Radost Matěje Jendrišáka. FOTO: Per Wiklund.
27. 3. 2017 Švédsko (1) KOMENTÁŘŮ

Jendrišák rozhodl v čase 59:59 a Linköping dále živí semifinálovou naději

 



Nejlepší český florbalista Matěj Jendrišák znovu ukázal, jak nesmírně důležitý pro Linköping vlastně je. Páté čtvrtfinále série proti Mullsjö bylo opět vyrovnané a vypadalo to, že dospěje do prodloužení. Pouhou vteřinu před koncem ale český tahoun linköpingské ofenzivy zařídil snížení série na 2:3. V dalších duelech si postup vybojovala mistrovská Storvreta s Falunem.

Mullsjö jakožto třetí celek po základní části SSL mělo před play off na výběr ze dvou zbývajících soupeřů, pátého Linköpingu a šestého Dalenu. Týmu vedenému excentrickým kapitánem Davidem Gillekem se ale patrně nechtělo cestovat na sever Švédska do dalekého města Umeå, tudíž raději sáhl po jihošvédském Linköpingu.

Zatímco ale Strorvreta Dalenu s Patrikem Suchánkem po jednoznačné sérii 4:1 na zápasy rychle ukončila sezonu, Mulljsö se s Linköpingem doslova přetahuje o každý gól. A jinak tomu nebylo ani v pátém čtvrtfinále.

Už ve druhé minutě Matěj Jendrišák rozehrál standardní situaci Linköpingu, na jejímž konci Martin Karlsson ukázal divákům v hale sílu svého zápěstí pohlednou ranou do horního rohu branky domácích.

Záhy ale za Mullsjö pohotovým bekhendem vyrovnal bývalý hráč Pixba i Willeru-Ersigen Isaac Rosén. V polovině zápasu navíc lídr domácích David Gillek předvedl, že Švédsko na dvou mistrovstvích světa nereprezentoval náhodou. Individuální akci, při níž ukázal perfektní pokrytí míčku, vyšperkoval bombou zápěstím a Mullsjö v duelu prvně vedlo.

Někteří z domácích hráčů už možná v hlavě přemýšleli o oslavách po postupu ze čtvrtfinále, to byly ovšem předčasné představy.

Necelých šest minut před koncem totiž hostující Jendrišák ukázal, že kdysi během svého krátkého působení ve střešovickém Tatranu odkoukal od Milana Fridricha perfektní práci ve velkém brankovišti. Český centr vystihl ideální pozici a po přesné nahrávce Joakima Ströma tvrdou střelou z blízkosti vyrovnal na 2:2.

V 56. minutě ale přesnou trefou dostal domácí do dalšího postupového vedení po asistenci kapitána Gilleka Gustav Svensson. Kdo se z hráčů Mullsjö v tuto chvíli znovu zaobíral myšlenkami na semifinále, se opět unáhlil.

Na plátně ještě svítila fotka střelce Mullsjö, Linköping však okamžitě vyrovnal po krásné souhře celé pětky z hole Marcuse Johanssona. A tak mohla přijít chvíle českého centra.

Kdyby se Matěj Jendrišák nevěnoval florbalu, mohl by se rázem živit psaním. Jeho smysl pro drama by mu totiž lecjaký spisovatel mohl závidět. Do konce základní hrací doby zbývaly dvě vteřiny, když útočník Mullsjö Sebastian Palmqvist trochu nešťastně poslal balónek za mantinel za vlastní brankou. Hosté se tak v rychlosti mohli pokusit o poslední střelu.

Prudkou přihrávkou našel Christian Mattsson za brankou Matěje Jendrišáka, ten na tyčce nachytal bránícího švédského reprezentanta Kaspera Hedlunda a gólem v poslední sekundě si s Linköpingem po snížení stavu na 2:3 na zápasy vynutil šestý duel série.

O postupu mistrů ze Storvrety už zmínka padla, třetím a tedy předposledním semifinalistou je vítěz základní části Falun. Ten porazil tým z přístavního města Helsingborg výsledkem 9:5. Česko tak má v semifinále SSL jistého alespoň jednoho zástupce v osobě Martina Tokoše.

VÝSLEDKY ČTVRTFINÁLE PLAY OFF ŠVÉDSKÉ LIGY:

SÉRIE STORVRETA – DALEN

5. zápas

Storvreta – Dalen 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Branky
: 13. Sjögren, 24. Pettersson, 58. Rudd – 42. Kronberg, 52. Rokka. Diváci: 1 156. Konečný stav série: 4:1.

SÉRIE MULLSJÖ – LINKÖPING

5. zápas

Mullsjö – Linköping 3:4 (1:1, 1:0, 1:3)
Branky
: 5. Rosén, 32. Gillek, 56. Svensson – 2. Karlsson, 55. a 60. JENDRIŠÁK, 57. Johansson. Diváci: 1 590. Stav série: 3:2.

SÉRIE FALUN – HELSINGBORG

5. zápas

Falun – Helsingborg 9:5 (3:0, 2:1, 4:4)
Branky
: 9. a 22. Fahlström, 12. a 60. Enström, 15. Johansson, 36., 45. a 52. Hallén, 47. Fernqvist – 34. Manninen, 43. Kohonen, 47. a 47. Dargren, 48. Kivilehto. Diváci: 1 127. Konečný stav série: 4:1.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*