25. 10. 2013 Zahraničí (6) KOMENTÁŘŮ

Florbalovou Barcelonu pomáhal zakládat Čech! Marek Szabo si zahrál vedle Camp Nou

 



Až se jednou bude psát kronika florbalové Barcelony, bude v ní na prvních stránkách jistě zmíněno jméno českého průkopníka. Marek Szabo, dnes hráč pražského FBC Texas, byl u zrodu florbalu ve slavném katalánském klubu. Jak se to celé seběhlo?

Podhoubí dalo věčné soupeření se španělskou metropolí. „Strašně nám pomohlo, že se florbal tou dobou hodně hrál v Madridu a v Barceloně nic nebylo. Ta rivalita je tam neskutečná. Když je v něčem Madrid lepší, Katalánci to musejí mít hned taky,“ začíná své vyprávění 28letý český florbalista Marek Szabo.

Nynější hráč pražského celku FbC Texas před pár lety prožil v metropoli Katalánska misionářskou výpravu. Pomohl zde zakládat dnes už opět zaniklý florbalový oddíl pod hlavičkou slavného klubu FC Barcelona, psal se rok 2010.

Szabo byl tehdy v Barceloně na studiích, ale dnes vlastně vzpomíná na úplně jinou kapitolu studentského života. Kdo by čekal, že v Katalánsku najde florbal…„Nejdřív jsem bydlel na studentských kolejích, kde jsem potkal Němce, který se pídil po možnosti hrát v Barceloně pozemní hokej. Zkusil to v FCB, kde si ho nechali a on se stal součástí týmu,“ vypráví Szabo.

Což s sebou neslo své výhody. „Jako právoplatný člen klubu vyfasoval všechno oblečení, které se mi pochopitelně líbilo. A tak jsem se zeptal, zdali tam nehrají i florbal,“ pokračuje se smíchem Szabo. Německý student mu pak k jeho překvapení sdělil, že pár jeho dalších kamarádů chodí po večerech hrát do haly. „Tak jsem se k nim přidal,“ vzpomíná.

Marek Szabo

Marek Szabo

Zprvu amatérské plácání se ale jednoho dne změnilo. Možná ne na pohled, ale změnilo. „Na jednom tréninku se objevil nějaký člověk z rozvoje a asi jsme se mu líbili, protože příští týden jsme dostali taky oblečení a halu zadarmo,“ pokračuje Szabo. Zatrénoval si přitom v několika halách, mezi které patřilo i olympijské Palau Sant Jordi, kde v roce 2009 hráli čeští tenisté finále Davis Cupu, nebo v Palau Blaugrana, hale basketbalistů FCB hned vedle věhlasného Campu Nou.

Jako člen klubu měl Szabo i další možnosti. „Na fotbalové béčko (2. španělská liga) jsme chodili maximálně za 5 eur (zhruba 125 korun), na elitní tým slevy nebyly, ale když jsme chtěli, vždy jsme si lístky mohli koupit. Takto jsme byli i na El Clásiku,“ líčí.

Jak už to tak v exotické zemi bývá, florbal táhli hlavně cizinci. „Bylo tam několik Švédů, ale celkově ta úroveň příliš slavná nebyla,“ popisuje Szabo. „Náramně jsme se bavili, bylo to skvělé období.“

A také časy hrdosti. „Bavil mě ten pocit, když jsem byl ve městě a měl jsem na sobě verzi bundy FC Barcelona, která se nedala normálně koupit, kterou dostávali jen hráči a členové. Lidi na mě na ulici často koukali, ale samozřejmě si mě nemohli nikam zařadit,“ popisuje s úsměvem váhání tamních obyvatel, zdali náhodou nepatří k Messimu a spol.

Marek Szabo

Marek Szabo

Vzpomínky zůstanou, ale v Barceloně 3 roky po Markově odjezdu domů florbalové nadšení zřejmě na čas ustalo. „Hledal jsem ten klub i kontakty, ale nic jsem nenašel. Za 3 týdny tam letím, zkusím se dopídit, proč to mělo jepičí život. Ale je fakt, že se tam prostě vedle fotbalu, basketu a hazené nic moc neprosadí,“ říká pražský florbalista.

Ale možná není všem dnům konec. Třeba zase přijde nová vlna studentů, kteří pomohou slavnému klubu postavit se florbalově na nohy…


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • kajman napsal:

    Florbal pod FCB nefunguje uz dost dlouho, ikdyz to je asi jedina cesta, jak ho tady rozsirit…
    Momentalne tu funguje cca 1.5 roku jeden oddil, hraje se mala interni liga 3+1 o 4 tymech a o rozvoji se skoro neda mluvit…momentalne tu chyta Karel Kotoun ze Sparty a taky hraje par dalsich cizincu.
    Vice info na http://www.floorball.cat

    • Marek Szabo napsal:

      Idea florbalu pod hlavičkou FCB zanikla asi stejně rychle jako vznikla.Když jsem se asi rok zpátky pídil po nějakých informacích,nedohledal jsem nic, jen odkaz na ligu, o které se zmiňujete. Bohužel to není město,potažmo region a země florbalu zaslíbená…:-)

      • kajman napsal:

        Ten oddil funguje v podstate pod zastitou in-line hokeje, coz obnasi trochu horsi povrch, ale zase na druhou stranu se podarilo sehnat mantinely za Svedska. Holky z in-linu co taky obcas chodi to hrajou dost slusne. Jednu chvili to vypadalo na slusny rozvoj, ale jak se tu stridaji studenti ze Skandinavie, tak to moc nikam nevede, protoze mistni ne ze by nechteli, ale tak nejak jim chybi organizacni schopnosti, to bohuzel plati i obecne 🙁

        • Marek Szabo napsal:

          Tady to byl stejný problém-každé 2,3 měsíce někdo odjel a někdo nový přijel,takže udržet to na nějaké úrovni je asi nemožné.S organizačními schopnostmi a „ochotou“ zejména Katalánců mám zkušeností nespočet 🙂 Přeju hodně zdaru…

  • kajman napsal:

    btw. spojeni Nou Camp neexistuje, je to jen vymysl ceskych komentatoru…spravne je Camp Nou!!! Visca Catalunya Lliure!!!

Napsat komentář

*