Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund Matěj Jendrišák si ve dvoukole připsal tři body. FOTO: Per Wiklund
11. 3. 2017 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Poslední kolo: Potopí Jendrišák tým Warbergu?

 



Poslední kolo. Teď už nejde o play off, osm nejlepších už vstupenky do boje o titul má. Jde možná o víc. O poslední jízdenku pro příští ročník. Švédská florbalová Superliga možná nikdy tak dramatické poslední kolo nezažila. Tři týmy jsou ohroženy sestupem a dva z nich spadnou.

Kdo by to na začátku sezony řekl, že bude Warberg bojovat o holý život. Jeden ze dvou posledních týmů, které pamatují opravdové začátky švédské elitní ligy, nyní může opustit prestižní společnost. Má sice vše ve svých rukou, ale jede na hřiště Linköpingu, který stále ještě není smířený s umístěním v tabulce. A navíc by rád v domácím prostředí napravil poslední těžkou prohru 4:9 s Helsingborgem.

Takže pro Warberg žádný med. I když na druhou stranu, forma si v posledních týdnech tenhle tým ze západního pobřeží Švédska našla. „Bodovali jsme ve čtyřech z pěti posledních zápasů,“ liboval si trenér Ulf Halstensson, který v lednu přišel slavný klub zachraňovat. Přivedl sice do týmu Tomáše Sladkého, ale faktem je, že v posledních zápasech sedí jak on, tak i druhý Čech Tom Ondrušek na střídačce jen v teplákovce.

To česká dvojice v Linköpingu naopak má důvěru od trenéra Johana Astbranta obrovskou. Matěj Jendrišák vévodí týmovým statistikám a pomalu se přesunul na post prvního centra. A daří se i Milanu Tomašíkovi. Svědčí o tom hlavně fakt, že když se sestava zužuje na dvě formace, vítkovický odchovanec zůstává mezi vyvolenými, kteří hrají.

Souboj Linköping – Warberg tak nebude jen duel o holou záchranu a snažením třeba i o třetí místo v tabulce, ale i soubojem hned čtyř Čechů na hřišti.

Pro Ondruška tímto zápasem sezona skončí, Sladký by se pak měl ještě přesunout zpět do Alingsas a pomoci se záchranou ve třetí lize.

Speciální pro Linköping bude zápas i v tom, že se po půlce sezony marodění vrátí na hřiště Anton Karlsson.

Pokud Warberg vyhraje, je vše jasné, další rok bude pokračovat v elitě. Ale pokud ne, bude muset zjišťovat, jak hrají jeho rivalové. Nováček z Höllvikenu to má přetěžké. Zajíždí do Växjö, které hraje v obrovské pohodě a i jen zisk jediného bodu by bylo velké překvapení. Ale v derby se může stát cokoli.

A pak je tu ještě Karlstad. Ten se představí na hřišti AIK Stockholm, kde už sezonu smutně zabalili. Vysněný postup do play off se rozplynul v duelu s Dalenem a gólem Fredrika Edholma při power play. Dál už to byla agónie v podobě prohry v pohárovém finále s městským rivalem Djurgaardenem a nakonec přišla i odevzdaná prohra 0:15 ve Falunu. AIK bojuje s vlastní motivací a Karlstad by tedy mohl téhle situace využít. Vítězství by mu dalo tři body a velkou naději na záchranu.

A je ještě jeden důvod, proč by měl zápas Karlstadu zajímat českého fanouška. Mluví se o tom, že jedním z kandidátů na post trenéra české reprezentace je Jan Erik Vaara, který dlouhá léta vedl švédský nároďák. Jenže Vaaru vábí pro novu sezonu právě i Karlstad.

Mohl by se stát tenhle uznávaný odborník trenérem Čechů? Jistě, je to možné, ale asi jedině v případě, že Karlstad spadne do druhé ligy. Pak by se na českou nabídku kývalo lépe.

Zápas švédské florbalové Superligy Linköping – Warberg můžete sledovat živě na VOYO.cz v sobotu od 17:00.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*