Kapitán Matěj Jendrišák a útočník Patrik Dóža. Foto: Martin Flousek, Český florbal
29. 11. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

S Německem to může být ošemetný zápas, varují Dóža a Jendrišák před zahajovacím duelem na MS

 



Největší florbalová událost roku 2018 je už za rohem. Na tiskové konferenci před začátkem šampionátu odpovídali novinářům také dva reprezentanti – kapitán Matěj Jendrišák a Patrik Dóža. 

Český reprezentační tým před domácím mistrovství světa zvolil změnu a na poslední společnou týmovou akci před začátkem turnaje se vydal do tepla na Kanárské ostrovy.

„Věděli jsme, že Finsko, Švédsko a Švýcarsko už podobná soustředění před MS absolvovali, splnilo to očekávání. Pro tým to mělo veliký přínos z hlediska týmové soudržnosti,“ řekl na úvod Matěj Jendrišák.

K soustředění se vyjádřil i Patrik Dóža. „Přiznám se, že jsem byl jedním ze skeptiků této akce, nebyl jsem si jistý, jak to bude fungovat a jaký dopad to na nás bude mít,“ prohlásil útočník, který působí ve švýcarském Könizu. „Musím to ale vzít trochu zpátky, tři-čtyři dny navíc tréninku s hokejkou nezmění, jaký jsme tým, ale tato týmová akce to změnila. Pomohlo nám to se stmelit, přepnout hlavu a nabít energii,“ řekl Dóža na adresu soustředění na Tenerife.

České hráče čeká v prvním zahajovacím utkáním soupeř z Německa a ačkoliv by mělo jít ve srovnání se Švýcarskem o lehčí zápas, hráči varují, že nesmí nic podcenit.

„S Německem to může být celkem ošemetný zápas. Všichni známe první zápasy, boj s nervozitou a očekáváním. Cestou je nic nepodcenit, jít do zápasu s respektem. Jak říkal trenér Pete (Petri Kettunen pozn. red.), Němci překvapili na posledním turnaji Six Nations, kde porazili silné soupeře. Bude to hodně o našem tlaku do jejich brány, snažit se odbourat nějakou nervozitu,“ varuje Matěj Jendrišák, druhý nejproduktivnější hráč v historii české reprezentace.

„Budeme hrát do obrany, kde budou vše blokovat. Musíme využít, že technická převaha a celková hra je na naší straně. Německo ale rozhodně nebude při zahajovacím utkání lehký soupeř,“ doplnil Patrik Dóža.

Dalším soupeřem pro výběr Petriho Kettunena bude houževnatý soupeř z Lotyšska, který českému týmu pořádně zavařil při neúspěšném MS v roce 2012.

„Proti soupeři jako je Lotyšsko nemůžete spoléhat na fyzickou hru, když jejich tým je na tom postavený. Odehrál jsem s nimi spoustu zápasů a Lotyši jsou pro nás vždy nepříjemným soupeřem. Myslím si ale, že u nich to je hodně o tom, jak bude vypadat začátek zápasu. Pokud jim umožníme dostat se do zápasu jednoduchým gólem nebo chybami, tak mohou být nepříjemní. Ale ve chvíli, kdy budeme držet otěže zápasu, tak jsme schopni je porazit,“ řekl na adresu Lotyšska hráč Linköpingu.

Přípravy na sobotní zahájení MS jsou v plném proudu. Foto: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

Posledním soupeřem ve skupině a také tím nejtěžším bude Švýcarsko, se kterým se bude pravděpodobně rozhodovat o prvním místě ve skupině.

„Mají neskutečné množství jak talentovaných hráčů, tak zkušených, v čele s Matthiasem Hofbaurem. Protnuly se jim dvě tři generace florbalistů ve skvělé formě, je to extrémně silný tým, zvládli porazit Švédy i Finy. Bude rozhodovat jedna dorážka, jedna střela a také nasazení obou týmů, což může být díky fanouškům naše výhoda,“ prohlásil o Švýcarech Patrik Dóža, který ve Švýcarsku v současnosti sám působí.

„Já bych vypíchnul švédského trenéra (David Jansson pozn. red.), který s nimi udělal obrovský kus práce a posunul Švýcary z meziobdobí, kdy jim končila silná generace. Hlavně díky němu se Švýcaři v té nejvyšší špičce udrželi a ještě postoupili o krůček výš. Pro Švýcary je tohle MS vrchol a řadím je mezi spolufavority celého turnaje,“ dodal na adresu soupeře Matěj Jendrišák.

Prověrka se Švýcary je na programu v úterý 4. prosince. Foto: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

Trenér Petri Kettunen na tiskové konferenci prohlásil, že během šampionátu dostane příležitost na hřišti každý hráč, aby zápasová zátěž nestála pouze na několika oporách týmu.

„To, že se postupně zapojí na MS všichni hráči je super, protože je potřeba, aby všichni hráči byli kdykoliv připraveni. A pokud celý turnaj nehrajete a máte najednou nastoupit v semifinále na druhou třetinu, tak je to velice náročné,“ prohlásil Patrik Dóža.

Český útočník se vyjádřil i ke projektu se školami, kdy přímo na utkání zamíří řada školáků.

„Další skvělá věc je projekt se školami, který může za dalších deset až patnáct let vyústit v další silnou generaci českých florbalistů. Já sám si vzpomínám, když jsem před deseti lety sledoval MS, tak to byl neskutečný zážitek a hlavní motor k tomu tady jednou hrát,“ dodal Dóža k mladým českým divákům.

„Pro mě je poslední dobou vždy zážitek hrát před svou rodinou. Už jsem pár let v zahraničí a nemám během roku mockrát tuhle příležitost, takže jsem rád za každý domácí zápas. Co se týče atmosféry, tak myslím, že to bude něco, na co budeme my hráči i fanoušci ještě dlouho vzpomínat,“  řekl Matěj Jendrišák na závěr tiskové konference.


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*