András Czitrom zemřel po těžké nemoci. Foto: International Floorball Federation
12. 11. 2017 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Zemřel první prezident Mezinárodní florbalové federace András Czitrom

 



Smutná zpráva se rozlétla do florbalového světa z Helsinek. Ve věku 65 let totiž po těžké nemoci zemřel András Czitrom, první prezident Mezinárodní florbalové federace, přičemž tuto pozici zastával v letech 1986 – 1992. Původem maďarský funkcionář, který dlouhodobě žil ve Švédsku, se dokonce loni dočkal uvedení do tamní florbalové síně slávy.

Životní pouť Andráse Czitroma se začala psát v Maďarsku v roce 1952, o třináct let později přesídlil s rodinou do Švédska, kde během brigády ve sportovním centru objevil sport zvaný florbal.

Florbalu následně zasvětil celý svůj život, což dobře dokresluje následující citace. „Pan Czitrom hrál nesmírně důležitou roli v samotném vytvoření a rozvoji florbalu, který je dnes globálně rozšířen a znám po celém světě. András byl klíčovou osobou při vytvoření vůbec první národní federace – Švédské florbalové federace a mezi lety 1983 – 1986 působil jako její prezident, následně mezi lety 1986 – 1990 jako její generální sekretář,“ píše IFF na svém webu.

Na svého faktického stvořitele federace nezapomněla a v roce 2016 jej uvedla do Síně slávy Švédské florbalové federace.

Tím ale výčet jeho manažerských úspěchů zdaleka nekončí. Současně s vytvořením Švédské florbalové federace se postaral o to, aby byla uznána Švédskou unií sportu, což následně výrazně usnadnilo fungování organizovaného florbalu ve Švédsku. Klíčovou roli sehrál také při založení Finské florbalové federace a nezapomněl ani na svou rodnou zemi, v roce 1989 založil Maďarskou florbalovou federaci.

V roce 2011 se při oslavách 25. výročí založení Mezinárodní florbalové federace dočkal jako první člověk na světě ocenění IFF Golden Service Award za své služby florbalu.

András Czitrom je v krátké době druhou výraznou florbalovou osobností, která opustila tento svět. V květnu zemřel Fin Klaus Koskela, 59-letý odborník zasvětil prakticky celý svůj profesní život práci s florbalovými rozhodčími.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*