30. 4. 2014 Zahraničí (3) KOMENTÁŘŮ

Michal Podhráský míří do TPS Turku. A co další reprezentanti?

 



Příští 2 sezony stráví obránce národního týmu Michal Podhráský s největší pravděpodobností v dresu finského TPS Turku. Stálice sestavy Tatranu, s nímž získal 3 tituly, je velmi blízko přesunu do 9. týmu uplynulé sezony Salibandyliigy. Měnit dres bude najisto útočník Tomáš Sladký, který se možná potká s Podhráským v jedné soutěži.

Elitní český obránce už Turku kývl, teď jen čeká, jak se domluví kluby. A podle Tomáše Kafky, který přestup vyjednává, je vše na dobré cestě. Vidím to tak na 90%, že odejdu,“ hlásí Podhráský. Po podpisu smlouvy by se jel podívat na halu, vybrat si bydlení…

Ovšem to nejpodstatnější už ví. „Bavil jsem se nimi už o pozici v týmu, vysloveně si mě vyhlédli. Napsali mi, že potřebují pravorukého obránce do přesilovky, do 1. lajny, protože v minulé sezoně měli jen jednoho obránce, který hrál napravo,“ přibližuje.

A věří, že když bude podávat výkony, jaké odváděl dosud v Tatranu, zařadí se v Turku mezi klíčové hráče. „I vzhledem k tomu, že ten tým nepatří ve Finsku k úplné špičce, mohl bych si tam zahrát i klíčové momenty zápasu,“ přemítá.

Liga vicemistrů světa prý byla jeho vyhlédnutou destinací. „Jejich florbal se mi hrozně líbí, je to spousta krátkých přihrávek, rychlé náběhy…“ těší se. Sám cítí, že by se tam mohl hodit víc než do Švédska. „Když si představím, že bych každý víkend hrál proti 2metrovým klukům, to třeba pro mě nemusí být úplně ono… Finsko byla opravdu má vysněná volba a jsem rád, že se mi ozvali,“ říká.

Filip Ullmann v dresu Caperiotäby.

Filip Ullmann v dresu Caperiotäby.

Na uvolněném místu v obraně by v Tatranu rádi viděli jiného reprezentačního zadáka, Filipa Ullmanna, jenže ten o návratu do mateřského klubu vůbec neuvažoval. Třebaže jeho Caperio sestoupilo a navíc se muselo stěhovat. O patro níž totiž hraje i partnerské Täby, a tak Ullmannův klub přešel pod křídla Djurgårdenu, který dosud hrál až 4. nejvyšší švédskou ligu.

Nyní díky Caperiu bude hrát o 2 úrovně výš. S Ullmannem přešli do týmu až jednoho hráče všichni, navíc se ho ujal veleúspěšný kouč Magnus Jäderlund, jenž před pár týdny prohrál se Storvretou zlato v Superfinále až v prodloužení. Ambice jsou hned postoupit zpátky, chci tam zůstat. Myslím, že švédská 1. liga je pořád kvalitnější než naše extraliga,“ porovnává. Má s čím, se svým týmem už stihl 6 zápasů proti druholigovým celkům.

Angažmá mu navíc dává hodně i mimo florbal. „Když jsem tam jel, v životě jsem se o sebe ani jednou nestaral. Teď co si nezařídím, to nemám. Šel jsem tam i kvůli angličtině, chtěl jsem se tam rozmluvit, což splnilo svůj účel,“ pochvaluje si a dodává, že už půl roku se učí také švédštinu. „Pokud tam člověk chce nějak prorazit, musí se přizpůsobit a učit se,“ podotýká.

A prorazit, to on chce. „Dokážu si klidně představit, že tam zůstanu ještě 2 roky,“ vykládá. Práci má (naposledy dělal měsíc a půl ve školce, nyní mu klub sehnal místo ve skladu), vizi také. Djurgården je ve Švédsku top tým ve všech sportech, něco jako Slavia nebo Sparta. Ambice tam jsou vážně velké, ti nejlepší hráči zůstávají. Třeba Mikael Karlsson, i když měl nabídku z Falunu, se rozhodl zůstat, Christian Mattsson také,“ jmenuje 2 nejproduktivnější hráče týmu minulé sezony.

Ani on se nerozmýšlel. „Jeden rok je strašně málo na to, aby se tam člověk prosadil. Teprve během jedné sezony si vydobude nějakou pozici. A u mě to bude trvat ještě déle, já tam šel jako průměrný hráč…“ vypráví bez obalu. Ovšem co jeho pozice v národním týmu? Neutrpí tím, když bude hrát „jen“ druhou nejvyšší ligu ve Švédsku? „Ještě jsme o tom s trenéry nebavili a nevím, jestli budeme. Ale v Česku je to jen o play off a o pár zápasech…“ namítá.

Tomáš Sladký

Tomáš Sladký

To Tomáš Sladký z Allsvenskan, do níž spadl jeho Jönköping, mizí. S klubem přerušil smlouvu, z níž mu zbývá ještě jedna sezona. Přesunuli jsme ji o rok dál. Vzhledem k mistrovství světa chci hrát nejvyšší soutěž,“ má jasno. V současnosti vybírá ze 3 nabídek: z Vítkovic, ze švýcarského Churu a z finského Koovee, kde už působil.

A také trénoval. Což skýtá i laso z mateřských Vítkovic, které aktuálně hledají šéftrenéra… „Je to součást dohody, která je teď na stole,“ přitakává. „Ještě budeme ladit detaily, nechci to uspěchat. Kdybych strávil sezonu ve Vítkovicích, vím, že bych si ji maximálně užil. Ale je tam hrozně otazníků, moc věcí okolo,“ naznačuje.

Jeho hlavní motto zní: hlavně se rozmyslet v klidu. „Budu přemýšlet a přítelkyně mi vždycky ráda a dobře poradí. Takže počkám ještě pár dní a pak to rozhodneme,“ vtipkuje v narážce na to, že v úterý sedl do letadla směr Atlanta za přítelkyní. „Půjdu tam, kde budu v maximálním klidu vzhledem k mistrovství světa, na kterém chci být. Neupřednostňuji žádnou zemi, žádný tým, chci být spokojený, takže mi stačí si teď vybrat,“ prohlašuje.

Zájem ze zahraničí je i o další hráče, kteří o víkendu odehráli vydařený turnaj v České Lípě. Například o Matěje Jendrišáka, o jehož odchodu ven se mluví už několik sezon. Ten si ovšem svou budoucnost chce rovněž v klidu promyslet.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*