31. 12. 2013 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Top 10 světových florbalistů a Top 5 světových florbalistek roku 2013

 



Kdo byl za uplynulý rok nejlepšími zahraničními hráči? Redakce florbal.cz vybrala Švédy Rasmuse Enströma a Sandru Mattsson.

NEJLEPŠÍ SVĚTOVÍ FLORBALISTÉ ROKU 2013
1. Rasmus Enström (IBF Falun, Švédsko)

Rasmus Enstrom

Rasmus Enstrom

Falun je momentálně nejlepší florbalový tým světa a borec s širokou čelenkou je jeho lídrem. Co víc mohl dokázat? Dotáhl svůj celek k vítězství ve švédské lize, vyhrál Pohár mistrů a pokaždé byl u toho, když Švédové porazili Finy. Byl to prostě jeho rok!

 

2. Ketil Kronberg (IBK Dalen, Švéd. / Norsko)

Ketil Kronberg zaznamenal proti Warbergu hattrick, jeho celek však přesto prohrál

KetilKronberg zaznamenal proti Warbergu hattrick, jeho celek však přesto prohrál

Je sice Nor, ale uznávají ho všichni. Kdyby nebylo Kronberga, nehrál by Dalen finále švédské Superligy. Letos se mu povedlo dotáhnout podceňovaný tým z Umea do zápasů snů podruhé v řadě. Vidět ho mohli i diváci na turnaji Czech Open, do Prahy jezdí hodně rád.

 

3. Alex Galante Carlström (IBF Falun, Švédsko)

Alexander Galante Carlström slaví svou branku do sítě Siriusu

Alexander Galante Carlström slaví svou branku do sítě Siriusu

Sebestředný superstřelec z Falunu zaujal nejen výbornou formou, ale i kontroverzními výroky. Když má den, je téměř neuhlídatelný. Jeho forhendová střela tahem je jistě nejlepší na světě, když projde na bránu, nedá se chytat.

 

4. Tero Tiitu (Warbergs IC/Švéd., Finsko)

Tero Tiitu

Tero Tiitu

Je jen málo hráčů z Finska, kteří se dokázali prosadit ve Švédsku, nejlepší lize světa. Tero Tiitu to dokázal. Florbalový sympaťák se stal hlavní oporou a nejlepším střelcem Warbergu. nezastavilo ho ani nepříjemné zranění.

5. Alexander Rudd (IBF Falun, Švédsko)

Alexander Galante Carlström a Alexander Rudd

Alexander Galante Carlström a Alexander Rudd

Kdysi válel za Švédsko Fredrik Djurling a tenhle zrzavý dlouhán s dlouhýma rukama je jeho věrná kopie. Na hřišti stráví pokaždé přes 30 minut, aby se mohli Enström a Carlström pilně věnovat ofenzivě. Navzdory svému mládí má jisté místo v nároďáku Tre Kronor.

6. Petri Hakonen (SPV Seinäjoki, Finsko)

Petri Hakonen

Petri Hakonen

Finsko objevuje další novou kometu. Lítá okolo levého mantinelu a z pozice obránce pravidelně atakuje i soupeřovu branku. Petri Hakonen je prototyp zadáka, kterého by chtěl do týmu každý trenér, který má rád ofenzivní florbal. V All Stars Champions Cupu nebyl náhodou.

7. Johan Samuelsson (Granlo BK, Švédsko)

Johan Samuelsson

Johan Samuelsson

Je kapitánem Švédska, to mluví za vše. I díky němu je Granlo, nedávný nováček ligy, jistě na příčkách, znamenajících play off. I když přes léto bojoval s únavovým syndromem, dal se dopořádku a hraje tak, jak jsou fanoušci zvyklí. Tvrdě, silově, poctivě dozadu, ale i hodně produktivně.

 

8. Kim Nilsson (AIK Stockholm, Švédsko)

Útočník AIK Kim Nilsson

Útočník AIK Kim Nilsson

Loni Švédům zařídil titul mistrů světa a letos mu forma zůstala. I když se play off v poslední sezoně AIK nepovedlo, tentokrát je tým ze Stockholmu na čele a Kim s číslem 7 vede kanadské bodování! Pro švédský národní tým je nepostradatelný.

9. Martin Östholm (Pixbo Wallenstam, Švédsko)

Martin Östholm

Martin Östholm

Určitě znáte jeho ránu! Jedna florbalová značka na ní dokonce postavila i parádní reklamní kampaň. Podsaditý obránce Pixba si ale nezískal respekt jen tím, že rozbil barel s vodou. I díky němu je tým z předměstí Göteborgu v horních patrech švédské ligy.

10. Sami Koski (SPV Seinäjoki, Finsko)

Sami Koski

Sami Koski

Ranař z SPV si vydobyl místo v národním týmu a na Poháru mistrů v Tampere se na něj mohl jeho tým spolehnout. A diváci umí ocenit jeho nepředvídatelnou střelu, která mnohdy končí v šibenicích!

NEJLEPŠÍ SVĚTOVÉ FLORBALISTKY ROKU 2013
1. Sandra Mattsson (Djurgårdens IF, Švédsko)

Nina Rantala, Sandra Mattsson, Švédsko - Finsko, finále MS 2013, Ostrava

Robur Dobyvatel. Žádná obrana pro ni není nepřekonatelná, při své premiéře na mistrovství světa zazářila. Švédkám pomohla ke zlatu a sama si odnesla trofej pro nejužitečnější hráčku turnaje. Její přihrávka na 3. gól finále byla možná nejhezčím momentem šampionátu.

2. Anna Jakobsson (Endre IF, Švédsko)

Anna Jakobsson, Švédsko, MS 2013, Ostrava

Narodila se se střelným prachem v žilách a demonstruje to všude tam, kde vytáhne florbalku z vaku. Na MS dala 7 ze svých 10 gólů v zápasech, v nichž šlo do tuhého. Hattrick ve finále se naposledy povedl krajance Saře Kristoffersson v roce 2007.

3. Emelie Lindström (Djurgårdens IF, Švédsko)

Anet Jarolímová, Emelie Lindström, Česko - Švédsko, semifinále MS 2013

Takhle se s mezinárodní scénou loučí královna! Odvěká kanonýrka vyměnila přesné rány za gólové přihrávky a byla z toho ještě větší pastva pro oči. Znovu posunula ženský florbal o kus dopředu. I díky ní je její tým nejproduktivnější v Superlize.

4. Silvana Nötzli (KAIS Mora, Švýcarsko)

Silvana Nötzli, Česko - Švýcarsko, o 3. místo, MS 2013, Ostrava

S ní a bez ní má švýcarská reprezentace sakra rozdíl. Členka zabijácké lajny Mory bez velké nadsázky sama rozhodla o bronzových medailích pro svou zemi. Oba 2 góly ve skupině, zlatý v zápase o 3. místo, českým reprezentantkám se o ní bude ještě dlouho zdát…

5. Anna Wijk (KAIS Mora, Švédsko)

Gundega Vancane, Anna Wijk, Švédsko - Lotyšsko, čtvrtfinále MS 2013, Ostrava

Má klíčový význam pro Moru, v níž se podepsala pod necelou polovinu gólů v sezoně. V národním týmu ovšem zas tak nevyčnívala. Stala se sice nejproduktivnější hráčkou šampionátu, ale s výjimkou jediného bodu všechny nasbírala proti slabším soupeřům.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*