předvedli rozhodně lepší výkon proti Švédům.
    Zítra můžeme jenom spoléhat na to, že budou vyběhání po dvou hracích dnech, ale pokud na ně nevletíme a budeme předvádět Cepkovinu, tak ten bronz nebude.
    Švýcaři rádi uvítají opatrnou Cepkovu strategii.

  • Bootham napsal:

    Fini dneska zaslouzene vyhrali, meli vice ze hry, dokazali si kombinacne vypracovat slusne sance a jen diky skvelemu Souckovi a jejich selhani v nekterych sancich jsme se drzeli na dohled…pro nas velka skoda posledniho trochu smolneho golu, mohli jsme dneska zadelat pri trose stesti na senzaci…bouzel tedka tradicne o bronz :/

  • Yesyes napsal:

    Jsem rád že to takhle dopadlo. Kdyby vyhráli, všichni by říkali jak jsou výborní atd. Fini byli jasně lepší a aspoň už odvolají Radima Cepka, který to bohužel jenom kurví. Aspoň nenastane pseudoúspěch v podobě stříbrné medaile, který by nám jenom uškodil. Doufám že Radim bude natolik chytrý a soudný že odstoupí sám 🙂 .

    • Ruda napsal:

      Ne že bych se ho chtěla nějak moc zastávat, ale co přesně ten Radim urví? Ja vidim celkem dobře poskládaný tým bez slabin který hraje na hranici českých možností. Zajmalo by mě koho oblíbenec by dokázal něco víc? Češi prostě na víc stále nemají i kdyby je trénoval třeba Chuck Norris.

      • Florbal napsal:

        V podstatě poskládat takto tým může kdokoliv.
        Vždy bude vycházet z toho nejlepšího co je dostupné.
        Možná nějaké minimální změny.
        Ovšem stavebním kamenem je taktika, a tu má na velmi nízké úrovni – viz. jeho výsledky u reprezentace.
        A to že ses ho nechtěla Rudo zastávat je taky hezké 🙂

        • Tomáš napsal:

          Pokud neodejde sám, tak ho nevyhodí. Unie bude třetí i čtvrté místo prezentovat jako úspěch. Je naivní si myslet, že ho Unie odvolá. Zvlášť když šéfem reprezentací je Zdeněk Skružný a manažerem repre je Libor Dinga (Skružného velký spojenec) a tak bych mohl nacházet další lidi, kteří s Radimem souzní, pokud tedy od někoho přijde impuls, tak určitě ne od Unie. Lidi, kteří do Unie trošku vidí, chápou kdo doopravdy vládne na unii. Navíc před domácím MS nebude chtít dělat unie nějaké velké změny, ty by sice mohly přinést finále, ale možná taky sedmé, osmé místo a to si nerisknou, pak by totiž v očích veřejnosti, sponzorů vypadali jako parta diletantů a taky jsou to už většinou starší lidé a mají rádi svůj klídek a smrádeček.

  • Honza D. napsal:

    Od finále nás dělila protaktizovaná a opatrná první třetina. Pokud chceme postup, tak na ně musíme vlítnout od první vteřiny. Nemyslím bezhlavě napadat, ale hrát aktivně a ne čekat, co na nás kdo vymyslí. Na Krpálkovi ve finále OH bylo od začátku vidět, že chce soupeře zašlapat do tatami, že si tu výhru urve. To je to, co mi u nás od začátku chybělo, to chtění, namotivovanost, chuť se rvát. Škoda….

  • Vojtas napsal:

    Mrzi me to, jeden z nejlepsich ceskych vykonu, co jsem v repre videl. Ani na vterinu me nenapadlo uvazovat o Cepkovi, protoze po vsem tom humbuku, podle me naprosto opravnenem, mi prijde, ze na MS hraji kluci docela dost za sebe, ne za nej. Pral jsem jim to, byla v tom hrozna vule, o trenerovi to tentokrat bylo mozna prvni tretinu, pokud vubec

  • Vojtas napsal:

    Za nej = mysleno tak,ze Cepek jako trener na ten zapas zas takovy vliv nemel. Takticky se nemenilo nic moc a ze je potreba pridat trochu odvahy na micku a pokusit se to urvat, to si mohli rict sami… Coz asi udelali. A posledni vec – Mates je lidr jak hajzl, to jsem koukal

  • fanda napsal:

    co k tomu dodat? včera jsme ty finy měli na lopatce – měli strach, nehráli tak , jak jsou zvyklí a jak to umí…ano, byli lepší, florbalovější, vyspělejší a dva fataly, které vyrobili nás vraceli do hry, skoro se nám je podařilo uspat…velká šance, nikomu nelze nic vyčítat, vyhrál nakonec ten lepší. co klukům přát ve hře o bronz – vítězství a placku nebo prohru a snad konečně změnu na postech trenérů? vítězství a krátkodobou radost a následné další dvouleté trápení s tandemem skružný-cepek? nebo prohru a možná čerstvý vítr do plachet, bouři a nový impuls? přál bych jim obojí, ale jedno s druhým se vylučuje…dál tedy budeme bronz považovat za úspěch a hladina českého florbalu se nadále bude podobat českému rybníku – trochu zatuchlý, neměnný, mrtvý…

    • Tomáš napsal:

      Pokud Radim neodejde sám, tak ho nevyhodí. Unie bude třetí i čtvrté místo prezentovat jako úspěch. Je naivní si myslet, že ho kluci odvolají. Zvlášť když šéfem reprezentací je Zdeněk Skružný a manažerem repre je Libor Dinga (Skružného velký spojenec) a tak bych mohl nacházet další lidi, kteří s Radimem souzní, pokud tedy od někoho přijde impuls, tak určitě ne od Unie. Lidi, kteří do toho spolku trošku vidí, chápou kdo doopravdy vládne a kdo se jen dívá, platí a není mu dáván žádný prostor. Navíc před domácím MS nebude chtít dělat unie nějaké velké změny, ty by sice mohly přinést finále, ale možná taky sedmé, osmé místo a to si nerisknou, pak by totiž v očích veřejnosti, sponzorů vypadali jako parta diletantů a taky jsou to už většinou starší lidé a mají rádi svůj klídek a smrádeček.

      • fanda napsal:

        problém vidím v tom, že partou diletantů jsou už nějakou dobu…chopili se včas šance a nedají ty pohodlné fleky zadarmo.souhlasím s tvým závěrem, jenomže za dva roky 4 místo na ms bude stejné jako bychom vypadli ve čtvrtfinále – a zatím to všechno k tomu směřuje

        • Tomáš napsal:

          Parta diletantů to bez pochyby je. Jen jsem to nechtěl říkat, tak na plnou hubu.
          To co píšeš je sice pravda, ale Unie i to 4. místo za dva roky podá jako supergalaktický úspěch, který přece bude znamenat, že jsme se sice neposunuli, ale jsme neztratili (takto to bude prezentovat Unie, nikoliv já). PR oni umí.

Napsat komentář

*