Euforie finských hráčů po zisku mistrovského titulu. Foto: Flickr IFF Euforie finských hráčů po zisku mistrovského titulu. Foto: Flickr IFF
11. 12. 2016 Mistrovství světa (8) KOMENTÁŘŮ

Třetí zlato pro Finsko! Rozhodující gól dal Kohonen, poslední nájezd vychytal náhradník Ihme

 



Finové slaví! Potřetí v historii se jim podařilo sesadit Švédy z florbalového trůnu. Vyrovnaný zápas musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Finové se prosadili čtyřikrát, zato Švédové pouze dvakrát. Jako rozhodující bude v zápise uvedena trefa 39letého finského veterána Miky Kohonena!

Ve finále mistrovství světa proti sobě stanuli dva největší favorité mistrovství světa. Závěrečný duel šampionátu měl naposledy jiné složení v roce 2004, kdy proti Švédům bojovali o zlato Češi. Od té doby se o nejcennější kov utkávají vždy Švédsko s Finskem.

Finále se nemohlo pyšnit takovým ofenzivním startem jako předchozí bronzový duel. Po prvotním vyčkávání běžel sám na švédského gólmana Johana Rehna nejlepší finský střelec Peter Kotilainen, branku ovšem nevstřelil.

Nebezpečný útočník Finů se nicméně za několik okamžiků nechal vyloučit a nabídnutou přesilovku Švédové proměnili. Martin Östholm našel lobem před brankou Kima Nilssona a ten v obležení poslal ze vzduchu bekhendem úřadující mistry světa do vedení.

V půlce úvodní třetiny to bylo už 2:0 pro Švédy. Rozhodčí po krátké diskuzi určili Tobiase Gustafssona autorem branky po skrumáži ve finském brankovišti.

Finové ale po prvotním tlaku a gólové převaze Švédů zabrali a díky aktivnímu Kotilainenovi snížili na 1:2. Pět minut před koncem prvního dějství navíc diváci viděli obdobnou finskou akci jako v semifinále proti Česku. Nico Salo si vzal míček do výběhu, a když se mu uvolnil jeho klubový kolega Sami Johansson, vybídl jej přesnou nahrávkou ke skórování. To blonďatý Fin přijal a přesnou střelou vyrovnal na 2:2.

Finové začali prostřední dějství aktivněji, žádný z pokusů hrota první finské formace Mika Kailialy se ale neujal. Naopak ze standardní situace natáhl obránce Gustafsson a švédští fanoušci mohli začít oslavovat jeho druhou branku v utkání.

Švédové mohli odskočit do dvoubrankového trháku po akci Sundstedta. Křídlo první švédské lajny s míčkem po lajně přesprintovalo kapitána Finů Tatu Väänänena a před brankou našlo volného Kima Nilssona. Vytáhlý centr ovšem prázdnou bránu z výtečné pozice minul. Větší šanci už diváci ve zbytku druhé třetiny neviděli.

Také v závěrečném dějství padl jediný gól. Ve 48. minutě se podruhé ve finále prosadil Kotilainen a srovnal na 3:3. Oba týmy už nechtěly ve zbytku třetí části udělat větší chybu a podle toho také vypadala hra. Přesto se do několika dalších šancí protlačil všudypřítomný Kim Nilsson.

V prodloužení gól nepadl, a tak na řadu přišly samostatné nájezdy, které o titulu mistra světa rozhodovaly vůbec poprvé v historii. Finové i Švédové nejprve překvapili nasazením náhradních gólmanů. Ani jeden z nich však v první sérii neuspěli. Za Finsko se prosadil Väänänen, po něm s jistotou svůj nájezd proměnil také Nilsson.

Na druhou sérii se do branky vrátily obě jedničky. Savonen však Rehna překonal po střele nahoru a skóre pak znovu srovnal dobře umístěným pokusem Carlström. Třetí série se ukázala jako klíčová. Finové poslali Miku Kohonena, který s ledovým klidem vymíchal Rehna. První selhání v nájezdech si tak připsal až Henrik Stenberg.

Za Finy se následně prosadil i čtvrtý exekutor Miko Kailiala a švédský kapitán Johan Samuelsson pod velkým tlakem neuspěl. Finové se tak po šesti letech vracejí na florbalový trůn!

Výsledek finále na mistrovství světa v Rize:

FINSKO – ŠVÉDSKO 4:3 (2:2, 0:1, 1:0 – 0:0) po sam. náj.

Branky: 13. Kotilainen (Aro), 15. S. Johansson (Salo), 48. Kotilainen (Aro), rozh. náj. Mika Kohonen – 8. Nilsson (Östholm), 11. Gustafsson (Eriksson), 24. Gustafsson (M. Samuelsson). Nájezdy proměnili: Väänänen, Savonen, Kohonen, Kailiala – Nilsson, Calrström. Neproměnili: Stenberg, J. Samuelsson. Rozhodčí: Thomas Andersson, Rickard Wissman. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 8350.

Sestava Finska: Kosonen (na 1., 2. a 4. nájezd Ihme) – Väänänen, Salo, Lamminen, Savonen, Kivilehto, Stenfors, Junkkarinen – Kotilainen, Kukkola, Kailiala – Salin, Salo, S. Johansson – Tiitu, Pylsy, Moilanen – Manninen, Mika Kohonen.

Sestava Švédska: Rehn (na 1. a 4. nájezd Paulsson) – Nilsberth, Östholm, Holmgren, E. Johansson, Gustafsson, M. Samuelsson, Hedlund – Sundstedt, J. Samuelsson, Nilsson – Enström, Svahn, Galante Carlström – Larsson, Kanebjörk, Eriksson – Stenberg, Nordgren.

Sestřih utkání:

Záznam utkání:

Galerie utkání:

  • Miko Kailiala před Martinem Östholmem. Foto: Flickr IFF
  • Radost Švédů po gólu Kima Nilssona. Foto: Flickr IFF
  • Finský střelec Peter Kotilainen. Foto: Flickr IFF
  • Finský matador Tero Tiitu. Foto: Flickr IFF
  • Finové opět sesazují Švédy z trůnu. Foto: Flickr IFF
  • Zklamaní Švédové po finále MS. Foto: Flickr IFF
  • Švédové byli po zápase hodně zklamaní. Foto: Flickr IFF
  • Kapitán Finů Tatu Väänänen přebírá pohár pro vítěze MS. Foto: Flickr IFF
  • Mika Kohonen s trofejí pro vítěze světového šampionátu. Foto: Flickr IFF
  • Finové jsou potřetí mistry světa. Foto: Flickr IFF

Autor: Jakub Švejkovský, Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

  • Bootham napsal:

    Švedske chasniky turnaj nezastihl v optimalni forme…jejich vykony byly daleko od Toho co jsou schopni zahrat a svetlych chvilek moc nebylo…i presto jsem ale cekal ze to zlato urvou…nicmene nepresvedcive vykony se projevily a i kdyz moc nechybelo tak Fini zaslouzene zlati…Svedove si to letos ani trosku nezaslouzili…

  • Majkl napsal:

    Finský nároďák takticky vyzrál na Švédsko. Jedině tak Nilsson dělal problémy finské obraně. Zahřeje na srdíčku, že zase někdo přerušil nadvládu tří korunek. Zápas ve výborném tempu (jako kdyby se to od finále MS neočekávalo :D). Nicméně u nás za dva roky by to už chtělo nějakého zcela nového mistra světa. 🙂

  • Petr napsal:

    Švédské nepodání rukou soupeři Finové brali s nadhledem a ještě jim na odchod do šaten od srdce zatleskali.

    Bylo to řečeno v TV přenosu. Rozhodčí nepovolili a netolerovali Švédům příliš tvrdý styl hry. Je dobře, že florbal ne zcela ve všem kopíruje to, co od nich vychází.

  • Jirka Bareš napsal:

    Ty nájezdy Kohonena, to je prostě paráda!

Napsat komentář

*