25. 10. 2013 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

HOW MUCH? Sladký dostal ve švédské lize svou první červenou! Je za tím i kontroverzní gesto?

 



Tomáš Sladký se dostal do situace, kterou mu nikdo nemůže závidět. Minulý pátek ve Warbergu poprvé v životě viděl červenou kartu. Jenže to není všechno. Inkasoval ji možná za posunek, který by v Čechách možná kdekdo přešel, ve Švédsku jsou na něj ovšem hákliví.

Jönköping stále bojuje o první vítězství, v zápasech Superligy ale častokrát jen nezvládl závěr zápasu. Všechny prohry byly těsné, nebo v prodloužení. V pátek ve Warbergu to nebylo jiné.

Jönköping hrál dlouho dobře, vedl 4:2, ale pak také prohrával 4:8. V té chvíli začala úřadovat formace dvou Čechů s Johanem Andersonem. Dvě a půl minuty před koncem to bylo 8:7. Zejména Tomáš Sladký byl v laufu. Nejdřív sám skóroval a pak připravil gól pro Ojaniemiho.

Hosté zmáčkli domácí tým do kleští, zariskovali a zkusili power play. A 20 sekund před koncem přišel inkriminovaný moment.

Johan Anderson zaváhal v rozehrávce, upadl, ale zpátky vybojoval míček pro sebe. Proti přesile Warbergu ale nakonec svou pozici neudržel a domácí tým do prázdné branky definitivně rozhodl zápas.

Martin Tokoš se trefil potřetí v sezoně, ani tentokrát to výhru nepřineslo.

Martin Tokoš se trefil potřetí v sezoně, ani tentokrát to výhru nepřineslo.

Pak už se děly věci v rychlém sledu. Anderson si to namířil přímo k sudímu a reklamoval faul. S ním se do konfliktu zapojil i Sladký. Švédský florbalista odešel s trestem 2+10 minut, Tomáš Sladký viděl červenou kartu.

HIGHLIGHTS: WARBERG – JONKOPING 10:7
Inkriminovaný okamžik začíná v čase 5:40.

Podle očitých svědků měl Sladký na rozhodčího zakřičet vulgaritu a také naznačit pohybem prstů mínění, že sudí obdrželi peníze. Jiný kraj, jiný mrav, tohle je záležitost kultury. Právě toto gesto je ve Švédsku, které se silně vyhraňuje proti korupci, považováno za ještě větší urážku než kdejaká vulgarita. „Bohužel se k tomu případu nemůžu vyjádřit. Snad jen mohu dodat, že jsem poslal vyjádření, kde vše uvádím na pravou míru. Ten posunek jsem neukázal já,“ tvrdí český forvard.

I proto se zřejmě Sladkého konflikt s rozhodčími řeší skoro týden. Český florbalista i oba kluby musely dodatečně poslat na vedení soutěže svá vyjádření.

Jönköping tak další zápas hrál bez své české opory a v duelu s Linköpingem se opakoval starý scénář. Dobře rozehraný zápas opět skončil těsnou prohrou 6:7. „Všechny zápasy hrajeme vyrovnané, ale vždycky se to nějak zvrtne. Nevím, prostě se z toho musíme vyhrabat. Jednou vyhrát a snad se to zvedne,“ věří Martin Tokoš, který patří mezi nejproduktivnější hráče týmu.

Tomáš Sladký

Tomáš Sladký

V utkání s Linköpingem ale citelně chyběl právě Tomáš Sladký. „Jönköping je tým, který nikdy moc nevyhrával a nemá v sestavě vítězné typy. V podstatě právě Sladký je hráč, který hecuje střídačku a díky němu tým žije. Bylo to vidět v domácích zápasech proti Helsingborgu, který jsem sám viděl,“ říká švédský expert Martin Eriksson, který v minulosti působil i na postu asistenta trenéra reprezentace a letos výkony českých hráčů sleduje.

Sladký nyní čeká na verdikt, zda ho vedení soutěže pustí zpátky do hry. Další zápas čeká Jönköping už v neděli ve Stockholmu na hřišti Caperia. „Vypadá to, že to celé dořeší disciplinární komise v pondělí. Je to divné, ale v neděli bych měl hrát, klub to hned 2x ověřoval,“ dodává Tomáš Sladký.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*