1. 4. 2014 Švédsko (2) KOMENTÁŘŮ

Magnus Svensson končí! Rodina mě vždy podporovala, je čas abych jim to vrátil, říká nejlepší florbalista za rok 2008

 



Jedna z ikon švédského florbalu a jeden z nejlepších světových florbalistů Magnus Svensson se rozhodl ukončit svoji bohatou kariéru. Dvojnásobný mistr světa a trojnásobný mistr Švédska poskytl rozhovor pro server innebandymagazinet.

Svensson byl i v letošní sezoně velkou oporou Warbergu. Opět vyhrál klubové bodování a svůj celek dotáhl až do play-off, kde je již ve čtvrtfinále vyřadil stockholmský AIK.

Kdy jsi se rozhodl, že tato sezona bude ta poslední?
Vedení klubu jsem to oznámil loni o Vánocích. Již v létě jsem začal pociťovat, že potřebuji delší čas na regeneraci a odpočinek. Hodně jsem o tom přemýšlel, ale mé tělo již nedokáže dál snášet tuto zátěž.

Vraťme se ještě ke čtvrtfinálové sérii s AIK. Jaká byla série z Tvého pohledu?Hráli jsme trochu jiný systém než v základní části. Bohužel jsme měli tři hráče zraněné, které jsme nemohli využít. V prvních dvou zápasech nám nic nevyšlo a tak jsme se vrátili k původnímu systému. AIK má hrozně silnou první formaci a té se proti nám dařilo.

Objevilo se mnoho komentářů ke Tvému konci. Je mezi nimi nějaký, kterého si zvláště vážíš?
Dostal jsem mnoho vzkazů od současných až po bývalé spoluhráče. Velmi si cením toho, že si na mě vzpomněli ti, se kterými jsem začínal. Jsem šťastný, že jsem dostal tolik vzkazů.

Jak Tvé rozhodnutí vzala rodina?
Mám dvě děti ve věku 4 a 2 let. Ty z toho ještě nemají takový rozum, ale manželka je šťastná. Rodina mě vždy velmi podporovala, bez ní bych nikdy nedosáhl úspěchů. Teď nastal čas, abych jim jejich podporu vrátil.

Patříš mezi úzkou skupinu lidí, kteří vyhráli ocenění pro nejlepšího světového florbalistu. Jaké to být na seznamu s hráči jako Anders Hellgård, Mika Kohonen a Rasmus Enström? (anketa vznikla v roce 2005 – pozn. red.)
Nemyslel jsem si, že někdy něčeho takového dosáhnu. Je to největší pocta, kterou můžete získat. Všichni jsou legendami a je skvělé, že jsem dosáhl stejného ocenění jako oni.

Kdy si myslíš, že jsi hrál svůj nejlepší florbal?
Bylo to právě v roce 2008. Tehdy jsem právě získal již zmíněné ocenění a s Warbergem jsme na jaře slavili titul. Dařilo se mi i na reprezentační úrovni. Cítil jsem se opravdu ve výborné kondici.

Jaké je Tvé tajemství úspěchu?
Vždy jsem ke všemu přistupoval s tím, že chci vyhrát a pokud se to podařilo, bylo to velmi příjemné. Musíte se také umět správně a včas rozhodnout. Talent jsem zdědil po otci. Tomu šlo snad úplně všechno, takže i jemu patří velký dík za mé úspěchy.

Který gól by jsi ze své sbírky vybral jako nejkrásnější?
Můžu si vybrat i trestné střílení? Je těžké vybrat jeden. Vybírám tedy ten, jímž jsem rozhodl finále v roce 2008 proti AIK.

Kdo podle Tebe získat letos mistrovský titul? Storvreta, Pixbo, Falun nebo AIK?
Myslím, že titul obhájí Falun. Mají velmi dobrý mix hráčů.

Warberg patří mezi nejúspěšnější kluby. Kdo se nejvíce podílí na úspěchu?
Především ti, kteří nejsou příliš vidět. Jsou to lidí v pozadí klubu. Odvádí velmi tvrdou práci a já jsem rád, že jsem s nimi mohl spolupracovat. Zaslouží si velkou pochvalu.

Jaké je budoucnost klubu?
Stará generace končí a po ní nastoupila nová, které je potřeba dát čas. Nic se nevybuduje za rok. Měli jsme teď tři špatné sezony, ale všechno chce čas. Znovu se dostaneme na nejvyšší příčky.

V týmu je mnoho skvělých hráčů. Kdo bude další Magnus Svensson?
Sebastian Welin-Odeback je výborným hráčem. Má mnohem lepší techniku než já, ale to není všechno. On by měl být budoucí oporou a táhnout tým. Má před sebou skvělou budoucnost.

Nedočkáme se toho, že se stanete posilou trenérského týmu?
Ne, to rozhodně ne. Chci svůj čas věnovat rodině. Nechci teď trávit každý víkend mimo domov. Uvidíme v budoucnu, ale nyní o takové možnosti neuvažuji.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*