Vede cesta na olympiádu přes Ameriku? Foto: Flickr IFF
28. 7. 2017 Svět - ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

Americká cesta? Pomohla by nám olympiáda v Los Angeles a Světové hry v Birminghamu, říká sekretář IFF. Cesta je ale trnitá

 



Florbal bojuje o svůj olympijský sen. Premiérově se dočkal zařazení na Světové hry, které jsou dlouhodobě považovány za jistý předstupeň k tomu, aby se sport následně objevil pod vytouženými pěti kruhy. A jak se zdá, tak vedení světového florbalu věří v „americkou cestu”, která by znamenala, že po následujících světových hrách v americkém Birminghamu by se představil na olympijských hrách v roce 2028, které by uspořádalo Los Angeles. Plán má ale několik zákoutí.

Touha dostat florbal na olympijské hry je zjevná a tématu se tak nevyhnou ani nejvyšší představitelé Mezinárodní florbalové federace, kteří se nebojí označit Světové hry 2017 za nejdůležitější akci v historii florbalu.

Jak známo, tak do budoucna existují dvě cesty, kterak dostat sport mezi smetánku. Jednak jej tam může zařadit Mezinárodní olympijský výbor anebo může být od roku 2020 vybrán pořadatelem jako jeden z pěti sportů, které se na dané olympiádě objeví.

První cesta nabízí hned dva zásadní zádrhele: florbal – při vší úctě k němu – zatím ani zdaleka není globálním sportem se širokou světovou špičkou a obecně rozvinutou infrastrukturou. Navíc by na jeho úkor téměř jistě musel být jiný kolektivní sport vyřazen.

Je jasné, že za svůj vyvolený sport by nejraději zvolili Švédi nebo Finové, jenže ani tady cesta v dohledné době nepovede. Za tři roky hostí letní olympiádu Tokio, následovat by měla dvojice Paříž – Los Angeles. Takže nikoliv země, ve kterých je florbal na takové úrovni, aby mohl reálně pomýšlet například na medailové ambice.

Florbal ale přesto vidí potenciál v „americké cestě“, alespoň dle generálního sekretáře Mezinárodní florbalové federace Johna Lijelunda, který se na toto téma vyjádřil pro přidružený herní server InsideTheGames.biz. Řekl bych, že pokud dostane Los Angeles hry v roce 2028 – o čemž samozřejmě nyní nic nevíme – tak bychom se mohli představit také na příštích světových hrách v americkém Birminghamu a mít další možnost se ukázat,” řekl Lijelund.

Spojené státy přitom už zkušenosti s florbalem na Světových hrách mají. Hrají tady jako nejlepší celek mimo Evropu. Pokud by se to podařilo také v roce 2021, tak by to bylo dobré,” podělil se generální sekretář o své vize.

Jenže opět, nic není jisté. Světové hry 2021 se v Alabamě sice skutečně uskuteční, ale ještě ani není známo, zdali si florbal svou pozici mezi participujícími sporty udrží. Olympiáda v roce 2028 rovněž nebyla Los Angeles zatím přidělena, byť se prý jedná o jistou věc. Jasno by mělo být 13. září, kdy se Mezinárodní olympijský výbor sejde v peruánské Limě.

Ani v případě neúspěchu ale jeden z nejvyšších představitelů Mezinárodní florbalové federace neskládá zbraně. „V opačném případě by rok 2032 byl logičtější z pohledu toho, že bychom mohli uvažovat o přidání florbalu mezi olympijské sporty,” uzavřel někdejší skvělý gólman John Lijelund.

Co myslíte, započne v září jedenáctiletá cesta na trase Lima – Birmingham – Los Angeles?


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*