Norsko se v kvalifikační skupině umístilo před Dánskem. Foto: Flickr IFF
29. 11. 2018 Mistrovství světa (2) KOMENTÁŘŮ

Představujeme Norsko: Ketil Kronberg míří již na desáté mistrovství světa

 



Kromě týmů z TOP 4 je Norsko jediným týmem, který v historii MS vybojoval medaili. Podobný úspěch by byl letos velkým překvapením, Norsko čeká těžká severská skupina. Skandinávská země se ale bude moci opět spolehnout na zkušeného kapitána Dalenu, Ketila Kronberga.

Norský tým se na mistrovství světa v Praze bude moci spolehnout především na hráče z domácí soutěže, celkem jich je v nominaci trenéra Andre Sveena 15 i s brankářem Falkeidem. V nominaci ale vyčnívají krajánci ze švédské superligy, v čele se zkušeným Kronbergem.

Norský tým nechyběl na turnaji Six nations floorball challenge, který se konal v říjnu ve slovenském Prešově. Norsko sice ovládlo svou skupinu, v semifinále ale těsně nestačilo na Německo (7:8). Další těsnou porážku si připsalo v zápase o třetí místo, kdy se radovalo Lotyšsko (5:6).

V obraně se může severský tým spolehnout na brankáře Jelsnese, který má v jasnou pozici jedničky. Únorový kvalifikační zápas s Dánskem Norové těsně zvládli, když zvítězili 7:6. Poslední vzájemná prověrka ale přišla 11. listopadu, kdy vzájemný zápas skončil remízou 1:1.

HVĚZDY POD LUPOU:

Ketil Kronberg – Bezesporu největší hvězda týmu. Osmatřicetiletý útočník kapitán Dalenu stále patří mezi největší ofenzivní hrozby svého týmu v superlize, spoléhat na něj jistě bude i norská reprezentace. Nestárnoucí Kronberg navíc na začátku listopadu překonal hranici 300 gólů v nejlepší lize světa.

Ole Mossin Olesen –  Ačkoliv Olesen působí v norské soutěži, rozhodně má útoku severského týmu co nabídnout. Od šikovného útočníka lze navíc očekávat i nějaký freestylový gól, podobně jako na MS v roce 2014, kdy se tímto způsobem trefil proti českému týmu. Produktivní útočník ovládl bodování i na Six nations challenge, kde si ve 4 utkáních připsal 11 bodů (6+5). V nejvyšší norské soutěži sice se svým týmem drží až 7. místo, samotný útočník ale vede bodování soutěže se 37 body (20+17) v deseti utkáních.

Daniel Gidske – Daniel Gidske je dalším ze zástupců norské reprezentace, kteří působí ve švédské superlize. Obránce švédského Mullsjö je klíčovým pilířem obrany, sám ale hrozí i do útoku. Svou produktivitu potvrdil i na kvalifikaci na letošní mistrovství světa, kdy byl nejproduktivnější hráčem z celé skupiny (5+11). Šestadvacetiletý Gidske působí ve Švédsku od dvaceti let, letos si v 11 zápasech SSL připsal šest asistencí.

TIP NA UMÍSTĚNÍ: 5. místo

Norsko se na minulém mistrovství umístilo na 6. místě, letos jej tipujeme o jedno místo výše. V severské skupině napoví hned první zápas s Dánskem, který pravděpodobně určí pořadí do předkola před čtvrtfinále. V dalších utkáních se Švédskem a Finskem mohou Norové pouze překvapit.

PROGRAM ZÁPASŮ VE SKUPINĚ B:

neděle 2.12., 11:00 Dánsko – Norsko (O2 arena)
pondělí 3.12., 19:30 Švédsko – Norsko (O2 arena)
úterý 4.12., 16:45 Norsko – Finsko (O2 arena)


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*