Mattias Samuelsson. Foto: Per Wiklund Mattias Samuelsson. Foto: Per Wiklund
22. 9. 2017 Švédsko (3) KOMENTÁŘŮ

Švédská florbalová liga startuje! Kdo nejlépe posílil?

 



Letní pauza skočila i ve švédské florbalové Superlize a už v pátek začne nová sezona. Po loňské úspěšné premiéře pokračuje vysílání na stanicích NOVA Sport a VOYO. V nejlepší lize světa se ale nezahálelo ani přes prázdniny a týmy posilovaly a nakupovaly. Komu toto období vyšlo nejlépe a co můžeme v nové sezoně čekat? Tady je velké preview!

FALUN

Nejlepší tým světa? V uplynulé sezoně jednoznačně. Ale teď je tu další výzva, obhajoba pozice. Falun udržel všechny velké hvězdy, ale přece jeho kádr zeštíhlel. Mrzet může odchod centra Simona Palména, který hrál i v přesilovkové formaci. Po splnění snu v podobě zisku zlata odešel do Švýcarska také Martin Tokoš. Obměna ale velká není.

Falun ve finále Czech Open dokráčel k vítězství. Foto: www.czechopen.cz

Falun ve finále Czech Open dokráčel k vítězství. Foto: www.czechopen.cz

VÄXJÖ

Finalista posledního ročníku zažil loni snovou sezonu, před tou novou se ale musí smířit s odchodem lídra statistik Valdemara Ahlrotha. Muž, který byl u čtvrtiny všech gólů Vipers, bude citelně chybět. Náhrada do ofenzivy nepřišla skoro žádná, a tak kouč Niklas Nordén bude sázet na výtečně organizovanou defenzivu a Eero Kosonena v brance, který byl loni nejlepším gólmanem SSL.

Valdemar Ahlroth. Foto: Per Wiklund

Valdemar Ahlroth. Foto: Per Wiklund

Více odpovědnosti bude na Jesperovi Sankellovi nebo Ludwigovi Perssonovi. Ještě lepší sezonu než loni by ale mohl mít ofenzivní zadák Markus Jonsson, který roste v jednoho z nejlepších rozehrávačů ligy.

MULLSJÖ

Fanoušci se shodnou, že tenhle tým hrál loni nejhezčí florbal. Ofenzivní pojetí ještě neslo rukopis kouče Mikaela Hilla, který předal trenérské žezlo Andreasi Elfovi. Jenže i proto v Mullsjö doufali minimálně v účast v Superfinále. Povést by se to mohlo letos.

Mullsjö. Foto: Per Wiklund

Mullsjö. Foto: Per Wiklund

A to i proto, že do týmu přichází jeden z nejlepších praváků ve Švédsku Anton Vestlund s vizitkou 28 gólů v dresu sestupujícího Karlstadu. Ještě jeden výrazný přestup ale v Mullsjö zaznamenali. Centr Rikard Eriksson zůstal po sestupu Warbergu stále v reprezentaci a v nové sezoně bude chtít ve šlapajícím týmu zapomenout na loňskou zpackanou sezonu.

STORVRETA

Pokud některý z týmů opravdu dobře nakupoval, pak jsou to hlavně Orli z Uppsaly. Slavný klub ale ani nemohl jinak. Loňské čtvrté místo v základní části a vyřazení v semifinále bylo pro náročné publikum zklamáním. A tak přichází vycházející hvězda Tobbe Gustafsson z Linköpingu a také pohotový střelec Valdemar Ahlroth z Växjö – oba vítězné typy.

Mattias Samuelsson. Foto: Per Wiklund

Mattias Samuelsson. Foto: Per Wiklund

O restart se pokusí zadák Filip Stenmark, který nezvládl zachránit Warberg. Jedinou větší ztrátou je odchod gólmana Jonase Gustafssona do Linköpingu, kterému logicky bylo málo dělat náhradníka reprezentační stálici Viktorovi Klinstenovi. Storvreta se rozloučila i s Joelem Kanebjörkem, který posílí nováčka z Örebro.

LINKÖPING

V týmu Crusaders to vypadá na velkou přestavbu. Změn je na jedno léto možná až příliš a hlavně zmizely velké pilíře z defenzivy. Linköping se bude muset vypořádat se ztrátou reprezentačního zadáka Tobiase Gustafssona i poctivce Jespera Johanssona. A když se k tomu přičtou odchody Christiana Mattssona, Marcuse Johanssona a Milana Tomašíka, postrádá tým zničehonic jednu opravdu silnou lajnu.

Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund

Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund

Do obrany se tak asi přesune Joel Dagman a nový trenér Andreas Harnesk bude doufat, že týmu zůstane ofenzivní síla. Jedničkou v útoku bude zcela jistě Matěj Jendrišák, góly se ale budou čekat i od Fina Johannese Jokinena, který přišel ze švýcarského Klotenu. Spokojenost ale jistě panuje na poli gólmanů. Slabší místo vyspraví příchod Jonase Gustafssona ze Storvrety, který má ambice stát se jedničkou.

DALEN

Loni to byl hodně nudný florbal zaměřený hlavně na defenzivu, a i proto je tu pokus o radikální změny. Dalen se pokusem o útočný florbal prezentoval už na Bohemia Trophy v Mladé Boleslavi a sázka na bezstarostné mládí by mohla herní projev oživit. V týmu zůstává stálice Ketil Kronberg i rychlík Jonas Svahn, chybět ale můžou zkušenosti a góly Jima Johanssona, Johana Erikssona či Patrika Suchánka.

Kapitán Dalenu Ketil Kronberg. Foto: Per Wiklund.

Ketil Kronberg. Foto: Per Wiklund.

Vetší prostor ale jistě dostanou Patrik Rokka nebo ofenzivně naladěný bek Viktor Nystedt. Překvapením je jméno Andrease Carlboma na soupisce. Zdá se, že bývalý kanonýr a nejlepší střelec ligy ze sezony 2005/06 se chce ve svých 35 letech pokusit o comeback!

PIXBO

Na poslední sezonu okamžitě zapomenout a rychle se odrazit zase nahoru. To bude pro Pixbo hlavní motiv sezony. Bylo zřejmé, že něco nefunguje, a tak kouč Per Tjusberg přenechal své místo Jonasovi Eliassonovi, který úspěšně vedl ženský tým. Lišky ukázaly, že potenciál hrát o vyšší příčky mají. Na Czech Open došly až do finále a šance se chytli mladíci Tom Carlsson nebo Philip Bringestedt. Dobře umí zahrát Martin Östholm a střelecky se daří Maxi Wahlgrenovi.

Martin Östholm z Pixba. FOTO: Per Wiklund.

Martin Östholm. Foto: Per Wiklund

Pixbu možná může být líto, že nedopadly rozhovory o setrvání střelce Patrika Malmströma, který ztratil místo v elitní formaci a půjde hrát o level níž do Lindas Waves. Vize Lišek prezentoval na předsezónní tiskovce velezkušený Daniel Calebsson, a tak se zdá, že kapitán a centr nebude chybět ani v nové sezoně.

HELSINGBORG

Tenhle tým bude českého fanouška opravdu hodně zajímat. Helsingborg mívá pravidelně velké ambice, ale na opravdový úspěch se stále čeká. Složení sestavy má v rukou stále hrající manažer Juha Kivilehto, který dokázal udržet v týmu i Miku Kohonena. Předsezonní zápasy navíc ukázaly, že legendární Fin opravdu nenechal nic náhodě a vypadá o 10 let mladší než loni. Jenže hlavní oporou by měl být třetí z finské trojice Nico Salo, kterého si Helsingborg pojistil už krátce po MS.

Mika Kohonen, Helsingborg. Foto: Per Wiklund

Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund

A pak jsou tu dvě české akvizice: Patrik Suchánek dostane dost prostoru, přístavní tým je totiž zvyklý točit jen dvě obranné dvojice. Důležité budou i výkony Dana Šebka, který je hodně ceněný pro svou tvrdou práci na hřišti, a góly budou bonusem navíc. I přes slušné nákupy má ale Helsingborg hodně úzký kádr, na což loni dojel.

SIRIUS

Loni uniklo Siriusu play off jen těsně, ale kouč Niklas Johansson ukázal, že buduje opravdu hodně kompaktní tým. V poslední sezoně vyrostl svými výkony hlavně rozehrávač Kalle Kostov-Bredberg a mrzela asi jen slabší produktivita tří vyrovnaných formací. I proto v týmu přivítali velezkušeného centra Joakima Olssona, který se do Uppsaly vrací z AIK.

Sirius. Foto: Per Wiklund

Sirius. Foto: Per Wiklund

Přednost ale dal právě Siriusu před Storvretou. Důležité je, že si kariéru dál prodlužuje kapitán a lídr Dan Johansson. Problémem ale může být odchod finské brankářské jedničky Jarna Ihmeho. Přece jen Hampus Bodin ani novic z Gävle Tobias Steineck takové renomé nemají. Ihme byl loni druhým nejvytěžovanějším brankářem ligy.

AIK STOCKHOLM

Staré dobré časy se vrací. Aspoň to tak vypadá. Gnaget našli nového spasitele, Andreas Stefansson ve své premiérové sezoně v SSL dokázal nastřílet 50 gólů a stal se novou tváří slavného klubu.

Andreas Stefansson. Foto: Per Wiklund

Andreas Stefansson. Foto: Per Wiklund

Trenér Magnus Jäderlund dostal volnou ruku i trpělivost klubového vedení a v další sezoně by měly jít výkony týmu zase o stupínek nahoru. Třeba i proto, že si sedlo složení obranných řad, zkušenosti dál nabírá supertalent Simon Götz a ze Salemu přišel další střelec Kevin Haglund. Skončilo i hledání brankářské jedničky. Tou by měl být Albin Engholm, který má za sebou štaci na florbalové univerzitě v Umeå a prošel si i Storvretou.

HÖLLVIKEN

Loni to byla záchrana, ale docela skandální. Ale na to už se ve Švédsku neptají. Důležité bude, jak se tým z bohatého městečka na jižním pobřeží připravil na novou sezonu. Na nějaké výrazné posílení to nevypadá. Z větších jmen se přestěhoval jen zadák Pixba Kim Lundström. Je ale pravda, že Höllviken potřeboval hlavně vyztužit defenzivu.

Mattias Andersson. Foto: Per Wiklund

Mattias Andersson. Foto: Per Wiklund

Vepředu to bude hlavně o elitní formaci okolo Johannese Wilhelmssona, ten ale v předsezonní přípravě marně hledal formu a třeba na Czech Open švédský tým potupně vypadl už po čtyřech zápasech. Kouč Vidar Jonsson tak musí mít vrásky na čele.

THORENGRUPPEN

Loni to dlouho vypadalo na sestup, ale tým z Umeå během sezony dokázal stabilizovat sestavu a i díky příspěvku uzdraveného Ondřeje Mikeše v předstihu zařídit záchranu. A na zlepšování se bude pracovat dál. Sice už bez české dvojice, neboť domů se vedle Mikeše vydal i Jakub Hubálek, ale s novými posilami. Tou nejvýraznější by měl být Albin Andersson, který přichází z konkurenčního Dalenu.

Andreas Falkeid. Foto: Facebook

Andreas Falkeid. Foto: Facebook

Povedlo se také definitivně dohodnout angažmá Tobiase Bergforse z Djurgaardenu, který loni jen vypomáhal. Zajímavou výzvou je i angažmá gólmana norské reprezentace Andrease Falkeida.

JÖNKÖPING

Tradiční florbalové město čekalo na návrat mezi elitu tři dlouhé sezony. Sezona se povedla na jedničku jak v základní části, tak i v play off. Jönköping ztratil jen jediný zápas a jen třikrát remizoval. A ve vyřazovacích bojích byl stoprocentní. Spoleh byl na lídra statistik Rickarda Hessmera, který v průměru dělal tři kanadské body na zápas.

Rikard Hessmer. Foto: Facebook

Rikard Hessmer. Foto: Facebook

Sportovní manažer Jakob Olofsson si pro boje v Superlize vytipoval hlavně výrazné osobnosti z druhé nejvyšší soutěže. Ať jsou to Tobias Zälle nebo Joel Wadsten, oba jsou to góloví hráči. Hodně se čeká i od kapitána švédské juniorky Otto Weidmana.

ÖREBRO

Byl to šok, když podceňovaný tým skolil v play off favorizovaný Kalmarsund s Kimem Nilssonem v sestavě. Ale Örebru se vyplatila sázka na týmové pojetí a i posily pro novou sezonu ukazují směr ke stabilitě kádru. Trenér Gabriel Brandberg přivítal v týmu dva velezkušené centry.

Simon Palmén (8). Foto: Facebook

Simon Palmén (8). Foto: Facebook

Simon Palmén přichází s vizitkou vítěze Superligy a o zkušenostech Joela Kanebjörka není třeba mluvit. Nováček tak rozhodně může přemýšlet i na vyšší cíle, než je záchrana. Tým se navíc opírá i o charismatického kapitána Simona Jirebecka. Örebro bude nová krev v soutěži a rozhodně Superlize pomůže.

NOVA Sport a VOYO chystá pro novou sezonu přes 60 přímých přenosů, ten první bude vysílán už v pátek. Premiérový zápas nového ročníku a derby mezi Mullsjö a Jönköpingem začne v 19:55. Pravidelně se můžete těšit vždy na florbalovou středu, pokud bude v SSL hracím dnem.

Zatím známý plán přenosů:

pá 22.9.2017 20:00 Mullsjö AIS – Jönköpings IK
ne 24.9.2017 17:00 AIK IBF – IBK Dalen
st 27.9.2017 19:00 Storvreta IBK – IBF Örebro
ne 1.10.2017 17:00 Jönköpings IK – FC Helsingborg
ne 8.10.2017 15:00 FC Helsingborg – Växjö IBK
st 11.10.2017 19:00 Storvreta IBK – AIK IBF
ne 15.10.2017 17:00 Linköping IBK – FC Helsingborg


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • malmström + soderling napsal:

    malmström v pixbu nepokračuje (Lindas) a u siriusu bych zminil prichod Söderlinga z Ery, kterej asi bude hrat s olssonem prvni lajnu, takze by mel mit bodu vic nez dost 🙂

  • Yan napsal:

    Sice jsem se k přečtení dostal až teď, ale díky moc za článek, žiješ ve Švédsku nebo jsi zapálený fanoušek z ČR? 🙂

Napsat komentář

*