Radost hráčů Storvrety po vítězství v superfinále. Foto: Per Wiklund Radost hráčů Storvrety po vítězství v superfinále. Foto: Per Wiklund
22. 4. 2018 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Pohled ze Švédska: Falun poprvé padl v superfinále, Storvreta podala kolektivní výkon

 



Falun nikdy neprohrál v superfinále – až v pátém zápase o všechno našel přemožitele. Storvreta vyhrála po zásluze 6:2. Kolektivní výkon hráčů v červených dresech předčil hru hvězdného Falunu, a tak tým s 34letým kapitánem Mattiasem Samuelssonem mohl slavit.

Dlouho avizovaný souboj titánů byl v sobotu 21. dubna na pořadu od 15 hodin. Co mohlo 13 590 platících diváků sledovat, bylo však pro mnohé velkým překvapením. Oba lodivodi naordinovali svým týmům rozdílnou přípravu – Stefan Forsman (Storvreta) poslal své hráče se rozcvičit před halu Globen. Thomas Brottman naplánoval warm-up přímo v hale. Režie programu ovládající osvětlení necitlivě zasáhla do přípravy brankářů, když během střelby testovala světelné efekty – pozdější hrdina zápasu brankář Viktor Klintsten se na ně velmi zlobil. Ale jak ukázal další průběh, nemělo to na něj a jeho výkon žádný negativní dopad – ba naopak.

Po krátké ohňové show během nástupu obou mužstev, státní hymně a spektakulárním předáním míčku z vojenského vrtulníku speciálním týmem švédské armády (ta je i sponzorem švédského florbalu) se šlo na úvodní buly.

Oba týmy měly mohutné kotle svých podporovatelů za brankami, které od první minuty hnaly své týmy za vítězstvím. První minuty naznačovaly, že Falun hrající na dvě pětky bude tlačit a Storvreta se bude muset bránit. Po překonání úvodního tlaku však udeřili hráči v červeném – dvěma „slepenými“ góly Stenmarka a Petterssona překonali nekompaktní obranu Falunu i „nerozchytaného“ brankáře Rehna. Ve 12. minutě měl Falun velkou šanci při vyloučení střelce druhého storvretského gólu Pettersona vyrovnat. Jindy neubránitelné kombinace a střelbu Falunu čtveřice hráčů v červeném neuvěřitelnou obětavostí a fantastickými zákroky brankáře Klintstena ubránila. Na nepříznivý vývoj zápasu zareagoval Falun až před koncem první třetiny, když se Holmgren rozeběhl od vlastní branky a prostřelil rozestoupivší se obranu Storvrety i s brankářem Klintstenem.

Během přestávky před druhou třetinou měli trenéři svým svěřencům co říct a zdálo se, že Falun našel klíč na precizní defenzivu soupeře. V 28. minutě bylo srovnáno, když zafungovala spolupráce Carlström – Enström, kdy posledně jmenovaný geniální ekvilibristikou nezadržitelně zakončil. Většina falunských fandů očekávala, že se brankostroj jejich týmu rozjede naplno, ale opak byl pravdou – v 34. a 37. minutě překonali Lindholm a Ahlroth falunského brankáře Rehna potřetí resp. počtvrté.

Přestávka před třetím dějstvím (podle rozhovorů po zápase) probíhala v obou kabinách klidně – trenér Falunu Brottman naordinoval stažení sestavy, aby dopřál svým hvězdám maximální čas na hřišti ke vstřelení branek nutných na srovnání resp. obrácení vývoje zápasu. Tým z Uppsaly se dle pokynů Forsmana zaměřil na defenzívu a blokování střel resp. přihrávek. Sázka na extrémní vytížení hvězd ale Falunu nevyšla – obrana Storvrety v čele s brankářem Klintstenem byla jako skála. Úspěšnost zásahů storvretského brankáře byla neuvěřitelných 90,9%. Nepomohla ani snaha přehrát soupeře v powerplay – naopak Storvreta navýšila v závěru skóre na 6:2, když se na listinu střelců zapsali i Sjögren a Rudd.

Se závěrečným klaksonem propukla velká radost hráčů a fandů Storvrety a zavládl smutek ve falunských řadách.

Nejeden švédský florbalový expert i fanoušek byl průběhem zápasu zaskočen. Dlouho do noci se na sociálních médiích diskutovalo, co že se stalo a co bylo „klíčem k vítězství“ Storvrety? Jen některé z nich:

1. Storvreta vsadila na šíři kádru a týmovou hru – a hráči „druhého“ sledu se za to odměnili brankami i výtečnými defenzivními výkony.
2. Falun upřednostnil nasazování hvězd, které disciplinovaná obrana Storvrety ubránila a falunský „druhý sled“ nebyl v tempu a z nervozity kazil dopředu i do obrany.
3. Souboj brankářů pro sebe jasně rozhodl Klintsten, jenž se však mohl spolehnout na obranu, což u Rehna zdaleka neplatilo (i tak měl kvalitní úspěšnost zákroků 80,8%)

Storvreta IBK – IBF Falun 6: 2 (2:1, 2:1, 2:0)

Branky: 8. Stenmark (Paulsson), 9. Pettersson (Stenberg), 34. Lindholm (Ahlroth), 37. Ahlroth (Samuelsson), 59. Albin Sjögren (Niklas Winroth), 60. Rudd (Sjögren) – 18. Holmgren (Adriansson), 28. Enström (Carlström). Rozhodčí: Andersson, Wissman. Střelba: 26:22 (5:7,8:7, 13:8). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 13 590.

Storvreta

Brankář
Viktor Klintsten

1. lajna
Albin Sjögren – Niklas Winroth – Alexander Rudd
Robin Nilsberth – Mattias Samuelsson

2. lajna
Jimmie Pettersson – Victor Andersson – Henrik Stenberg
Tobias Gustafsson – Jesper Berggren

3. lajna
Nicklas Paulsson – Fredrik Lindholm – Valdemar Ahlroth
Filip Stenmark

Falun

Brankář
Johan Rehn

1. lajna
Alexander Galante Carlström – Jonas Adriansson – Rasmus Enström
Thomas Holmgren – Emil Johansson

2. lajna
Simon Cederström – Ciya Hajo – Hassan Hajo
Johannes Larsson – Adam Fernqvist

3. lajna
Alexander Hallén – Casper Backby – Omar Aldeeb
Johan Fahlström

Mistrovské tituly:

2008: Warberg
2009: AIK
2010: Storvreta
2011: Storvreta
2012: Storvreta
2013: Falun
2014: Falun
2015: Falun
2016: Storvreta
2017: Falun
2018: Storvreta


Autor: původní zpravodajství ze Švédska



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*