4. 2. 2014 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Slovensko se raduje, v Polsku měli skandál. Kvalifikaci opět rozhodovalo skóre

 



Vypadalo to jednoduše, nakonec to ale dopadlo zle. Poláci mohli oslavit postup na mistrovství světa před domácím publikem, ovšem jejich mise skončila blamáží. A radovalo se Slovensko. I když i v Bratislavě domácí tým fanoušky nejdřív zklamal.

Poprvé zasáhly do kvalifikačních bojů všechny přihlášené týmy kromě pořadatele. V evropské části se hrálo o 10 vstupenek. Týmy na prvních 2 pozicích měly jistotu, umístění na 3. příčce byla loterie, postupovaly z nich 2 ze 4 skupin. I když se pro větší spravedlnost a počítání lepších týmů ze 3. míst nakonec škrtaly zápasy s trpaslíky, nebyly turnaje příliš spravedlivé. Slováci si jistě mnou ruce, že ten jejich končil o den později než ten v Polsku.

Už po úvodních kolech bylo zřejmé, že nepříjemná hra nervů se nevyhne Polsku a Německu. Zvlášť Poláci si v domácím prostředí vybrali černé dny. „Nemyslím si, že jsme vypadali jako favoriti, aspoň já to tak cítil,“ říká Michal Dziurdzik, bývalý zadák FBC Ostrava o nepříliš dobrém rozpoložení v polském týmu. „Myslím, že jsme hráli od začátku špatně. První 3 góly byly po chybách a Rusové toho využili,“ vrací se k prohře 4:8.

V sobotu prohráli svůj boj o přímý postup Slováci. Estonci jim vrátili prohru z minulého MS celkem jednoznačně. Na výsledku 6:1 měl lví podíl gólman Markus Oige a také 4gólový střelec Andreas Woiduma. Skoro 1400 diváků bylo v rozpacích.

Slováci ale věděli, že pořád mají trumfy v ruce. Poláci si totiž po prohře s Ruskem zápas o skóre proti Francii předehráli o den dřív než oni. „Zítra proti Belgii musíme nastřílet co nejvíc gólů,“ věděl tak dopředu slovenský forvard Ladislav Gál.

V polském táboře mezitím došlo k nečekané události. Švédský kouč Patric Johansson se rozhodl do posledního zápasu nenominovat čtveřici hráčů ze švédských lig. Mattias Mikulski, Tomasz Gaicki, Michal Gaicki i gólman Jimmy Heimer to podle zákulisních informací přehnali v sobotu s večírkem a trenér je okamžitě vyřadil z kádru. Proti Ukrajině mělo Polsko jen jednoho brankáře!

Michal Dziurzdik (uprostřed) v souboji s Ruskem. Vpravo je jeden ze 4 vyřazených hráčů Tomasz Gaicki.

Michal Dziurzdik (uprostřed) v souboji s Ruskem. Vpravo je jeden ze 4 vyřazených hráčů Tomasz Gaicki.

Slováci pak už jen doufali, že se jim podaří vyhrát nad Belgií alespoň 14tigólovým náskokem. Když se pak v 56. minutě završil žilinský útočník Marián Galovič v přesilovce hattrick a posunul skóre na konečných 16:1, bylo jasno. „Je to naprosto šílený pocit! Věděli jsme, že potřebujeme vyhrát alespoň o 14 gólů a nakonec to bylo o 15. A jedeme do Švédska! Tohle je velmi důležitá chvíle pro slovenský florbal, zase to tenhle sport u nás víc zpopularizuje,“ řekl serveru IFF šťastný Marek Bulko.

Poláci byli v roli pasivních diváků. A nakonec zklamaných. „Jasně, že jsme to sledovali. Ale bylo to beznadějné,“ ulevil si Dziurdzik. „Je to smutné, v prosinci se bude hrát bez nás. Navíc já tolik fanoušků viděl na florbale naposledy, když jsem hrál za Ostravu finále ligy. Mohl to být krásný zážitek…“ litoval Dziurdzik.

Tentokrát hrály karty do ruky Slovensku, s nímž slaví postup i český konzultant na střídačce Jan Zahalka. Je to možná náplast za v kvalifikaci v roce 2010, kdy východní sousedé cítili křivdu. Čáru přes rozpočet jim tehdy narýsovala Gruzie a její kontumace.

Německo také na úvod bojů o MS zakoplo. Obhájce 4. místa z minulého šampionátu prohrál s Dánskem, ovšem pak si cestu k postupu prostřílel díky vysokým vítězstvím nad Nizozemskem a Rakouskem. Zato Italové tentokrát zůstali mimo hru. Skóre v utkáních s Maďarskem a Lichtenštejnskem příliš nenahnali.

Tabulka evropských týmů na 3. místech:
1. Německo 4 2 0 2 31:14 4
2. Slovensko 4 2 0 2 25:20 4
——————————————–
3. Polsko 4 2 0 2 27:24 4
4. Itálie 4 2 0 2 24:27 4

Šampionát v Göteborgu se uskuteční od 5. do 14. prosince a bude se hrát podle modelu, který měl nedávno premiéru na ženském šampionátu. Čili: elitních 8 týmů vytvoří 2 skupiny, z nichž jdou první 2 celky přímo do čtvrtfinále, zbylé 2 o něj budou bojovat se 4 nejlepšími týmy ze slabších skupin. Český tým ve skupině narazí na jednoho z trojice Švédsko, Finsko, Švýcarsko a dále pak na 2 celky z kvarteta Norsko, Lotyšsko, Německo, Estonsko.

Losovat se bude v březnu.

Rozdělení do košů pro losování:
1. koš:
Švédsko, Finsko, Švýcarsko, ČESKO

2. koš:
Norsko, Lotyšsko, Německo, Estonsko

3. koš:
Rusko, Kanada, Slovensko, Japonsko

4. koš:
Dánsko, Austrálie, USA, Korejská republika


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*